Τετάρτη, 22 Ιουλίου, 2026
Farkadonaday.gr
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Farkadonaday.gr
No Result
View All Result

Αναβαθμίζεται η παράκαμψη Τρικάλων από το Μεγαλοχώρι μέχρι το Δέλτα Καλαμπάκας

28 Σεπτεμβρίου 2021
in Τοπικά
Μελέτη για την παράκαμψη Τρικάλων από Μεγαλοχώρι έως Καλαμπάκα
Share on FacebookShare on Twitter

Στην αστικοποίηση της περιφερειακής οδού στα Τρίκαλα, από τον κυκλικό κόμβο που κατασκεύασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Μεγαλοχώρι μέχρι το Δέλτα Καλαμπάκας οδηγεί η  σύμβαση της μελέτης που υπέγραψε σήμερα στη Λάρισα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη.

«Αλλάζουμε την εικόνα στα Τρίκαλα με ολοκληρωμένη στρατηγική και  στοχευμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που χρηματοδοτούμε και κατασκευάζουμε» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η μελέτη που υπογράψαμε σήμερα, συνολικού προϋπολογισμού 1.221.146 ευρώ, οδηγεί σε έργο ουσίας με πολλά οφέλη: Βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλάζουμε την αρχιτεκτονική εικόνα στην περιοχή, δημιουργούμε συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας για τους χρήστες της οδού, βελτιώνουμε την κίνηση, δίνουμε μεγαλύτερη αξία στις παρόδιες ιδιοκτησίες.  Είναι μια μελέτη χρήσιμη γιατί ο δρόμος είναι επικίνδυνος και έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα. Σήμερα την ευθύνη της καθημερινής συντήρησης του δρόμου  και του ηλεκτροφωτισμού  έχει ο Δήμος Τρικκαίων.

Αναβαθμίζουμε την περιφερειακή οδό σε μήκος 5,4 χιλιομέτρων,  με δρόμο διπλής κατεύθυνσης και διαχωρισμένης κυκλοφορίας, κατασκευάζουμε παράπλευρες οδούς μήκους 10,8 χιλιομέτρων και  τουλάχιστον 3 κυκλικούς κόμβους. Αν χρειαστεί  στην πορεία θα κατασκευάσουμε και άλλους. Ευχαριστώ τον Αντιπεριφερειάρχη  Χρήστο Μιχαλάκη και τις τεχνικές μας υπηρεσίες για τη συστηματική δουλειά τους και το σύνολο των μελετών που προκηρύσσουν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει τις περισσότερες εν εξελίξει  μελέτες στη χώρα» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Η μελέτη βελτίωσης παράκαμψης Τρικάλων απο Ι/Κ Μεγαλοχωρίου εως 

Ι/Κ Καλαμπάκας

Η μελέτη αφορά την εκπόνηση συγκοινωνιακών μελετών στο στάδιο της οριστικής  για το οδικό τμήμα της  Ε.Ο. 6 «Λάρισα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα» και συγκεκριμένα την βελτίωση της παράκαμψης   Τρικάλων από τον  ισόπεδο κόμβο Μεγαλοχωρίου  έως τον ισόπεδο κόμβο Καλαμπάκας, συνολικού μήκους  5,4 χλμ.

Το αντικείμενο της παρούσας μελέτης περιλαμβάνει:

– Τη μελέτη διαπλάτυνσης της υφιστάμενης οδού με διαχωρισμένη κυκλοφορία δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και την δημιουργία παράπλευρων οδών εξυπηρέτησης όπου είναι εφικτό και απαραίτητο.

– Τη μελέτη τριών   ενδιάμεσων ισόπεδων  κυκλικών  κόμβων για τη εξυπηρέτηση ευρύτερων οικιστικών ενοτήτων  αλλά και την σύνδεση των παράπλευρων οδών με την αρτηρία.

Τεχνική περιγραφή

Η μελέτη χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δ. Τρικάλων  της Π.Ε. Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με αυτή ολοκληρώνεται η Περιφερειακή οδός της πόλης των Τρικάλων, αφού αποτελεί  το τελευταίο εναπομείναν τμήμα του δακτυλίου Τρικάλων  που χρήζει βελτίωσης και αναβάθμισης. Επιπλέον το εν λόγω οδικό τμήμα αποτελεί τμήμα της  Ε.Ο. 6 «Λαρίσης – Τρικάλων- Καλαμπάκας» και συγκεκριμένα την παράκαμψη της πόλης των Τρικάλων που χρήζει για λόγους ομοιομορφίας  συνέχειας και ασφάλειας  βελτίωση και αναβάθμιση μιας και το προηγούμενο τμήμα της Ε.Ο. 6 από Λάρισα έως Τρίκαλα έχει σχεδόν στο σύνολό του βελτιωθεί.  Στην υφιστάμενη κατάσταση, η οδός έχει συνολικό πλάτος περίπου  10,00μ. διατομής ενιαίας κυκλοφορίας  με μία λωρίδα οδικής κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με το έρεισμα εκατέρωθεν της οδού να μην είναι  σταθεροποιημένο σε όλο το μήκος της.

Προβλέπεται η πλήρης μελέτη βελτίωσης της οδού σε μήκος κύριας αρτηρίας 5,4 χλμ και συγκεκριμένα η διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού και η αναβάθμισή της σε οδό διαχωρισμένης κυκλοφορίας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, παράπλευρο δίκτυο εκατέρωθεν της οδού όπου κρίνεται εφικτό και απαραίτητο  και με τους απαιτούμενους ισόπεδους κόμβους.

Σε αντιστοιχία με τα κριτήρια κατάταξης των Οδών σύμφωνα με τις ΟΜΟΕ– ΛΚΟΔ, η Μελετώμενη Οδός εφόσον διέρχεται στο όρια του αστικού ιστού (τμήμα της οδού είναι  εντός του σχεδίου της πόλης) θεωρείται «Αστική Αρτηρία (οδός που έχει κυρίως χαρακτήρα σύνδεσης αλλά και προσπέλασης για την εξυπηρέτηση ευρύτερων οικιστικών ενοτήτων (π.χ. τομείς πόλης)» και συνεπώς κατατάσσεται στη κατηγορία οδών ΒΙΙ (ή ΑΙΙ). Επιλέγεται διατομή με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Με βάση τα προβλεπόμενα από τις ΟΜΟΕ, προτείνεται η διατομή γ4νς ή βανς ή β4ν*σ.

Στα πλαίσια της μελέτης του συγκοινωνιακού έργου είναι απαραίτητη η μελέτη τριών (3) ισόπεδων κόμβων (Ι/Κ).

Οι προτεινόμενες θέσεις των ισόπεδων (κυκλικών) κόμβων είναι:

1.    Ι/Κ τετρασκελής (κυκλικός) της Περιφερειακής Τρικάλων με την οδό Τσιτσάνη

2.    Ι/Κ τετρασκελής  (κυκλικός) της Περιφερειακής Τρικάλων  με την Οδό Μακεδονία – Λογγακίου

3.    Ι/Κ τετρασκελής (κυκλικός) της Περιφερειακής Τρικάλων με την Επ. Οδό Τρικάλων Ριζώματος

Στο εξεταζόμενο τμήμα της οδεύσεως κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή παράπλευρης οδού εκατέρωθεν της αρτηρίας, ώστε να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και των κάθετων οδών, απρόσκοπτα και χωρίς την εμπλοκή τους με την  κύρια αρτηρία. Πρόκειται για οδό σύνδεσης παρόδιων ιδιοκτησιών   και συνεπώς σύμφωνα με τις ΟΜΟΕ, ανήκουν στη κατηγορία ΑΙV. Η διατομή που προτείνεται είναι η ε2 (ΟΜΟΕ-ΛΚΟΔ & ΟΜΟΕ-Δ). Το τμήμα της αρτηρίας στο οποίο δεν προβλέπεται η κατασκευή παράπλευρου δικτύου είναι πριν και μετά το τεχνικό της άνω διάβασης της οδού Χασίων αφού δεν είναι κατοικημένη περιοχή και επίσης το τμήμα πριν και μετά τη γέφυρα του Ληθαίου.

Στα πλαίσια της μελέτης του θέματος προβλέπεται επίσης η μελέτη επέκτασης τεχνικού της γέφυρας του Ληθαίου ποταμού προκειμένου να παραλάβει τη νέα διατομή της αρτηρίας και επίσης η μελέτη τεχνικού άνω διάβασης της οδού Χασίων. Το τεχνικό της άνω  διάβασης θα ανακατασκευαστεί εκ νέου στη θέση του παλιού προκειμένου να φέρει τη νέα διατομή της αρτηρίας αφού το υπάρχον τεχνικό είναι πολύ παλιό και έχει υποστεί αρκετή φθορά.

Σκοπιμότητα

Το υπόψη οδικό τμήμα από τον ισόπεδο κόμβο Μεγαλοχωρίου έως τον ισόπεδο κόμβο (κυκλικό) Καλαμπάκας  αποτελεί τμήμα τόσο της περιφερειακής οδού Τρικάλων όσο και τμήμα  της Ε.Ο.6 (παράκαμψη Τρικάλων). Επειδή στο μεγαλύτερο τμήμα του αγγίζει στα όρια του σχεδίου πόλης αλλά υπάρχει και τμήμα αυτού το οποίο είναι εντός του σχεδίου της πόλης των Τρικάλων υπάρχει σημαντική ανάπτυξη δραστηριοτήτων, εμπορικού και βιοτεχνικού χαρακτήρα αλλά και σημαντική οικιστική ανάπτυξη και επομένως η ανάγκη βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού και η δημιουργία παράπλευρων οδών (SR) εκατέρωθεν της υπάρχουσας αρτηρίας είναι επιβεβλημένη για λόγους οδικής ασφάλειας ενώ παράλληλα θα εξυπηρετήσει ταχύτερα και ασφαλέστερα τις υπερτοπικού ενδιαφέροντος κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής. Ο οδικός άξονας χαρακτηρίζεται: α) από υψηλό αριθμό  καθημερινών μετακινήσεων τοπικού χαρακτήρα  β) από σημαντικό φόρτο οχημάτων υπερτοπικού χαρακτήρα με σημαντικό ποσοστό βαρέων και γ) από έντονη παρόδια δόμηση εγκαταστάσεων εμπορικού, βιοτεχνικού και οικιστικού  χαρακτήρα.

Η βελτίωση του οδικού τμήματος , μήκους περίπου 5,40Km , της παράκαμψης Τρικάλων που αποτελεί τμήμα της Ε.Ο 6 , Βόλος –Λάρισα – Τρίκαλα –Ιωάννινα .H E.O. 6, τμήμα της οποίας είναι το έργο που εξετάζεται , αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οδικές συνδέσεις της χώρας με πολλαπλό χαρακτήρα στο συγκοινωνιακό δίκτυο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα :

– Είναι τμήμα του περιφερειακού   δακτυλίου   Τρικάλων  και με την κατασκευή του έργου η πόλη των Τρικάλων αποκτά  ολοκληρωμένο περιφερειακό δακτύλιο .

– Είναι τμήμα κάθετου άξονα σύνδεσης με την Ε65 .

-Εξυπηρετεί την πρόσβαση προς περιοχές (Μετέωρα –Καλαμπάκα) με σημαντική τουριστική δραστηριότητα και προοπτική μεγαλύτερης ακόμη τουριστικής  ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον .

-Η σημερινή κατάσταση της οδού , δεν της επιτρέπει να ανταποκριθεί στις παραπάνω λειτουργίες της και τους αντίστοιχους κυκλοφοριακούς φόρτους και υπολείπεται των προδιαγραφών που προβλέπονται από τους κανονισμούς περί μελετών οδοποιίας .

