Το νέο πακέτο στήριξης για τους αγρότες: Τι εξετάζεται για πριμ, λιπάσματα και ζωοτροφές – Όλα τα μέτρα

Με τέσσερα νέα μέτρα θα στηριχθούν οι Έλληνες αγρότες, με σκοπό την εξασφάλιση της επάρκειας αγροτικών προϊόντων και την προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΧΕΛΙΔΩΝΗ

Το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, στοχεύει αφενός στη διατήρηση της ομαλής ροής της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην ελάφρυνση του κόστους που πληρώνουν οι αγρότες σε λιπάσματα, ζωοτροφές και ενέργεια και αφετέρου στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής, ώστε να υπάρξουν μελλοντικά μεγαλύτερες διαθέσιμες ποσότητες στην αγορά.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, «κλείδωσαν» και αναμένεται να συμπεριληφθούν σε σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, με δεδομένο ότι η σημαντική αύξηση του κόστους αγοράς των λιπασμάτων προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα των αγροτικών προϊόντων.

Τα τέσσερα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα που προωθεί η κυβέρνηση είναι τα εξής:

Επιδότηση στα λιπάσματα

Πριν από το Πάσχα τοποθετούν στελέχη του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την εφαρμογή του πρώτου μέτρου του σχεδίου δράσης για τους αγρότες. Η επιδότηση στα λιπάσματα θα γίνει κατά τα πρότυπα του μέτρου επιδότησης των καυσίμων κίνησης που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για πόρους που θα εκταμιευθούν από το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης των παραγωγών που ενεργοποιήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, ύψους 500 εκατ. ευρώ (το ποσό που αντιστοιχεί στη χώρα μας είναι 26,3 εκατ. ευρώ), ενώ ένα μέρος της τιμής θα καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο.

Το νέο πακέτο που ενέκρινε η Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος να αυξήσει το ποσό που του αντιστοιχεί, κάνοντας χρήση εθνικών πόρων έως και 200%, με το κυβερνητικό επιτελείο να φαίνεται ότι έχει ήδη εγκρίνει να κατευθυνθεί ένα ποσό για την ενίσχυση της αγοράς λιπασμάτων.

Να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6% για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, με το συνολικό κόστος του μέτρου να ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παράγοντες του κλάδου εξηγούν ότι αυτό το μέτρο δεν είναι αρκετό, καθώς οι τιμές έχουν διπλασιαστεί ή ακόμη και τριπλασιαστεί. Σημειωτέον ότι ο κλάδος των λιπασμάτων κινείται από πέρυσι με έναν μέσο ρυθμό αύξησης σε μηνιαία βάση της τάξεως του 7%, με την άνοδο των τιμών σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 να ξεπερνά το 200%.

Απευθείας ενίσχυση στις ζωοτροφές

Στο πεδίο των ζωοτροφών, που περιορίζει σημαντικά το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να εξειδικευτεί πρόγραμμα για την απευθείας ενίσχυσή τους.

Ασφαλείς πληροφορίες της «R» αναφέρουν ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης θα διαμορφωθεί μεταξύ 47 και 50 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος της επιδότησης θα ανέλθει στο 2% επί του συνολικού τζίρου του 2021. Πάντως, παράγοντες του πρωτογενούς τομέα κάνουν λόγο για τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, οι οποίες, όπως δηλώνουν, ειδικά ενόψει του Πάσχα, θα αποτυπωθούν και στις τελικές τιμές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «πέρυσι αγοράζαμε καλαμπόκι με 205 ευρώ, όταν σήμερα κοστίζει περί τα 410 ευρώ, ενώ η νιτρική αμμωνία πριν από 12 μήνες στοίχιζε 275 ευρώ και πλέον έχει φτάσει τα 998 ευρώ».

Πριμ σε μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο για νέες καλλιέργειες

Με στόχο να δοθούν στους αγρότες κίνητρα για να προχωρήσουν σε καλλιέργεια επιπλέον ποσοτήτων δύο «καίριων» προϊόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας, του μαλακού σιταριού και του καλαμποκιού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς προχωρά στην ένταξή τους στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Ειδικότερα, ο φάκελος του στρατηγικού σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που έχει πάρει τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει τα δύο είδη, ώστε οι παραγωγοί από το 2023, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, να έχουν ένα πρόσθετο πριμ ενίσχυσης, πέραν της βασικής.