Βρετανικές αρχές: Εάν έχετε σοβαρές αλλεργίες, μην κάνετε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Άτομα με σοβαρό ιστορικό αλλεργιών δεν πρέπει προς το παρόν να λαμβάνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς δύο άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο από την Τρίτη το πρωί στη Βρετανία εκδήλωσαν αλλεργική αντίδραση.

Το Η.Β. έγινε από χθες η πρώτη χώρα του δυτικού κόσμου που άρχισε τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού κατά του κορονοϊού, μετά την έκτακτη έγκριση που έλαβε το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech από τη βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης, την περασμένη εβδομάδα.

“Όπως συνηθίζεται με τα νέα εμβόλια, η αρχή (MHRA) συστήνει προληπτικά τα άτομα με σημαντικό ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων να μην λαμβάνουν το εμβόλιο”, δήλωσε ο Stephen Powis, εθνικός ιατρικός διευθυντής του βρετανικού NHS για την Αγγλία.

Η June Raine, επικεφαλής της MHRA, δήλωσε ότι η αρχή εξετάζει δύο περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης ατόμων που εμβολιάστηκαν την Τρίτη το βράδυ. Και τα δύο άτομα, εργαζόμενοι στο NHS, αναρρώνουν κανονικά, ανέφεραν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές.

Pfizer και BioNTech αναφέρουν ότι στηρίζουν την MHRA στην έρευνά της για το ζήτημα των αλλεργικών αντιδράσεων.

“Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών φάσης 3, το εμβόλιο έγινε πολύ καλά δεκτό από όσους το έλαβαν και δεν υπήρξαν ανησυχίες ασφαλείας από την ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης των δεδομέων, ανέφεραν οι δύο εταιρείες στην ανακοίνωσή τους.

Άνθρωποι με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε στοιχεία του εμβολίου είχαν αποκλειστεί από τις κλινικές δοκιμές για λόγους προστασίας τους.