Η καρδιά της γνώσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

Με πολύ σημαντικά στοιχεία για την κίνηση και την επισκεψιμότητα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, επιβεβαιώνεται η σημαντική της προσφορά στην πνευματική ζωή των Τρικάλων.

Σύμφωνα με αυτά:

Στο σχετικό σημείωμα των εργαζομένων αναφέρεται πως «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη κατέχει μια αξιοσέβαστη θέση στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ιστό της πόλης μας. Εξελίσσεται συνεχώς για να καλύπτει τις ποικίλες ανάγκες των αναγνωστών της και λειτουργεί ως εκπαιδευτικό κέντρο, κοινοτικό κόμβο, διευκολύνει την ψηφιακή ένταξη, διασφαλίζοντας ότι η πρόσβαση στην πληροφορία δεν αποτελεί προνόμιο που προορίζεται για λίγους, αλλά θεμελιώδες δικαίωμα για όλα τα μέλη της κοινότητας μας.

Αποτελεί χώρο συγκέντρωσης για όλους διευκολύνοντας τον διάλογο και τη συνεργασία ενισχύοντας τους δεσμούς, διατηρεί την κληρονομιά και τη συλλογική μνήμη της περιοχής μας έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να συνδεθούν με τις ρίζες τους και να κατανοήσουν το ταξίδι που έφερε την κοινότητα μας εκεί που είναι σήμερα».

Και όπως τονίζεται στη Διακήρυξη των IFLA/UNESCO για τις Δημόσιες – Δημοτικές Βιβλιοθήκες το 1994: «Η ελευθερία, η ευημερία και η ανάπτυξη της κοινωνίας και των ατόμων συνιστούν θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες. Αυτές μπορούν να αποκτηθούν μόνο μέσω της δυνατότητας των καλά πληροφορημένων πολιτών να ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο μέσα στην κοινωνία» Διακήρυξη των IFLA/UNESCO για τις Δημόσιες – Δημοτικές Βιβλιοθήκες 1994

  Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κικέρωνα, «αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».