Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2026
Farkadonaday.gr
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Farkadonaday.gr
No Result
View All Result

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα -Χωρίς μάσκες και τεστ, τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

8 Σεπτεμβρίου 2022
in Ελλάδα
Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία με νέα μέτρα -Τι ισχύει από σήμερα για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Share on FacebookShare on Twitter

Δημοσιεύτηκε η απόφαση με τo νέο πρωτόκολλο με τα μέτρα που θα ισχύουν για τον κορωνοϊό στα σχολεία, τα οποία θα ανοίξουν σε όλη την Ελλάδα στις 12 Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει εισηγηθεί η Επιτροπή, μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες και να υποβάλλονται σε self test. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιάζουν μία φορά την εβδομάδα αρνητικό τεστ Covid (είτε μοριακό είτε rapid), με τα έξοδα να τους επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου.

Αναλυτικά η απόφαση για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Τα μέτρα που θα ισχύσουν για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους και έως τις 30/6/2023:

Χρήση μάσκας
Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.
Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), συστήνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο εκπαίδευσης και επικοινωνίας.

Οι συνοδοί μαθητών/τριών στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) συστήνεται να φέρουν προστατευτική μάσκα.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς
Υποχρέωση διενέργειας εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) των μη εμβολιασμένων και μη νοσήσαντων εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. και διαχείριση περιστατικών κορωνοϊού COVID-19

Α. Υποχρέωση διενέργειας εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) των μη εμβολιασμένων και μη νοσήσαντων εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π.

Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π., καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 αντιστοίχως του άρθρου 9 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 43107/22.07.2022 (Β’ 3891) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, και διαθέτουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, εισέρχονται στις σχολικές μονάδες, στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) και στα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.), όπου υπηρετούν με την επίδειξη του εν λόγω πιστοποιητικού ή βεβαίωσης.
Υπεύθυνος ελέγχου τήρησης της παραπάνω υποχρέωσης είναι ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας, του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και του Κ.Ε.ΠΕ.Α., αντίστοιχα.

2. Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π., καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 αντιστοίχως του άρθρου 9 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 43107/22.07.2022 (Β’ 3891) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, και δεν επιδεικνύουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο μία (1) φορά την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID -19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 111 του ν. 4821/2021 (Α’ 134).

Ο παραπάνω υποχρεωτικός εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται μία (1) φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα, στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) και στα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.).

Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται η ανωτέρω βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου και ο/η εκπαιδευτικός ή μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ προσέρχεται στην υπηρεσία του για παροχή διδακτικού ή υποστηρικτικού έργου, με την επίδειξη της εν λόγω βεβαίωσης. Εάν το αποτέλεσμα του εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Υπεύθυνος για τον έλεγχο προσκόμισης πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης ή της βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου ορίζεται ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας, ο/η Προϊστάμενος/η Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), καθώς και ο/η Προϊστάμενος/η των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.), αντίστοιχα.
Σε περίπτωση μη επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης ή μη διενέργειας εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου και επίδειξης της αντίστοιχης βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου από τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην υπηρεσία τους.
Υπεύθυνος ελέγχου τήρησης της παραπάνω υποχρέωσης είναι ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας, ή ο/η Προϊστάμενος/η Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), καθώς και ο/η Προϊστάμενος/η των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.), ο/η οποίος/α, εφόσον συντρέχει η περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, ενημερώνει εγγράφως, χωρίς καθυστέρηση, τον/την αρμόδιο/α Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης ή Περιφερειακό Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης, προκειμένου να προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. υφίστανται, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 111 του ν. 4821/2021 και τις εξής συνέπειες:

α. Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. επιβάλλεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, με απόφαση του/της Διευθυντή/ντριας Εκπαίδευσης. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων δεν καταβάλλονται αποδοχές και το εν λόγω χρονικό διάστημα δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας για κάθε νόμιμη συνέπεια. Εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου και κατά συνέπεια εκλείψει ο λόγος επιβολής του παραπάνω ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων, αυτή αίρεται με όμοια απόφαση του/της Διευθυντή/ντριας Εκπαίδευσης.

β. Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ή μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π., όπως αυτοί ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 4589/2019 και του άρθρου 86 του ν. 4547/2018 αντίστοιχα, στην περίπτωση που παραβαίνουν την υποχρέωση διενέργειας και επίδειξης βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, το χρονικό διάστημα της μη παροχής εργασίας λόγω αδυναμίας εισόδου στη σχολική μονάδα ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης του εκπαιδευτικού ή μέλους Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. και το Ελληνικό Δημόσιο ως εργοδότης, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον/την αρμόδιο/α Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης ή Περιφερειακό Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης, υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την εκ μέρους τους παροχή εργασίας (διδακτικού και υποστηρικτικού έργου) και απαλλάσσεται για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών.

Το παραπάνω χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας από τους εν λόγω εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. δεν λογίζεται ως ασφαλιστικός χρόνος για κάθε νόμιμη συνέπεια. Εφόσον, στη συνέχεια επιδεικνύεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου και κατά συνέπεια εκλείψει ο λόγος μη παροχής εργασίας από τους εκπαιδευτικούς ή μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. κατά τα παραπάνω οριζόμενα, το Ελληνικό Δημόσιο ως εργοδότης, όπως εκπροσωπείται από τον/την Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης ή Περιφερειακό Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης, αποδέχεται εφεξής την παροχή εργασίας και καταβάλλει τις ανάλογες αποδοχές.

Για το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων εφαρμόζεται ό,τι κάθε φορά ισχύει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αντιστοίχως.

Β. Διαχείριση μεμονωμένων περιστατικών COVID-19

Διαχείριση μαθητή/μαθήτριας, εκπαιδευτικού και μέλους του προσωπικού με συμπτώματα περιστατικών COVID-19
Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων. Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/της μαθητή/τριας.
Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.
Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.
Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/ της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 συστήνεται η διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR).

Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της. Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19, τότε ο/η μαθητής/τρια μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19, πρόβλημα υγείας, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Εάν από την ιατρική αξιολόγηση προκύπτει ότι ο/η μαθητής/τρια είναι ύποπτο κρούσμα συστήνεται η διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID -19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR).

2. Εάν ένας εκπαιδευτικός, μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. ή μέλος του λοιπού προσωπικού εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομο με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του ειδοποιείται η σχολική μονάδα. Εάν αυτό συμβεί όταν είναι στο σχολείο, αποχωρεί από το χώρο του σχολείου μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Συστήνεται η υποβολή του σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR).

Εν αναμονή του αποτελέσματος, οι ανωτέρω παραμένουν σε απομόνωση κατ’ οίκον, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Γ. Διαχείριση μαθητή/τριας και μέλους του προσωπικού στην περίπτωση θετικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR)

Ο γονέας/κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας ή ο/η εκπαιδευτικός, μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. ή μέλος του λοιπού προσωπικού ενημερώνει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19.

Ο/η μαθητής/τρια και το μέλος του προσωπικού που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για πέντε (5) ημέρες από την ημέρα του θετικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, ο/η μαθητής/τρια ή το μέλος του προσωπικού με επιβεβαιωμένο COVID-19 πρέπει να απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός). Ως ημέρα 0 θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.

Δ. Επιστροφή στο σχολείο ατόμων με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε (5) ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών. Αν ο πυρετός επιμένει συστήνεται η παράταση της απομόνωσης εντός της οικείας μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Για την επιστροφή στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου εργαστηριακού διαγνωστικού τεστ ούτε η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Σε περίπτωση, όμως, που, παρά τις συστάσεις, πραγματοποιηθεί νέος εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος και είναι θετικός, τότε το γεγονός αυτό δεν αποτελεί λόγο μη επανόδου στο σχολείο. Στην περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το παραπάνω απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να παραταθεί, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Οι μαθητές/τριες καθώς και τα μέλη του προσωπικού όταν επιστρέφουν στο σχολείο ή στην υπηρεσία τους υποχρεούνται στη χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για πέντε (5) ημέρες από την ημέρα λήξης της απομόνωσης.

Ε. Επιστροφή στο σχολείο ατόμων με αρνητικό εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος που χαρακτηρίστηκε ύποπτο κρούσμα COVID-19 και υποβλήθηκε σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με αρνητικό αποτέλεσμα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών και την υποχώρηση/βελτίωση των συμπτωμάτων. Για την επάνοδο στο σχολείο δεν απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης ή αρνητικού διαγνωστικού τεστ.

ΣΤ. Απουσία εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. από την εργασία τους λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. που είναι επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 και τίθενται σε κατ’ οίκον απομόνωση για πέντε (5) ημέρες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο Γ του παρόντος, προ-κειμένου να δικαιολογήσουν την πενθήμερη απουσία από την εργασία τους λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα (gov.gr – ΕΨΠ), και αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), εκδίδουν τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

Ακολούθως υποβάλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 επιδεικνύοντας ταυτόχρονα στον/στην Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενό/ή τους την αντίστοιχη βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR).