Οφέλη

Με την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του εν λόγω οδικού τμήματος, που αποτελεί διαπεριφερειακή οδική σύνδεση αλλά και τοπικό δίκτυο σύνδεσης τουριστικών περιοχών , θα εξασφαλιστεί η ταχεία και ασφαλής σύνδεση των πόλεων Τρικάλων και Λάρισας και τουριστικών περιοχών, ενώ μέσω του προτεινόμενου παράπλευρου δικτύου θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών. Σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται μείωση της χρονοαπόστασης , αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων , μείωση του κόστους μεταφοράς, προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των καυσαερίων, σύνδεση των παραγωγικών και τουριστικών κέντρων με το διεθνές δίκτυο μεταφορών, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παραγωγικών τομέων.

👁️ Το άρθρο αυτό προβλήθηκε 520 φορές.

Πρόσφατα Άρθρα

Το σακάκι έγινε… φουστανέλα και βγήκαν τα γιαταγάνια!
Παραπολιτικά

Το σακάκι έγινε… φουστανέλα και βγήκαν τα γιαταγάνια!

21 Ιουλίου 2026
0

Τελικά εκεί που κάποιοι περίμεναν ότι το «κοστούμι» θα μείνει στη ντουλάπα να το φάει ο σκόρος, φαίνεται πως… βγήκε!...

Read more
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στη δράση του ΟΟΣΑ & της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Talent Booster Mechanism»
Παραπολιτικά

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση βάζει «ψαλίδι» σε απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας

21 Ιουλίου 2026
0

Η απόφαση πέρασε αλλά όχι όπως σχεδιάστηκε... από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας έβαλε «ψαλίδι»...

Read more
Νέα παιδική χαρά στην πλατεία Φαρκαδόνας
Τοπικά

Νέα παιδική χαρά στην πλατεία Φαρκαδόνας

21 Ιουλίου 2026
0

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Φαρκαδόνας αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη χωροθέτηση νέας παιδικής χαράς επιφάνειας 107 τ.μ. στην κεντρική πλατεία...

Read more
Συνελήφθη φυγόποινος για ενδοοικογενειακή βία στα Τρίκαλα
Τοπικά

Συνελήφθη στα Τρίκαλα 26χρονος καταζητούμενος για κλοπή

21 Ιουλίου 2026
0

Συνελήφθη, χθες (20-07-2026) το πρωί στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Τρικάλων, 26χρονος ημεδαπός, διότι σε...

Read more
Συνελήφθη φυγόποινος στη Φαρκαδόνα
Τοπικά

Χειροπέδες σε 27χρονο στην Καλαμπάκα για κατοχή αναδιπλούμενου σουγιά

21 Ιουλίου 2026
0

Συνελήφθη, σήμερα (21-07-2026) τις μεταμεσονύκτιες ώρες στην Καλαμπάκα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Τρικάλων, 27χρονος ημεδαπός, διότι...

Read more
Σύλληψη δύο ατόμων στα Τρίκαλα για κατοχή ναρκωτικών
Τοπικά

Στη σύλληψη 27χρονου για κατοχή κοκαΐνης προχώρησε η Δίωξη Ναρκωτικών Τρικάλων

21 Ιουλίου 2026
0

Συνελήφθη, σήμερα (21-07-2026) τις μεταμεσονύκτιες ώρες στην Καλαμπάκα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων...

Read more
Η διαδρομή του Ε-65: Πολιτικές μάχες, καθυστερήσεις και τελική δικαίωση
Τοπικά

Η διαδρομή του Ε-65: Πολιτικές μάχες, καθυστερήσεις και τελική δικαίωση

21 Ιουλίου 2026
0

Για τον αυτοκινητόδρομο Ε-65, υπήρχαν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι σχετικές ζυμώσεις, συζητήσεις και αρχικοί σχεδιασμοί....

