Το δημογραφικό σε κάθε χώρα έχει πάντα προτεραιότητα στις μελέτες και στην πρόληψη γιατί σχετίζεται με την ισορροπία μεταξύ των γεννήσεων, του εργαζόμενου πληθυσμού και του αριθμού των συνταξιούχων. Στη χώρα μας χρήζει άμεσης παρέμβασης με ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης από μέρους της πολιτείας, χωρίς ερασιτεχνισμούς στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
Έχει ιδιαίτερη σημασία η περιγραφή, με τη μορφή πυραμίδας, ο συσχετισμός των γενεών δηλαδή το άτυπο συμβόλαιο των γενεών που πρέπει να ισχύει σε μια χώρα έτσι ώστε να μην υφίσταται δημογραφική ανισορροπία. Σύμφωνα με την δημογραφική πυραμίδα πρέπει στη βάση ο αριθμός των γεννήσεων να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των εργαζομένων και κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των συνταξιούχων. Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχουμε ανησυχητική συρρίκνωση του αριθμού των γεννήσεων με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των συνταξιούχων.
Για τον επαναπροσδιορισμό του άτυπου συμβολαίου γων γενεών στη χώρα μας και την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος απαιτούνται γενναίες πολιτικές, με συμφωνία όλων των κομμάτων στη Βουλή, που θα συνδέονται με οικονομικά κι εργασιακά κίνητρα στις νέες και στους νέους και έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που θα επαναφέρει τους συσχετισμούς στη δημογραφική πυραμίδα σε φυσιολογικά επίπεδα.
Χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για ένταξη των νέων σε νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπή εισόδημα έτσι ώστε να μην αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός της οικογένειας με αύξηση του επιδόματος γάμου και τέκνου.
Ο στόχος θα πρέπει να είναι σταδιακή αύξηση των γεννήσεων και οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο οικονομικό κι εργασιακό μοντέλο της χώρας μας.
*ΑΡΘΡΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΙΑΚΑΛΟΥ