Τα βήματα, που θα ακολουθήσουν τους επόμενους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τον κ.Γιώργο Χατζητέγα, Εκπαιδευτικό-Φροντιστή του Ομίλου Πουκαμισάς, συνοψίζονται ως εξής:
Απρίλιος 2024
• Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου συμμετέχουν στις ‘Μικρές Πανελλαδικές Εξετάσεις Προσομοίωσης’ των φροντιστηρίων, οι οποίες πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.
• Πολλοί υποψήφιοι αρχίζουν να ‘αξιοποιούν’ το όριο των απουσιών, προκειμένου να κάνουν τις επαναλήψεις τους – το φαινόμενο των απουσιών του τελευταίου διμήνου είναι ένα καθεστώς πολλών δεκαετιών, που εξακολουθεί να προβληματίζει ιδιαίτερα και το Υπουργείο Παιδείας, αφού συχνά ‘αδρανοποιεί’ το μάθημα στην τάξη.
• Για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, το εκπαιδευτικό έτος ολοκληρώνεται πρακτικά την Παρασκευή 26 Απριλίου, όταν το σχολείο κλείνει για τις διακοπές του Πάσχα.
• Εντός του Απριλίου ολοκληρώνονται και οι προκαταρκτικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Στρατιωτικών Σχολών.
Μάιος 2024
• Η επαναλειτουργία των σχολείων, για όλες τις τάξεις του Λυκείου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Μαΐου. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν μόνο για μία εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή 17 Μαΐου.
• Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 θα ξεκινήσουν οι Απολυτήριες Εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου και οι Προαγωγικές Εξετάσεις της Α΄ και της Β΄ Λυκείου.
• Οι Απολυτήριες Εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 27 Μαΐου, ενώ οι Προαγωγικές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου ολοκληρώνονται κατά κανόνα μέχρι τις 11 Ιουνίου.
Ιούνιος 2024
• Την Τετάρτη 12 Ιουνίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των Πανελλαδικών Εξετάσεων του ΓΕΛ και μέχρι τη Δευτέρα 17 Ιουνίου η πρώτη φάση όλων των Τομέων του ΕΠΑΛ.
• Από την Τρίτη 18 Ιουνίου και μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 θα πραγματοποιηθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις όλων των Ειδικών Μαθημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
• Μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουνίου αναμένεται η έκδοση των βαθμολογιών των μαθημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της πρώτης φάσης, που αφορά την πλειονότητα των διαγωνισθέντων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Ιούλιος 2024
• Από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 θα ανοίξει η εφαρμογή υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ).
• Δικαίωμα συμπλήρωσης Μηχανογραφικού για τα Πανεπιστήμια έχουν οι Υποψήφιοι οι οποίοι έχουν υπερβεί τη χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) του Επιστημονικού Πεδίου ή του Τομέα τους.
• Μέχρι τις 8 Ιουλίου αναμένεται η έκδοση και των αποτελεσμάτων των Ειδικών Μαθημάτων. Με την έκδοση και των Ειδικών Μαθημάτων, οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν και σε αυτά θα μπορούν να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Η ΕΒΕ υπάρχει και για όλα τα Ειδικά Μαθήματα.
• Το Μηχανογραφικό Δελτίο αναμένεται να κλείσει στα μέσα Ιουλίου, ενώ η ανακοίνωση των Σχολών επιτυχίας αναμένεται, όπως συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια, μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024.
Τα 9 βήματα προς την επιτυχία για τους υποψήφιους φοιτητές
Οι συμβουλές, που δίνει ο φροντιστής κ.Χατζητέγας προς τους υποψηφίους, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους στις Πανελλαδικές, είναι οι ακόλουθες:
1. Να σχεδιάσουν ένα έξυπνο πρόγραμμα καθημερινής μελέτης με τα αναγκαία διαλείμματα.
2. Να περιορίσουν τον χρόνο επί της οθόνης και να ορίσουν free phone zones.
3. Να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη θεωρία των σχολικών βιβλίων, στις ασκήσεις και στα παραδείγματα, καθώς αποτελούν την πηγή της έμπνευσης όσων θεματοδοτούν στις Πανελλαδικές.
4. Για να έχουν μία εικόνα των θεμάτων των φετινών Πανελλαδικών, να ανατρέξουν στα θέματα των τελευταίων ετών Κανονικών και Επαναληπτικών Εξετάσεων και των Διαγωνισμάτων της Προσομοίωσης, καθώς τα θέματα πάντα ανακυκλώνονται.
5. Να προσέξουν τη διατροφή τους! Τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων, πρέπει να είναι ισορροπημένη χωρίς υπερβολές.
6. Κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών να εξαντλούν οπωσδήποτε το 3ωρο της Εξέτασης.
7. Όταν τελειώσει η Εξέταση ενός μαθήματος, να προσπαθούν να ‘διαγράφουν’ τα συναισθήματα της εξέτασης αυτής και να επικεντρώνονται στο επόμενο μάθημα.
8. Να κρατούν θετικές σκέψεις, να μην αναστατώνονται από ‘φήμες’ ή θέματα ‘SOS’, που δεν επιβεβαιώνονται ποτέ. Να φροντίζουν να δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου θα εξασφαλίζουν την ψυχολογική υποστήριξη, που χρειάζονται από τους γονείς, τους φίλους και τους καθηγητές τους.
9. Να θυμούνται πως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είναι παρά μια τρίωρη εξέταση πάνω σε μια γνωστή ύλη και ότι η επίδοσή τους σχετίζεται πάντα με τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, που είναι κοινός παρονομαστής για όλους τους διαγωνιζομένους.