Στην περίπτωση που ο/η εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19, η απουσία του δικαιολογείται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της με την υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και την επίδειξη ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια -Προϊστάμενο/η των σχετικών εγγράφων του νοσοκομείου.

Ζ. Απουσίες μαθητών/τριων λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19

Για τη μη προσμέτρηση των απουσιών των μαθητών/ τριων που είναι επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 και τίθενται σε κατ’οίκον απομόνωση για πέντε (5) ημέρες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο Γ του παρόντος, οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή ίδιοι αν είναι ενήλικοι/ες επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα (gov.gr – EΨΠ), και αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), εκδίδουν τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

Ακολούθως υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 επιδεικνύοντας ταυτόχρονα στον/στην Διευθυντή/ντρια -Προϊστάμενό/η τους την αντίστοιχη βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR).

Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της, με την υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και την επίδειξη ταυτόχρονα στον/στην Διευθυντή/ντρια – Προϊστάμενο/η των σχετικών εγγράφων του νοσοκομείου.

👁️ Το άρθρο αυτό προβλήθηκε 390 φορές.

Source: iefimerida.gr

Πρόσφατα Άρθρα

Η ώρα για την ανηφόρα… «Ουάρα μπούνα!»
Τοπικά

O Κουρέτας ζητά άρση απαγόρευσης για μετακίνηση κοπαδιών – «Ανάσα» στους κτηνοτρόφους

4 Ιουνίου 2026
0

Να δοθεί η δυνατότητα μετακίνησης των κοπαδιών στους θερινούς βοσκοτόπους και να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της ήδη τραγικής οικονομικής...

Read more
Γιατί λέγεται «Κουφή» ή «Βουβή» η Εβδομάδα πριν το Σάββατο του Λαζάρου;
Κοινωνικά

Απεβίωσε ο ωρολογοποιός Λεωνίδας Νικάκης

4 Ιουνίου 2026
0

Τον αγαπημένο μας πατέρα παππού αδελφό και θείο ΛΕΩΝΙΔΑ  Γ.  ΝΙΚΑΚΗ ΣΥΝΤ/ΧΟ  ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΟ ΕΤΩΝ 79  Θανόντα κηδεύουμε το Σάββατο 6/6/2026...

Read more
Από 12 έως 25 Ιανουαρίου ενστάσεις για την εξισωτική
Ελλάδα

Συνδεδεμένη αιγοπροβάτων 2025: Εκτός πληρωμών κτηνοτρόφοι με ευλογιά – Σοβαρές αντιδράσεις

4 Ιουνίου 2026
0

Σοβαρό πρόβλημα έχει ανακύψει με την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπροβάτων για το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι που έχασαν το ζωικό...

Read more
Μύλος στον ΣΥΡΙΖΑ….
Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Στο «κόκκινο» η εσωκομματική ένταση πριν από την Κεντρική Επιτροπή

4 Ιουνίου 2026
0

Κρίσιμες ώρες για τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο, με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να...

Read more
Κλείνουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ΔΥΠΑ με επίδομα έως 400 ευρώ – Αφορά 50.000 ανέργους
Επιχειρείν

ΔΥΠΑ: Βγήκαν τα αποτελέσματα για την επιδότηση των 17.500 ευρώ – Τι ισχύει για ενστάσεις και πληρωμές

4 Ιουνίου 2026
0

Χθές Τετάρτη 3 Ιουνίου, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ τα αποτελέσματα αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης για το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα ενίσχυσης της...

Read more
Νέος σύγχρονος βρεφικός και παιδικός σταθμός στο Μεγαλοχώρι
Τοπικά

Δήμος Φαρκαδόνας: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για το 2026-2027

4 Ιουνίου 2026
0

Ο Δήμος Φαρκαδόνας συνεχίζει να στηρίζει τις οικογένειες του Δήμου, με τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς που λειτουργεί. Οι γονείς...

Read more
Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στο Πετρωτό
Τοπικά

Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στο Πετρωτό

3 Ιουνίου 2026
0

Φωτιά ξέσπασε υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες στην περιοχή του Πετρωτού, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στο σημείο...

Read more
Φιλανθρωπικό αγώνας ποδοσφαίρου από τους Τρικαλινούς αστυνομικούς για ενίσχυση πυρόπληκτης οικογένειας της Φαρκαδόνας
Παραπολιτικά

Αυτοδιοικητικοί «παίκτες» της Φαρκαδόνας στις εκλογές της ΕΠΣ Τρικάλων

4 Ιουνίου 2026
0

Στις αρχαιρεσίες της ΕΠΣ Τρικάλων για την 4η Ιουνίου 2026, έντονη είναι η παρουσία προσώπων από τον χώρο της αυτοδιοίκησης,...

Read more
Ανοιχτά Δημοτικά και Γυμνάσια στις «κόκκινες» περιοχές
Τοπικά

Εξετάσεις για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού στις 10 Ιουνίου

3 Ιουνίου 2026
0

Από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων ανακοινώνεται όσοι υπέβαλαν αίτηση καθώς και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την...

Read more
Κοντοτόλη: «Περηφάνια και συγκίνηση για τις μεγάλες επιτυχίες των αθλητών των Special Olympics Τρικάλων»
Τοπικά

Κοντοτόλη: «Περηφάνια και συγκίνηση για τις μεγάλες επιτυχίες των αθλητών των Special Olympics Τρικάλων»

3 Ιουνίου 2026
0

Την περηφάνια και τη συγκίνησή της για τις μεγάλες επιτυχίες των αθλητών των Special Olympics Τρικάλων στους Πανελλήνιους Αγώνες που...

Read more
Το μήνυμα της επίσκεψης Τσίπρα….!!!
Παραπολιτικά

Ο Χάιδος στους 300+1

3 Ιουνίου 2026
0

Σε ένα πολιτικό περιβάλλον που αναδιατάσσεται και αναζητά νέα πρόσωπα με κοινωνική αναφορά και εμπειρία από την πραγματική ζωή, η...

Read more
Κορονοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων στο Διάσελλο
Τοπικά

Ξεκινά η συντήρηση της πλατείας στο παλιό πηγάδι Διασέλλου

3 Ιουνίου 2026
0

Σε απευθείας ανάθεση προχώρησε ο Δήμος Φαρκαδόνας για τη συντήρηση της πλατείας στο παλιό πηγάδι Διασέλλου, με απόφαση του Δημάρχου...

Read more
Νέα παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών ο Λιούτας
Τοπικά

Λιούτας: Κοινή πρωτοβουλία για ειδικό σχήμα στήριξης των κτηνοτρόφων του Νομού Τρικάλων και της Θεσσαλίας

3 Ιουνίου 2026
0

Ο Βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θανάσης Λιούτας, σε συνέχεια των μέχρι σήμερα πρωτοβουλιών του για τη στήριξη του...

Read more
Κουρέτας: Στρατηγική για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Καρδίτσας
Ελλάδα

Κουρέτας: Στρατηγική για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Καρδίτσας

3 Ιουνίου 2026
0

Την προοπτική μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού και της ιδιαίτερης ταυτότητας της Καρδίτσας είχε την...

Read more
Ανακαινίζω 2026: Κάντε την ανακαίνιση του σπιτιού σας με κρατική ενίσχυση και πλήρη υποστήριξη
Επιχειρείν

Ανακαινίζω 2026: Κάντε την ανακαίνιση του σπιτιού σας με κρατική ενίσχυση και πλήρη υποστήριξη

4 Ιουνίου 2026
0

Εάν ενδιαφέρεστε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω 2026» και θέλετε να λάβετε έγκαιρη ενημέρωση για τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα...

Read more
Next Post
Δίπλωμα οδήγησης – Μέσω gov.gr η έκδοση ιατρικής εξέτασης

Προσωπικός Γιατρός: Ανοίγει η πλατφόρμα για εγγραφές στα φαρμακεία -Η διαδικασία

«Άδεια εγκυμοσύνης στο δημόσιο, 1 χρόνος… στον ιδιωτικό τομέα, 17 εβδομάδες!»

Βραζιλία: 19χρονη γέννησε δίδυμα, αλλά από διαφορετικό πατέρα το καθένα

Αντιπλημμυρικά έργα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον Πάμισο ποταμό

Αντιπλημμυρικά έργα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον Πάμισο ποταμό

Δίπλωμα οδήγησης – Μέσω gov.gr η έκδοση ιατρικής εξέτασης

Αποφασισμένος να διεκδικήσει την προεδρία του Ιατρικού Συλλόγου o Άγγελος Κόντος

Αντιπροσωπεία στελεχών του ΚΚΕ στο Ζάρκο. Να δοθούν άμεσα ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των σεισμόπληκτων

Αντιπροσωπεία στελεχών του ΚΚΕ στο Ζάρκο. Να δοθούν άμεσα ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των σεισμόπληκτων

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - Αρ. Μητρώου: 14251

Ο παρών ιστότοπος Farkadonaday.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένος με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
© 2020 farkadonaday.gr

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία