Θάνος Κούτσικος: «200 Χρόνια ελεύθερης ζωής»

Η φετινή επέτειος της εθνεγερσίας εορτάζεται καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια μετά από εκείνη την κορυφαία στιγμή του ελληνικού έθνους. Εορτάζεται αλλά όχι με την πρέπουσα λαμπρότητα, αφού η στιγμή δεν μοιάζει και δεν είναι ιδανική. Η δεκαετής οικονομική κρίση άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της, η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα της χώρας, του πλανήτη ολόκληρου αλλά και τις ζωές μας, η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών έβαλε και αυτή την πινελιά της. Όμως η στιγμή είναι μοναδική και η σημασία και η σημειολογία του εορταζόμενου γεγονότος πολύ μεγαλύτερη των όποιων, παροδικών εν τέλει, δυσκολιών της περιόδου.
Η Φαρκαδόνα, παρά τις επικρατούσες συνθήκες, θέλοντας να συμμετάσχει στον εορτασμό της επετείου, στόλισε την κεντρική της πλατεία, ενώ παράλληλα τοποθέτησε στο Ρολόι της πόλης την ελληνική σημαία και την φώτισε. Από σήμερα λοιπόν έχουμε και στη Φαρκαδόνα ένα τοπόσημο με έμβλημα ελληνικό.
Γιατί όμως να είναι τόσο θεμελιώδες αυτό το ορόσημο του 1821;
Γιατί τότε τέθηκαν τα θεμέλια του ελληνικού έθνους, αφού κράτος αργήσαμε να γίνουμε.
Γιατί τότε θριάμβευσε η πίστη σε ένα κοινό ιδεώδες συνεχίζοντας μια παράδοση χιλιόχρονη.
Γιατί τότε άρχισε ένας αγώνας προετοιμασμένος με τα όπλα του πνεύματος και της παιδείας.
Ο ελληνισμός εν τέλει είναι μια περιπέτεια και ένα δρασκέλισμα από το χαμό στη σωτηρία. Τα ιδεώδη της ελευθερίας, της επιστήμης και της έννοιας του φιλότιμου, χαλύβδωσαν τους Έλληνες τότε και συνιστούν φάρο και σήμερα. Εξάλλου, όλο το οικοδόμημα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού ερείδεται τόσο στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό όσο και στον χριστιανισμό.
Ίσως είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τις τοξικότητες και τους διχασμούς οι οποίες κατατρώγουν κάθε μικρό τόπο, όπως την πόλη μας, όσο και ολόκληρη τη χώρα. Το μέλλον δεν έρχεται από την ασάφεια και τον λαϊκισμό αλλά από τη βαθιά γνώση ότι ερχόμαστε από ένα χθες το οποίο το ενστερνιζόμαστε, δεν το αγιοποιούμε αλλά το χρησιμοποιούμε ως ερέθισμα για το αύριο.
Καλή επέτειο, συμπολίτες!
Θάνος Κούτσικος
Πρόεδρος της Κοινότητας Φαρκαδόνας