Το πρόσφατο διάστημα, ο Τρικαλινός Βουλευτής, μέσα από τη στενή του συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε θέσει τα νέα δεδομένα που επικρατούν στον τόπο μας -λόγω και της Κλιματικής Κρίσης ασφαλώς- στον τομέα της αντιχαλαζιακης προστασίας, ζητώντας άμεσα να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία, ώστε να προστατευτεί η πρωτογενής παραγωγής από το χαλάζι για το επόμενο διάστημα.
Ο Υπουργός, κ. Τσιάρας, είχε διαβεβαιώσει τον κ. Λιούτα ότι οι διαδικασίες θα «τρέξουν».
Αυτό και έγινε.
Μέσα από ενημέρωση μάλιστα που δέχθηκε ο βουλευτής, ανακοινώνει και ο ίδιος ότι «προχωρά ο σχεδιασμός για την περίοδο 2025–2026 του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. ενέκρινε την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για τη μίσθωση συστήματος με εναέρια μέσα».
Το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας (Ε.Π.Χ.Π.) εφαρμόζεται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) σε αγροτικές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, με σκοπό την πρόληψη των ζημιών για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι. Είναι ένα πρόγραμμα ύψους 4,6 εκατ. ανά έτος, σποράς των νεφών με χρήση αεροπλάνων που στοχεύει στον περιορισμό των χαλαζοπτώσεων και των ζημιών που αυτές προκαλούν στην αγροτική παραγωγή. Έως το 2024 η εφαρμογή του Προγράμματος γινόταν σε δύο περιοχές συνολικής έκτασης 5.200.000 στρεμμάτων.
Στη φετινή περίοδο μάλιστα η κάλυψη επεκτείνεται κατά 1.000.000 στρέμματα, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των υφιστάμενων τεχνολογικών υποδομών, καλύπτοντας αναλυτικά τις δύο παρακάτω περιοχές:
1. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Μακεδονίας που περιλαμβάνει: τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και συνολική καλυπτόμενη έκταση ίση με 3.620.000 στρέμματα. Η επέκταση αφορά τμήματα της Π.Ε. Πέλλας (Δήμος Έδεσσας και Δήμος Αλμωπίας) και της Π.Ε. Πιερίας (Δήμος Δίου- Ολύμπου).
2. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Λάρισας, Καρδίτσας ,Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και συνολική καλυπτόμενη έκταση ίση με 2.580.000 στρέμματα. Η επέκταση αφορά τμήματα της Π.Ε. Λάρισας (Δήμος Τυρνάβου)».
Ο Θανάσης Λιούτας να σημειωθεί ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και για τη θέσπιση της χρονικής επέκτασης κάλυψης από το χαλάζι, με δεδομένο ότι οι κλιματικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει νέες και μεγάλες ανάγκες.