Βολιώτης, παρά το εμβόλιο, βρέθηκε θετικός δεύτερη φορά

Οι αναφορές είναι σπάνιες, αλλά προκύπτουν, λένε οι γιατροί – Εκτονώνεται το επιδημιολογικό φορτίο

Μόλυνση με κορονοϊό παρά το εμβόλιο; Στο ερώτημα οι γιατροί απαντούν πως οι αναφορές είναι λίγες, υπάρχουν όμως περιστατικά που έχουν καταγραφεί τόσο πανελλαδικά, όσο και διεθνώς.

Ενα από αυτά τα περιστατικά αφορά στον Βόλο, σε υπάλληλο μάχιμης υπηρεσίας, ο οποίος νόσησε από κορονοϊό, ήταν από τους πρώτους που ολοκλήρωσε και τις δύο δόσεις του εμβολίου, όμως προσβλήθηκε ξανά από τον ιό!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν παρουσιάζει βαριά συμπτώματα και ότι έχει τεθεί σε προληπτική καραντίνα.

Μέχρι σήμερα τα σποραδικά περιστατικά που είχαν καταγραφεί στον Βόλο αφορούσαν σε υγειονομικούς κυρίως, που κόλλησαν κορονοϊό παρ’ ότι είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

«Οι αναφορές ότι κρούσματα κορονοϊού καταγράφονται ακόμη και μεταξύ των εμβολιασθέντων υπάρχουν. Ωστόσο δεν χρειάζεται να προκαλεί αναστάτωση ή λόγο άρνησης του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός παραμένει αποτελεσματικός, ακόμη και αν εμφανισθούν παρενέργειες ή ακόμη κι αν κάποιος κολλήσει πράγματι ξανά κορονοϊό», υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας δεν ξαφνιάζεται με τέτοια περιστατικά. Όπως και στην περίπτωση νεολαίων στον Βόλο που νόσησαν σε έναν χρόνο δύο φορές από κορονοϊό, επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται πανικός.

Ανεξαρτήτως ποσοστού αποτελεσματικότητας, τα εμβόλια προστατεύουν εντούτοις από την εμφάνιση σοβαρών ή θανατηφόρων επιπλοκών σε περίπτωση ασθένειας από τον ιό.

Στις καταγεγραμμένες περιπτώσεις που υπάρχουν οι ασθενείς προσβλήθηκαν λίγο πριν την πρώτη δόση ή μετά τον δεύτερο εμβολιασμό.

«Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί το εμβόλιο δεν είχε επαρκή χρόνο για να αναπτύξει την απαραίτητη ανοσολογική προστασία», λέει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, εκτιμώντας πως το άτομο που έχει προσβληθεί για δεύτερη φορά μολονότι έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητές του για μία τουλάχιστον εβδομάδα, τύπου καραντίνας, διότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταδώσει τον ιό, αν και σε μικρότερο βέβαια βαθμό συγκριτικά με έναν «θετικό» που δεν έχει εμβολιαστεί.

Ανάλογα τον οργανισμό απαιτούνται περίπου από δύο εβδομάδες έως 4 εβδομάδες για να προσφέρει το εμβόλιο μεγάλη ανοσολογική προστασία.

Πρόσφατη μελέτη που έγινε στον γενικό πληθυσμό του Ισραήλ έδειξε πως άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν κατά 92% χαμηλότερο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε σχέση με μη εμβολιασμένα άτομα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η διάρκεια της προστασίας των εμβολίων είναι ακόμη άγνωστη. Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση.

«Στην φάση αυτή βρισκόμαστε σήμερα και θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί μήνες ή και χρόνια μέχρι την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων για τη διάρκειά της προστασίας», παρατηρεί σχετικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

13 νέα κρούσματα στη Μαγνησία

Στη Μαγνησία καταγράφεται σταθερή αποφόρτιση των επιδημιολογικών δεδομένων σε επίπεδο νέων κρουσμάτων. Για δεύτερο 24ωρο, μετά την περασμένη Κυριακή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 13 νέα θετικά στον νομό.

Οι ειδικοί θα μπορούν να μιλήσουν για σαφή αποδρομή του τρίτου κύματος της πανδημίας στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε και εφόσον συνεχιστεί η καταγραφή μειωμένου αριθμού κρουσμάτων.

Σε επίπεδο πάντως νοσηλειών η αποσυμφόρηση συνεχίζεται στο νοσοκομείο.

Χθες, Δευτέρα, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό ανέρχονταν σε 47 άτομα, με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κορονοϊού να έχει γεμίσει ξανά, καθώς και τα οκτώ κρεβάτια είναι κατειλημμένα με ασθενείς, ηλικίας από 43, μέχρι 75 χρόνων που δίνουν μάχη για να νικήσουν τον φονικό ιό. Στους θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς, στην Α’ Κλινική κορονοϊού 15 και στη Β’ Κλινική κορονοϊού 20 ασθενείς.

13 θετικά και στα rapid tests

Χθες επίσης καταγράφηκαν 13 θετικά στα rapid tests που έγιναν στo πλαίσιo δράσεων ελέγχου της διασποράς του ιού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΟΔΥ.

Διενεργήθηκαν τεστ σε συνολικά 387 άτομα και ανευρέθηκαν 10 θετικά. Ακόμη, στo πλαίσιo της ίδιας δράσης σήμερα στον Άνω Βόλο λήφθηκαν 139 δείγματα και βρέθηκαν 3 θετικά, ενώ στο Βελεστίνο λήφθηκαν 38 δείγματα και όλα ήταν αρνητικά.

Δωρεάν μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης θα γίνουν σήμερα στην παραλία Βόλου, μπροστά από το πανεπιστήμιο από ώρα 09:00 έως 14:00, ενώ με τη διαδικασία drive-Through στο Πανθεσσαλικό Στάδιο από ώρα 09:00 έως 14:00 και στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου από ώρα 09:00 έως 14:00.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