Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
Farkadonaday.gr
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Farkadonaday.gr
No Result
View All Result

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Η σχέση των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων (ΧΑΠ, άσθμα) και του καπνίσματος με τον COVID-19

10 Δεκεμβρίου 2020
in Διάφορα
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Η σχέση των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων (ΧΑΠ, άσθμα) και του καπνίσματος με τον COVID-19
Share on FacebookShare on Twitter

Γράφτηκε από ΣΙΧΑ ΛΑΙΛΑ, MD Πνευμονολόγος-ΦυματιολόγοςΣυνεργάτης ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Με δεδομένο ότι η λοίμωξη COVID-19 προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και ότι αυτή η προσβολή μπορεί να γίνει επί εδάφους σοβαρών προϋπαρχόντων προβλημάτων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα ή βλαπτικών συνηθειών όπως το κάπνισμα, είναι καλό για όλους και κυρίως για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα υγείας, να γνωρίζουν τι πρέπει να αποφύγουν.

Διαβάστε Επίσης

Θεοδοσιάδης: Για μένα είναι μια σπουδαία μέρα η επιστροφή στον ΑΟ Τρίκαλα

Θεοδοσιάδης: Για μένα είναι μια σπουδαία μέρα η επιστροφή στον ΑΟ Τρίκαλα

26 Ιανουαρίου 2023
Εντός έδρας ήττα ο Διγενής Νεοχωρίου 0-2 από την Χαλκίδα

Εντός έδρας ήττα ο Διγενής Νεοχωρίου 0-2 από την Χαλκίδα

24 Ιανουαρίου 2023
Αποχώρησε ο Κώστας Καρακούσης από τον ΑΟ Τρίκαλα – Δήλωση με αιχμές …

Αποχώρησε ο Κώστας Καρακούσης από τον ΑΟ Τρίκαλα – Δήλωση με αιχμές …

23 Ιανουαρίου 2023
Ισόπαλος ο ΑΟ Τρίκαλα με τον Τηλυκράτη

Ισόπαλος ο ΑΟ Τρίκαλα με τον Τηλυκράτη

22 Ιανουαρίου 2023

ΧΑΠ και COVID-19

Από μελέτες που έχουν γίνει στην Κίνα και σε άλλες χώρες σε χιλιάδες ασθενείς και από ανασκοπήσεις/μετα-αναλύσεις αυτών των μελετών, φαίνεται ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ που, λόγω ελαττωματικής άμυνας των πνευμόνων είναι επιρρεπείς σε ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις, έχουν υψηλό βαθμό κινδύνου αφενός να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και αφετέρου να νοσήσουν βαριά με δυσμενή πρόγνωση. Εάν δε εξακολουθήσουν να καπνίζουν αυτός ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.

Σε μελέτη ασθενών από την Κίνα διαπιστώθηκε ότι η ΧΑΠ εξαπλασιάζει την πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από COVID-19, και να έχει σοβαρή εξέλιξη με επιπλοκές (πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια) σε αυτούς τους ασθενείς. Σε άλλη ανάλυση 1590 ασθενών που νόσησαν από COVID-19 βρέθηκε ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ είχαν 3πλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά (εισαγωγή σε ΜΕΘ, διασωλήνωση και χρήση αναπνευστήρα) ή να αποβιώσουν. Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την ΧΑΠ (GOLD Foundation) και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστούν στους ασθενείς με ΧΑΠ να ακολουθούν με συνέπεια τα γενικά μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού, άσκοπων μετακινήσεων και τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Συνιστάται επίσης να μην παραμελήσουν την παρακολούθησή τους από τον γιατρό τους, να μη διακόψουν επ’ ουδενί τη χρόνια καθημερινή θεραπεία τους και, εάν καπνίζουν, να διακόψουν αμέσως το κάπνισμα. Για τους ασθενείς που λαμβάνουν κορτιζόνη σε εισπνεόμενη μορφή τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτό τους καθιστά πιο ευάλωτους. Αντίθετα, κάθε μείωση της θεραπείας τους καθιστά πιο ευάλωτους. Επισημαίνεται ότι οποτεδήποτε έχουν συμπτώματα λοίμωξης/παρόξυνσης (πυρετό, βήχα, αύξηση της ποσότητας των πτυέλων, αλλαγή του χρώματος των πτυέλων, επιδείνωση της δύσπνοιας) πρέπει να επικοινωνήσουν ή/και να εξεταστούν από τον θεράποντα πνευμονολόγο ο οποίος θα τους δώσει οδηγίες και θα προτείνει το τεστ για τον κορωνοϊό, και να αποφύγουν την απευθείας μετάβαση σε νοσοκομείο.

Άσθμα και COVID-19

Το CDC (Center for Disease Control and Prevention) των ΗΠΑ αναγνωρίζει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από μέτριο ή σοβαρό άσθμα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για προσβολή από κορωνοϊό και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν πιο σοβαρή λοίμωξη εάν προσβληθούν από αυτόν. Είναι γνωστό ότι οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να πυροδοτήσουν κρίση άσθματος και το ίδιο ισχύει και για τη λοίμωξη COVID-19: μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της συμπτωματολογίας του άσθματος. Τα πιο συχνά συμπτώματα της κρίσης άσθματος (ξηρός βήχας και δύσπνοια) είναι και συμπτώματα της COVID-19, ενώ και ο πυρετός μπορεί να συνοδεύει οποιαδήποτε ιογενή λοίμωξη. Επομένως, ο ασθματικός ασθενής με τέτοια συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως ή να εξεταστεί από τον θεράποντα πνευμονολόγο του και να μην εκτίθεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον (εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, τμήμα επειγόντων περιστατικών). Εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι χρειάζεται αντιμετώπιση της κρίσης άσθματος με χάπια κορτιζόνης, πρέπει να ακολουθηθεί η θεραπεία αυτή ώστε να επισπευσθεί η ανάρρωση του ασθενούς. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση εισαγωγής σε νοσοκομείο καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση νεφελοποιητών για τα εισπνεόμενα φάρμακα και ο ασθενής να αντιμετωπιστεί με αύξηση της δοσολογίας από τις δικές του εισπνευστικές συσκευές (inhalers με αεροθάλαμο, συσκευές ξηράς σκόνης). Ο ασθενής με άσθμα, που δεν έχει συμπτώματα κρίσης άσθματος, πρέπει να εξακολουθήσει να παρακολουθείται από τον γιατρό του και βέβαια να μη διακόψει για κανένα λόγο την οποιαδήποτε θεραπεία του. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να υποστηρίζει ότι η εισπνεόμενη κορτιζόνη ή τα ρινικά spray κορτιζόνης προκαλούν ανοσοκαταστολή και, επομένως, δεν πρέπει να διακοπούν. Όσον αφορά τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η χρήση βιολογικών παραγόντων δεν είναι ασφαλής. Αντίθετα, ο καλός έλεγχος του χρόνιου άσθματος με τη σωστή και επαρκή φαρμακευτική αγωγή θωρακίζει τον ασθενή έτσι ώστε να μην είναι ευάλωτος στην προσβολή από τον νέο κορωνοϊό. Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA Foundation) και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστούν στους ασθενείς με άσθμα να ακολουθούν με συνέπεια τα γενικά μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού, άσκοπων μετακινήσεων και τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Κάπνισμα και COVID-19

Είναι αναμφισβήτητο, ότι το κάπνισμα τσιγάρου ή οποιουδήποτε άλλου καπνικού προϊόντος προκαλεί μείωση της άμυνας του αναπνευστικού συστήματος και προδιαθέτει για εμφάνιση συχνών μικροβιακών και ιογενών λοιμώξεων. Έχει αποδειχθεί ότι ο κορωνοϊός προσπερνά σχετικά εύκολα την ανεπαρκή άμυνα του κροσσωτού επιθηλίου των βρόγχων των καπνιστών και προσκολλάται στο αναπνευστικό σύστημα με ειδικούς υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE-2). Η γονιδιακή έκφραση του ενζύμου αυτού είναι μεγαλύτερη στον καπνιστή, ο οποίος με αυτό τον μηχανισμό παρέχει περισσότερους υποδοχείς και ακόμα πιο πρόσφορο έδαφος για προσκόλληση του ιού στον πνεύμονα. Επίσης, η χρήση προϊόντων καπνού οδηγεί σε πολύ μεγάλη αύξηση της επαφής των χεριών με το στόμα, φέρνει σε συχνή επαφή τα δάκτυλα με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα (πακέτο, σπίρτα, αναπτήρας, συσκευές ατμίσματος κ.λπ.), ανεξάρτητα από τη χρήση προστατευτικών γαντιών και δυσχεραίνει τη σωστή χρήση μάσκας. Πέρα από τη μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από COVID-19, οι καπνιστές νοσούν πιο βαριά συγκριτικά με τους μη καπνιστές, όσον αφορά τα συμπτώματα κυρίως του βήχα και της δύσπνοιας, την ανάπτυξη πνευμονίας και την εκδήλωση αναπνευστικής ανεπάρκειας. Αναφορές από την Κίνα ανεβάζουν το ποσοστό των καπνιστών ασθενών με COVID-19 που χρειάσθηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ στο 12,3%, ενώ οι μη καπνιστές ήταν μόλις 4,7%. Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι ο καπνιστής που ενδεχομένως έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό αλλά είναι ακόμα ασυμπτωματικός, με τον χρόνιο βήχα του, προκαλεί μεγαλύτερη σταγονιδιακή διασπορά της νόσου. Ο χρήστης προϊόντων καπνού, επιπρόσθετα παράγει ρύπους που δυνητικά συμβάλλουν στη διασπορά της νόσου (αποτσίγαρα, αιωρούμενα σωματίδια, τριτογενές κάπνισμα από ρύπανση δαπέδου, επίπλων κ.ά.). Τέλος, η απαγόρευση των μετακινήσεων που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας αυξάνει τον κίνδυνο οικογενειακής έκθεσης, ιδίως μικρών παιδιών, σε δευτερογενές και τριτογενές παθητικό κάπνισμα μέσα στο σπίτι του καπνιστή.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον κορωνοϊό;

