Τραγική η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας

«Στο ίδιο έργο θεατές…»

Την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας, η πραγματικότητα στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στα Τρίκαλα παραμένει αυτή των μεγάλων ελλείψεων που αφήνουν εκτεθειμένους τους υγειονομικούς και το λαό. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη στα Κέντρα Υγείας Φαρκαδόνας και Καλαμπάκας και στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.

Τραγική η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας

Στις συναντήσεις που είχε ο Γιώργος Λαμπρούλης με  τους υγειονομικούς  στα Κέντρα Υγείας Φαρκαδόνας και  Καλαμπάκας αναδείχθηκε πως σε μια περιοχή με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους, αλλά τα χρησιμοποιεί και ως δεξαμενή άντλησης προσωπικού για να μπαλώνει τρύπες. Με δεδομένη τη σημασία που έχει για την πρόληψη και την προστασία της υγείας του λαού η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές.

Πιο συγκεκριμένα:

● Στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας παραμένουν οι ελλείψεις σε ιατρικό, παραϊατρικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Πέρα από τις ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών, όπως καρδιολόγος, πνευμονολόγος, γυναικολόγος, χαρακτηριστικό παράδειγμα του λιγοστού προσωπικού είναι αυτό της μίας  παιδιάτρου, που εργάζεται και στο Νοσοκομείο Λάρισας και οι υπηρεσίες της (αντικειμενικά) στις οικογένειες της περιοχής παρέχονται ελάχιστες μέρες την εβδομάδα.

Η έλλειψη γυναικολόγου δυσκολεύει  για να παρέχονται και παρακολουθούνται οι πολύπλευρες υπηρεσίες για τον προγραμματισμό γυναικολογικού ελέγχου και πρόληψης καθώς και παρακολούθησης επίτοκων γυναικών.

Ταυτόχρονα δεν υπάρχει αυτόνομη λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου, αλλά και του ακτινολογικού, με αποτέλεσμα για μια εξέταση ή μια ακτινογραφία,  να αναγκάζεται κάποιος να πάει στο ΓΝ Τρικάλων ή και Λάρισας.

●  Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, που εξυπηρετεί τους 30.000 κατοίκους της πόλης και των γύρω χωριών-αρκετά εξ αυτών απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα –καθώς  και πολλούς τουρίστες που επισκέπτονται τα Μετέωρα και τον ορεινό όγκο της περιοχής., αλλά την ίδια ώρα στερείται βασικών ειδικοτήτων όπως παιδίατρος, ακτινολόγος, όσο και σε 24ωρη κάλυψη προσωπικό καθαριότητας και τραυματιοφορέων.

Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο η στελέχωση του ΚΥ όταν  γιατροί και νοσηλευτές, από την αρχή της πανδημίας, συνεχίζουν να μετακινούνται στο Νοσοκομείο Τρικάλων,  καλύπτοντας  τις μεγάλες ελλείψεις στις  κλινικές COVID και εφημερίες με τη λειτουργία του ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου.

Στην πλούσια συζήτηση που έγινε με τους εργαζόμενους του ΚΥ, οι εργαζόμενοι τόνισαν ιδιαίτερα το ζήτημα της επαναλειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί, βάζοντας τον πληθυσμό ειδικά των ορεινών περιοχών, σε μεγάλη ταλαιπωρία και σπρώχνοντάς τους στον ιδιωτικό τομέα.

Αθωράκιστο το Γενικό Νοσοκομείο

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. Στις συναντήσεις που είχε ο Γιώργος Λαμπρούλης με το διοικητή του νοσοκομείου και τους υγειονομικούς, αναδείχθηκε πως οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού παραμένουν ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα.

Οι ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων και τα «μπαλώματα» με τις μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα, δεν βελτιώνουν την κατάσταση. Χαρακτηριστικά, η κάλυψη στο ιατρικό προσωπικό φτάνει στο 64%, ενώ τους επόμενους μήνες θα απολυθούν δεκάδες συμβασιούχοι και τον Δεκέμβρη θα συνταξιοδοτηθούν δεκάδες νοσηλευτές.

Η πλειοψηφία των υγειονομικών αντιμετωπίζει εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς. Οι εφημερίες είναι παραπάνω από τις προβλεπόμενες, σε πολλούς χρωστούν ακόμα  άδειες του 2020.

Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού εκφράζεται και στη συγχώνευση κλινικών, στην οριακή λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και της Πνευμονολογικής Κλινικής.

Ταυτόχρονα, οι αναστολές εργασίας των 60 περίπου εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί, δυσκολεύουν την κατάσταση.

Ακόμα, η υποχρηματοδότηση παραμένει, καθιστώντας δύσκολο το να μπορούν να γίνουν απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, να υπάρχουν τα απαραίτητα φάρμακα.

Το ΚΚΕ στηρίζει σταθερά τις διεκδικήσεις των υγειονομικών.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας και το Γενικό Νοσοκομείο είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, που δεν έχει ως προτεραιότητα την υγεία και την ανθρώπινη ζωή, αντίθετα τη θεωρεί «κόστος» και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης.

Επισήμανε πως  αντί να παίρνει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, την ώρα που η πανδημία καλπάζει, η κυβέρνηση προωθεί συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, δίνοντας μια «πρόγευση» της εφαρμογής των απαράδεκτων εξαγγελιών για κλεισίματα νοσοκομείων που «δεν χρειάζονται», με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους!

Τόνισε ακόμα πως η κυβέρνηση αξιοποιεί τις οδυνηρές συνέπειες και τα αδιέξοδα της πολιτικής της στο δημόσιο σύστημα Υγείας ως «ευκαιρία» για να «τρέξει» τα αντιδραστικά της σχέδια, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων. Εκεί στοχεύει το «νέο ΕΣΥ», της γενικευμένης εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.  Εκεί εντάσσεται η επέκταση των εργολαβιών μέσα στα νοσοκομεία.

Σε σχέση με τους εργαζόμενους που βγήκαν σε αναστολή εργασίας γιατί δεν εμβολιάστηκαν, σημείωσε πως, με πρόσχημα τους εμβολιασμούς, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού, την απαράδεκτη κατάσταση του υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα της Υγείας και της σχεδόν ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τους εμβολιασμούς, τις αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα που αφήνουν εκτεθειμένο το λαό, τόσο απέναντι στην πανδημία όσο και στην αντιμετώπιση όλων των άλλων αναγκών του στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ταυτόχρονα, επισήμανε πως για το ΚΚΕ, όλα τα ασφαλή εμβόλια αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας με την ταυτόχρονη αξιοποίηση και των επιστημονικά ενδεικνυόμενων νέων φαρμάκων, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης και με δεδομένη την ανάγκη ενός πλήρως αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα αυτό του Πρωτοβάθμιου, ικανού να αντιμετωπίζει τόσο τις «τρέχουσες» όσο και τις έκτακτες λαϊκές υγειονομικές ανάγκες. Σε αυτή τη βάση τόνισε πως το ΚΚΕ διεκδικεί και παλεύει, ώστε η ανάγκη του εμβολιασμού του λαού να συνδυάζεται με την πλήρη και δωρεάν κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ως υποχρέωση του κράτους και της κυβέρνησης και όχι ως «ατομική ευθύνη» του λαού, παίρνοντας παράλληλα μια σειρά από μέτρα για την ουσιαστική και επιστημονική ενημέρωση, τον προληπτικό έλεγχο πριν από το εμβόλιο, τη φαρμακοεπαγρύπνηση μετά τον εμβολιασμό και άλλα.

Τέλος, σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων τόσο μέσα στη Βουλή, με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις, όσο και στο δρόμο και τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις για πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προσλήψεις στα νοσοκομεία, να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», ουσιαστικά μέτρα της υγείας και της ζωής από την πανδημία, σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία – Φάρμακο για όλους, με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