Read more
Δημήτρης Παπαστεργίου: Οι αλλαγές που έρχονται στο Gov.gr και οι νέες ψηφιακές υποδομές της χώρας
Τοπικά

Παπαστεργίου: Στο 99% η κτηματογράφηση – Στόχος η πλήρης λειτουργία του Κτηματολογίου έως το τέλος του 2026

21 Ιουλίου 2026
0

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης στους «Αταίριαστους», στον ΣΚΑΪ Περίπου 4.000 κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις ήδη έχουν βεβαιωθεί...

Read more
Συνάντηση  Λιούτα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια
Τοπικά

Συνάντηση Λιούτα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια

21 Ιουλίου 2026
0

Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια πραγματοποίησε ο Βουλευτής Τρικάλων, Θανάσης Λιούτας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης,...

Read more
Σύλληψη Τρικαλινού για διατάραξη κοινής ησυχίας
Ελλάδα

Μαχαίρωσαν 16χρονο στον Πλαταμώνα – Δημόσια έκκληση του πατέρα του για μάρτυρες

21 Ιουλίου 2026
0

Έντονο προβληματισμό προκαλεί νέο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων που σημειώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στον Πλαταμώνα. Κατά τη διάρκεια...

Read more
Παραδόθηκε ενοποιημένο το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65
Τοπικά

Σε κυκλοφορία ολόκληρος ο Ε65 από τις 23 Ιουλίου

21 Ιουλίου 2026
0

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Ιουλίου το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65, μήκους 46 χιλιομέτρων, που...

Read more
Απεβίωσε ο Δημήτριος Αργύρης από το Γριζάνο
Κοινωνικά

Απεβίωσε ο Δημήτριος Αργύρης από το Γριζάνο

21 Ιουλίου 2026
0

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΡΓΥΡΗ ΕΤΩΝ 84 Θανόντα, κηδεύουμε την Τρίτη 21 Ιουλίου 2026 και ώρα 19:30μ.μ.,  εκ...

Read more
«Έσβησε» στο δρόμο από Τρίκαλα για Λάρισα
Τοπικά

Νεκρή 67χρονη εντοπίστηκε δίπλα στο αυτοκίνητό της στον Ε65

20 Ιουλίου 2026
0

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Δευτέρας στις αρχές, μετά τον εντοπισμό μιας 67χρονης γυναίκας χωρίς τις αισθήσεις της δίπλα στο...

Read more
Θα προλάβει να φορεθεί το «κοστούμι» ή θα το φάει ο… σκόρος;
Παραπολιτικά

Θα προλάβει να φορεθεί το «κοστούμι» ή θα το φάει ο… σκόρος;

21 Ιουλίου 2026
0

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπως όλα δείχνουν, η Ντιντή θα συνεχίσει να κρατά το τιμόνι της Αντιπεριφέρειας μέχρι και την...

Read more
Σε ηλικία 55 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αλέξανδρος Αλεξίου από τη Φαρκαδόνα
Κοινωνικά

Σε ηλικία 55 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αλέξανδρος Αλεξίου από τη Φαρκαδόνα

20 Ιουλίου 2026
0

Τoν πολυαγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό, θείο, υιό και φίλο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ( BRAVE BOY ) ΕΤΩΝ 55 Θανόντα, κηδεύουμε την Τρίτη 21...

Read more
Next Post
Μικέλης Χατζηγάκης: «Κλυδωνισμοί στην Δυτική Δημοκρατία»

Χατζηγάκης: «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία»

Στήριξη Μιχαλάκη σε Τρέλλη;;;;

Στήριξη Μιχαλάκη σε Τρέλλη;;;;

Οι φήμες αρχίζουν και γίνονται γεγονότα

Γιάννης Χάιδος: Οι πολίτες έχουν πει το νερό νεράκι

Σκρέκας: Αξιοποιούμε την ηλιακή ενέργεια για μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Κώστας Σκρέκας: 5,2 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Τρικάλων

Απεβίωσε η Βασιλική Καρατζούλη

Απεβίωσε η Βασιλική Καρατζούλη

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - Αρ. Μητρώου: 14251

Ο παρών ιστότοπος Farkadonaday.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένος με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
© 2020 farkadonaday.gr

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία