Για μας του πιο μεγάλους που ζήσαμε τις ζοφερές μέρες της εφτάχρονης δικτατορίας η εξέγερση του Πολυτεχνείου ΗΤΑΝ ένας κρίσιμος ιστορικός σταθμός, γιατί την σηματοδοτεί μια πολλαπλή νίκη του λαού μας…Τι ακριβώς σηματοδοτεί το Πολυτεχνείο και γιατί πρέπει να γιορτάζουμε την επέτειό του;
Αποτελεί πρώτα πρώτα νίκη της ελευθερίας και της δημοκρατίας κατά της χούντας και του ολοκληρωτισμού.
Αποτελεί επίσης νίκη της γενιάς μας που δεν δίστασε να προτάξει τα στήθη της απέναντι στην ωμή βία των τανκς των δικτατόρων.
Και τέλος αποτελεί νίκη της καρδιάς και της ψυχής των Ελλήνων απέναντι στο νου και την λογική. Γι’αυτό και ο αγώνας εκείνος υπήρξε μεγαλειώδης και ανυστερόβουλος.
Σημειώνουμε πως όλες οι μεγάλες επαναστάσεις στην ανθρωπότητα και οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές έχουν ως κίνητρο την ψυχή και την καρδιά των λαών και όχι το νου και τους υπολογισμούς των δήθεν τεχνοκρατών και των συμβιβασμένων πολιτικών.
Με την καρδιά λοιπόν και τον ρομαντικό ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 όταν την Ευρώπη σκίαζε ο φόβος και η απολυταρχία της ιεράς συμμαχίας του Μέττερνιχ και όλες οι ενδείξεις συνέκλιναν εναντίον της επανάστασης στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.
Ομως η καρδιά και η ψυχή των Ελλήνων είχε άλλη άποψη. Εξεργέρθηκε, επαναστάτησε και νίκησε.
Το ίδιο περίπου σενάριο επαναλήφθηκε και κατά τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους, στους οποίους επικράτησε ο ηρωισμός και η ψυχή των Ελλήνων.
Τέλος θα πρέπει να αναφέρω την εξής ρήση του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά την επανάσταση του Θερίσου ο οποίος τόνιζε «οι λαοί δεν λαμβάνουσι τας αποφάσεις των πάντοτε κατά τις απαγορεύσεις του νου, αλλά πολλάκις και κατά τας ορμάς της καρδίας»
Αυτή πρέπει να είναι και η ερμηνεία για την σημασία του Πολυτεχνείου όπου νίκησε η ψυχή και το φρόνημα της Ελληνικής νεολαίας.
Σωτήρης Χατζηγάκης