Η κατανάλωση μόνο ενός γεύματος την ημέρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε ενήλικες 40 ετών και άνω, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η παράλειψη του πρωινού γεύματος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και η έλλειψη μεσημεριανού γεύματος, ή δείπνου με θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.
Ακόμη και μεταξύ των ατόμων που τρώνε τρία γεύματα ημερησίως, η κατανάλωση δύο βασικών γευμάτων με διαφορά μικρότερη ή ίση με 4,5 ώρες μεταξύ τους σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.
“Σε μια εποχή που η διαλείπουσα νηστεία διαφημίζεται ευρέως ως λύση για απώλεια βάρους, καλύτερη μεταβολική υγεία και πρόληψη ασθενειών, η μελέτη μας είναι σημαντική για πολλούς που τρώνε λιγότερα από τρία γεύματα κάθε μέρα. Η έρευνά μας αποκάλυψε ότι τα άτομα που τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνα που τρώνε περισσότερα καθημερινά γεύματα.
Μεταξύ αυτών, οι συμμετέχοντες που παρέλειπαν το πρωινό γεύμα βρέθηκα ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θανατηφόρα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ όσοι παραλείπουν το μεσημεριανό ή το βραδινό αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες”, σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Yangbo Sun, από το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου του Τενεσί στις Η.Π.Α.
“Με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε να τρώτε τουλάχιστον δύο έως τρία γεύματα χρονικώς κατανεμημένα ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια της ημέρας”.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.