Η καλύτερη πρόληψη είναι να αποφύγετε την έκθεση στον ιό. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με λίγα προληπτικά μέτρα, τα ίδια που θα κάνατε αν προσπαθούσατε να αποφύγετε οποιαδήποτε αναπνευστική ασθένεια.

  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση.
  • Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα(ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση), επικοινωνούμε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό για ιατρική αξιολόγηση.
  • Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
  • Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
  • Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.
  • Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
  • Δεν προσερχόμαστε σε ιατρό ή σε μονάδα υγείας σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
  • Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής.

Πρόσφατα Άρθρα

Τελικά ο λύκος θα φυλάξει ξανά τα πρόβατα;;;;
Παραπολιτικά

Τελικά ο λύκος θα φυλάξει ξανά τα πρόβατα;;;;

29 Ιανουαρίου 2023
0

Καθημερνά όλοι οι υποψήφιοι πια ενόψει εκλογών (9/4 η πιθανότερη ημερομηνία) δίνουν το πολιτικό τους στίγμα μέσα από παρεμβάσεις τους...

Read more
Κέφι και χορός στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας
Τοπικά

Κέφι και χορός στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας

29 Ιανουαρίου 2023
0

Σε μια βραδιά γεμάτη κέφι, τραγούδι και χορό, ο Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδονας έκοψε το βράδυ του Σαββάτου την  πρωτοχρονιάτικη πίτα...

Read more
Τα Τρίκαλα στο προσκήνιο…
Παραπολιτικά

Τα Τρίκαλα στο προσκήνιο…

29 Ιανουαρίου 2023
0

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη και την Επιτροπή Ψηφοδελτίων για την τιμή που μου έκαναν να είμαι υποψήφιος...

Read more
Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ποιοι θα λάβουν επιδότηση έως 60% – Πότε θα «τρέξει» το πρόγραμμα
Ελλάδα

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ποιοι θα λάβουν επιδότηση έως 60% – Πότε θα «τρέξει» το πρόγραμμα

29 Ιανουαρίου 2023
0

Στις «ράγες» υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε...

Read more
Κοπή πίτας Πολιτιστικού Συλλόγου Γόμφων
Τοπικά

Κοπή πίτας Πολιτιστικού Συλλόγου Γόμφων

29 Ιανουαρίου 2023
0

Πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γόμφων (ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ) το Σάββατο 28/1 στις 18.00 στο ΚΑΠΗ Γόμφων, παρουσία...

Read more
Απεβίωσε ο Μιχαήλ Νικολάου
Κοινωνικά

Απεβίωσε ο Μιχαήλ Νικολάου

29 Ιανουαρίου 2023
0

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα και παππού ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΤΩΝ 92 Θανόντα, κηδεύουμε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 16:00μ.μ.,...

Read more
Συλλυπητήριο μήνυμα Επιμελητηρίου Τρικάλων για τον Λάμπρο Παπαγεωργίου
Κοινωνικά

Απεβίωσε ο Βάιος Ρούσης

30 Ιανουαρίου 2023
0

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο , πατέρα , παππού , αδελφό και θείο ΒΑΪΟ ΚΩΝ. ΡΟΥΣΗ ΕΤΩΝ 80 Θανόντα κηδεύουμε την...

