Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
Farkadonaday.gr
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Farkadonaday.gr
No Result
View All Result

Πέντε συνταγές για νηστίσιμο – σπιτικό χαλβά

28 Φεβρουαρίου 2023
in Διάφορα
Πέντε συνταγές για νηστίσιμο – σπιτικό χαλβά
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Μάκης Γεωργιάδης μας ετοιμάζει πέντε διαφορετικά γλυκά με χαλβά σιμιγδαλένιο ή του μπακάλη, όλα τους ξεχωριστά και ιδιαίτερα νόστιμα.

Σεμιφρέντο με χαλβά

2 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 20΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 6 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

100 γρ. ζάχαρη
1 λεμόνι, τον χυμό
400 ml γάλα καρύδας
5 γρ. άγαρ-άγαρ
4 κουτ. σούπας ταχίνι
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
500 γρ. φυτική κρέμα
100 γρ. χαλβά αμυγδάλου του μπακάλη, σε μικρά κομμάτια

Για το σερβίρισμα
παστέλι, μαρμελάδα πορτοκάλι

Διαδικασία

Βράζουμε τη ζάχαρη με το γάλα καρύδας και τον χυμό λεμονιού σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε το άγαρ-άγαρ και ανακατεύουμε να λιώσει. Χτυπάμε στο μίξερ το ταχίνι με τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Προσθέτουμε το σιρόπι με το άγαρ-άγαρ που ετοιμάσαμε σε λεπτή ροή σαν κορδόνι μέχρι να ενσωματωθεί.

Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τη φυτική κρέμα χτυπημένη σε σαντιγί, τον χαλβά και ανακατεύουμε απαλά. Ντύνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με μεμβράνη και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Μεταφέρουμε στην κατάψυξη το γλυκό για 2 ώρες να σφίξει. Σερβίρουμε με κομμάτια από παστέλι ή μαρμελάδα πορτοκάλι.

Νόστιμο tip
Όταν ξεφορμάρουμε το σεμιφρέντο, το σερβίρουμε αμέσως γιατί λιώνει γρήγορα.

Χαλβάς με πορτοκάλι ή νεράντζι και καβουρδισμένα αμύγδαλα

1 ΩΡΑ ΚΑΙ 15΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 8 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ή φυτικό βούτυρο
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
100 γρ. λευκά αμύγδαλα
50 γρ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη
Για το σιρόπι
150 γρ. ζάχαρη
100 γρ. σιρόπι από το γλυκό κουταλιού
400 ml νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας

Διαδικασία

Σιρόπι: Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το σιρόπι, το ξύλο κανέλας και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι με τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει, να σκάσει ο κόκκος του σιμιγδαλιού και να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε την κανέλα και το γλυκό κουταλιού.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι. Προσοχή γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ. Ξαναβάζουμε στη φωτιά τον χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Τον αδειάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.

Πολίτικος χαλβάς

25 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 6 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

200 ml ηλιέλαιο
50 γρ. βούτυρο καρύδας
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
100 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
Για το σιρόπι
400 ml γάλα καρύδας
200 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
άχνη ζάχαρη
κανέλα σκόνη, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ηλιέλαιο μαζί με το βούτυρο καρύδας να λιώσει, προσθέτουμε όλο το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και το σιρόπι με προσοχή, λίγο-λίγο, και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε με πετσέτα να στεγνώσει ο χαλβάς. Με πιρούνι αφρατεύουμε τον χαλβά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Κορμός σοκολάτας με χαλβά

2 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 15΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 6 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

400 γρ. κουβερτούρα 65% κακάο
1 κουτ. σούπας φυτικό βούτυρο
1 κουτ. σούπας κονιάκ
100 γρ. χαλβά βανίλιας του μπακάλη
50 γρ. ψίχα φιστίκι Αιγίνης
150 γρ. μπισκότα τύπου digestive

Διαδικασία

Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το βούτυρο (στερεώνουμε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει, χωρίς να ακουμπά η βάση του μπολ στο νερό). Προσθέτουμε το κονιάκ, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τα μπισκότα σπασμένα με το χέρι, τον χαλβά σε μικρά κομμάτια, τα φιστίκια και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και τυλίγουμε καλά ρολάροντας να πάρει σχήμα κυλίνδρου. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να σφίξει καλά. Κόβουμε σε ροδέλες πάχους 2 εκ. και σερβίρουμε.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος σοκολατένιος

50 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 6 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. κακάο σκόνη
100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
60 γρ. κράνμπερις
300 γρ. ζάχαρη
400 ml νερό
1 φλούδα από λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
κανέλα σκόνη, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα (είναι σημαντικό να είναι βαθιά) ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το σιμιγδάλι, το κακάο, τα αμύγδαλα και τα κράνμπερις, και ανακατεύουμε να καβουρδιστούν για 7-8 λεπτά. Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα μέχρι να γίνουν σιρόπι.

Μόλις είναι έτοιμο το σιμιγδάλι, όπως είναι ζεστό, ρίχνουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει και να ξεκολλήσει ο χαλβάς από τα τοιχώματα στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα, τον πατάμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Source: aftodioikisi.gr

Πρόσφατα Άρθρα

Από την 1η Μαΐου το θερινό νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο
Επιχειρείν

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο RAIDO

13 Μαΐου 2025
0

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο RAIDO (101135800), το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών...

Read more
Άναψαν οι μηχανές και… μαρσάρουν!!
Ελλάδα

Δημοσκόπηση Interview: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην 2η θέση – Στην 4η υποχωρεί η Ζωή

13 Μαΐου 2025
0

Ανατροπές στον πολιτικό χάρτη καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Political και δημοσιεύεται στο...

Read more
Έγκλημα στη Λάρισα: Με τρεις μαχαιριές δολοφόνησε τη μητέρα του ο 21χρονος – «Με μισούσε, γι’ αυτό τη σκότωσα» είπε
Ελλάδα

Έγκλημα στη Λάρισα: Με τρεις μαχαιριές δολοφόνησε τη μητέρα του ο 21χρονος – «Με μισούσε, γι’ αυτό τη σκότωσα» είπε

13 Μαΐου 2025
0

Άγριος ήταν ο τρόπος με τον οποίο σκότωσε ο 21χρονος την 52χρονη μητέρα του στη Λάρισα με την ιατροδικαστή που...

Read more
Κολυμβητήριο, Γυμναστήριο, Παιδικός- Βρεφονηπιακός Σταθμός αλλάζουν την Φαρκαδόνα
Παραπολιτικά

Μόνος του και όλοι τους… Η φωνή του μπάρμπα Νίκου!!!!

13 Μαΐου 2025
0

Στο Δημαρχείο Φαρκαδόνας προ ολίγων ημερών  πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός των πεπραγμένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παρόντες ήταν τόσο οι εκπρόσωποι της...

Read more
Υποδοχή Τιμίας Κάρας του θαυματουργού Αγίου Βησσαρίωνος στην πόλη των Τρικάλων
Τοπικά

Πρόγραμμα εορτασμού του Πολιούχου Τρικάλων Αγίου Βησσαρίωνα

13 Μαΐου 2025
0

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΜΑΪΟΥ: 7:00 π.μ.: Ὄρθρος καὶ Θεία Λειτουργία. 7:00 μ.μ.: Ὑποδοχὴ τῆς Τιμίας Κάρας τοῦ Ἁγίου Βησσαρίωνος καὶ τῆς...

Read more
Η πόλη της Καρδίτσης κλίνει ευλαβώς γόνυ ενώπιον της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου
Διάφορα

Η πόλη της Καρδίτσης κλίνει ευλαβώς γόνυ ενώπιον της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου

12 Μαΐου 2025
0

Η πόλη της Καρδίτσης κλίνει ευλαβώς γόνυ ενώπιον της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου Tην Κυριακή 11 Μαΐου 2025 και...

Read more
Νεκρός αγρότης από ανατροπή τρακτέρ
Ελλάδα

Νεκρός αγρότης από ανατροπή τρακτέρ

12 Μαΐου 2025
0

Τραγωδία στο Ελαιόφυτο Αγρινίου όπου άνδρας έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα με τρακτέρ. Το τραγικό γεγονός προκαλεί μεγάλη θλίψη...

Read more
Διακρίσεις για τον ΑΣ Καράτε Θεσσαλός στο  Open Series στον Κολινδρό
Τοπικά

Διακρίσεις για τον ΑΣ Καράτε Θεσσαλός στο Open Series στον Κολινδρό

12 Μαΐου 2025
0

Το Σαββατοκύριακο 10 & 11 Μαϊου διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το ΚΑΡΑΤΕ OPEN SERIES ΚΟΛΙΝΔΡΌΣ Υπό την αιγίδα της Ελληνικής...