Read more
Την Κυριακή 14 Μαρτίου ο Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος θα Λειτουργήσει στο Ζάρκο
Τοπικά

Στο Ζάρκο αύριο θα λειτουργήσει ο Δεσπότης

28 Ιανουαρίου 2023
0

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ την Κυριακή 29 Ιανουαρίου το πρωί θα λειτουργήσει και θα ομιλήσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της...

Read more
Στη Θεσσαλία θα περιοδεύσει από αύριο η υπουργός Πολιτισμού
Τοπικά

Αναβάλλονται τα εγκαίνια της έκθεσης στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό

28 Ιανουαρίου 2023
0

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων σας ενημερώνει ότι τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Ο Πηλός μιλάει – Αρχαιολογικά ευρήματα από τις...

Read more
Τηλεφώνημα για βόμβα στη Εφορία Τρικάλων
Τοπικά

Σύλληψη φυγόποινου στα Τρίκαλα για επικίνδυνη σωματική βλάβη

28 Ιανουαρίου 2023
0

Συνελήφθη, χθες (27-01-2023) το απόγευμα στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Τρικάλων, ένας ημεδαπός, διότι...

Read more
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην κορυφαία έκθεση  εναλλακτικού τουρισμού  στην  Ευρώπη
Τοπικά

Σε 11 τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας το πρώτο τρίμηνο του 2023

28 Ιανουαρίου 2023
0

Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή στην μεγαλύτερη έκθεση θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη ΒΟΟΤ Dusseldorf που ολοκληρώνεται την Κυριακή, η Περιφέρεια Θεσσαλίας...

Read more
Άμεση μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στο δημόσιο σύστημα Υγείας
Τοπικά

Την έναρξη του προεκλογικού αγώνα σηματοδοτεί η αυριανή εκδήλωση του ΚΚΕ

28 Ιανουαρίου 2023
0

Η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ ξεκινά ένα νέο κύκλο πολιτικής δραστηριότητας και ανοίγματος με ορίζοντα τη μάχη των βουλευτικών εκλογών...

Read more
Απεβίωσε η Αικατερίνη Καρατζούλη από τους Γεωργανάδες
Κοινωνικά

Απεβίωσε η Αικατερίνη Καρατζούλη από τους Γεωργανάδες

28 Ιανουαρίου 2023
0

Την λατρευτή μας σύζυγο, μητέρα και γιαγιά ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΡΑΤΖΟΥΛΗ ΕΤΩΝ 55 Θανούσα, κηδεύουμε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 και ώρα...

Read more
Πυρά κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα εξαπέλυσε ο Οικονόμου
Παραπολιτικά

Πυρά κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα εξαπέλυσε ο Οικονόμου

29 Ιανουαρίου 2023
0

Πυρά κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα εξαπέλυσε ο  υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Οικονόμου. «Ο λαός έχει μνήμη. Οι ευθύνες...

Read more
Ο Χάιδος συνεχίζει στην ουσία…!!!
Τοπικά

Ο Χάιδος συνεχίζει στην ουσία…!!!

27 Ιανουαρίου 2023
0

Την Πέμπτη 26/1 ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Χάιδος επισκέφτηκε  τον Συνειρμό ΑΜΚΕ κινητή μονάδα ψυχικής υγείας. Ένας μη κερδοσκοπικός...

Read more
Next Post
Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή νεαρός Λαρισαίος ψάλτης ύστερα από μάχη με τον κορωνοϊό

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή νεαρός Λαρισαίος ψάλτης ύστερα από μάχη με τον κορωνοϊό

ΧΡΗΣΙΜΟ! Ποιοι φόροι πληρώνονται κανονικά και ποιοι όχι λόγω κορωνοϊού

ΧΡΗΣΙΜΟ! Ποιοι φόροι πληρώνονται κανονικά και ποιοι όχι λόγω κορωνοϊού

Συνελήφθη Τρικαλινός για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Συνελήφθη Τρικαλινός για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Με ένα νέο έργο ουσίας δίνει λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης η  Περιφέρεια Θεσσαλίας

Με ένα νέο έργο ουσίας δίνει λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Θετικός στον κορωνοϊό ο Διοικητής του Γ.Ν. Τρικάλων

Διπλή τραγωδία το μεσημέρι της Πέμπτης στα Τρίκαλα

E-mail: farkadonaday@gmail.com

  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία

© 2020 farkadonaday.gr

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία

© 2020 farkadonaday.gr