Read more
Γόνιμη συνάντηση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας – Δημάρχου Τρικκαίων
Τοπικά

Γόνιμη συνάντηση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας – Δημάρχου Τρικκαίων

12 Μαΐου 2025
0

Γόνιμη ήταν ως προς το αντικείμενο και τα αποτελέσματά της, η συζήτηση που διεξήχθη ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα...

Read more
Με λειτουργία 4 μουσείων γιορτάζει ο Δήμος Τρικκαίων την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων
Τοπικά

Με λειτουργία 4 μουσείων γιορτάζει ο Δήμος Τρικκαίων την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

12 Μαΐου 2025
0

Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων τιμά ο Δήμος Τρικκαίων. Την Κυριακή 18 Μαΐου 2025, 4 μουσεία της πόλης των Τρικάλων παραμένουν...

Read more
H Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύει επιχειρηματικότητα και έρευνα -καινοτομία με 70 εκατ ευρώ
Τοπικά

H Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύει επιχειρηματικότητα και έρευνα -καινοτομία με 70 εκατ ευρώ

12 Μαΐου 2025
0

Προγράμματα ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας και της Έρευνας - Καινοτομίας υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 70 εκατομμύρια €....

Read more
Οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες στο προσκήνιο
Τοπικά

Οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες στο προσκήνιο

12 Μαΐου 2025
0

Η Θεσσαλία, μετά από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel βρίσκεται πλέον σε νέα τροχιά ανάπτυξης. Η οικονομική επανεκκίνηση των πληγεισών περιοχών,...

Read more
Οι γυναίκες της Φαρκαδόνας τίμησαν με σεβασμό τη Γιορτή της Μητέρας
Τοπικά

Οι γυναίκες της Φαρκαδόνας τίμησαν με σεβασμό τη Γιορτή της Μητέρας

12 Μαΐου 2025
0

Ο Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας τίμησε τη Γιορτή της Μητέρας με μια ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου στο...

Read more
Με επιτυχία ο πρώτος Αγώνας Δρόμου στη Φαρκαδόνα
Τοπικά

Με επιτυχία ο πρώτος Αγώνας Δρόμου στη Φαρκαδόνα

12 Μαΐου 2025
0

Με μεγάλη συμμετοχή και ενθουσιασμό στέφθηκε ο πρώτος αγώνας δρόμου που διοργανώθηκε στη Φαρκαδόνα, προσελκύοντας περισσότερους από 250 δρομείς όλων...

Read more
Κανένα τσιπάκι γεωεντοπισμού δεν θα υπάρχει στις νέες ταυτότητες
Ελλάδα

Ταυτότητες: Πότε λήγουν αυτές που έχουμε – Η προθεσμία για νέες

12 Μαΐου 2025
0

Μια νέα εποχή ξεκινά για τους πολίτες, καθώς η διαδικασία αντικατάστασης των παλιών ταυτοτήτων με νέες, ψηφιακά αναβαθμισμένες, έχει τεθεί...

Read more
Next Post
Ξεφάντωσαν σε αποκριάτικους ρυθμούς με την ψυχή τους στο Γριζάνο

Ξεφάντωσαν σε αποκριάτικους ρυθμούς με την ψυχή τους στο Γριζάνο

Τρικαλινός κατήγγειλε ότι τον λήστεψαν αλλά τελικά… φανταστική η επίθεση!!

«Τρύπωσαν» σε σπίτι στα Τρίκαλα και έκλεψαν ότι βρήκαν... από χρυσή βέρα μέχρι παπούτσια

Κοσμοπλημύρα στο ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ της Πύλης

Κοσμοπλημύρα στο ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ της Πύλης

Τρεις Τρικαλινοί έφυγαν από την ζωή

Έφυγαν από την ζωή τέσσερις Τρικαλινοί

Αυλαία της αποκριάς σήμερα Καθαρά Δευτέρα στη Φαρκαδόνα

Αυλαία της αποκριάς σήμερα Καθαρά Δευτέρα στη Φαρκαδόνα

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - Αρ. Μητρώου: 14251

Ο παρών ιστότοπος Farkadonaday.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένος με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
© 2020 farkadonaday.gr

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Επιχειρείν
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Κοινωνικά
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία