«Θα εφαρμοστεί ο νόμος που προεβλέπει αργία σ΄ όποιον αιρετό έχει καταδικαστεί πρωτόδικα»

«Στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, ο νόμος 3852 του 2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 236Α το οποίο λέει ότι τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί είτε δήμαρχος είτε δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα. Υπάρχει ο νόμος και στην συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς θα εφαρμοστεί» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο καθόδου του κ. Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαφορετικά νομικά πλαίσια στην βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Όσο απεχθείς και να είναι οι ιδέες κάποιων, όσο απέναντι και αν είμαστε σε αυτές, όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν αποσκοπούν στο να αποκλείονται αυτοί που έχουν διαπράξει βαρύτατα και σοβαρότατα αδικήματα και προφανώς αυτό ισχύει και στην συγκεκριμένη περίπτωση» ανέφερε.
«Στόχος των ρυθμίσεων ήταν να μην μπορεί ένα κόμμα να ταυτίζεται με μια εγκληματική οργάνωση, δηλαδή να μην μπορούν μαχαιροβγάλτες να μπαίνουν στη βουλή» πρόσθεσε.

«Ο υπουργός δεν υιοθέτησε καμία θεωρία, είτε είναι θεωρία συνομωσίας, είτε είναι κάτι για τον οποιονδήποτε ευθύνεται για μια πράξη εμπρησμού, όποια επαγγελματική ιδιότητα και αν έχει ή όποιο κίνητρο και αν έχει» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέντευξη του κ. Βορίδη. «Η ουσία είναι ότι οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε αυτές τις πράξεις με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που κάνουμε, και βέβαια οι αρμόδιες αρχές, είτε οι ανακριτικές, είτε η δικαιοσύνη να κάνουμε ταχύτατα την δουλειά τους. Παραφράζετε αυτό που είπε ο υπουργός και είπε ότι δεν μπορεί να τον γνωρίζει. Αλίμονο αν γνωρίζαμε τον φυσική ή ηθικό αυτουργό μιας πράξης πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.

Για την στάση της αντιπολίτευσης στον νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη βουλή υπογράμμισε «ο Σύριζα που πέρασε στο υπερταμείο την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ κατηγορούσε με fake news την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα ιδιωτικοποιήσει το νερό. Υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα περάσουν οι μετοχές στο δημόσιο και αυτό το έκανε πράξη. Και τι περίμενε κανείς από αυτούς που μας κατηγορούσαν για το αντίθετο; Να ψηφίσουν την τροπολογία. Και αυτοί την καταψήφισαν. Και το ΠΑΣΟΚ στην συγκεκριμένη τροπολογία ψήφισε παρών» είπε υπογραμμίζοντας ότι ξεπεράστηκε κάθε όριο υποκρισίας ως προς την στάση τους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να είναι επί της αρχής κατά στο νομοσχέδιο και να ψηφίζει 53 από τα 63 συνολικά άρθρα.

Για το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι ήρθε υποσχόμενο ότι θα είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση και ψήφισε λιγότερα άρθρα και από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι πολίτες το κρίνουν καθημερινά» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για λόγους εντυπώσεων. Είναι επιχειρησιακά σχέδια με βασικό κριτήριο την ουσία και την αποτελεσματικότητα. Ζούμε σε μια χώρα που όταν συμβαίνει κάτι, ένα τόσο τραγικό συμβάν, προσπαθούμε να βγάζουμε συμπεράσματα. Να κάνουμε τους δικηγόρους ή τους εμπειρογνώμονες. Πριν απογειωθεί το οποιοδήποτε εναέριο μέσο δίνεται σχετική πιστοποίηση από τους άρτιους τεχνικούς που εξετάζουν κάθε λεπτομέρεια».

Τέλος για τον εάν είχαν ενημερωθεί από το 112 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή του στη φωτιά της Μαγνησίας υπογράμμισε «υπήρχαν και στις δύο περιπτώσεις, εντολές εκκένωσης και απομάκρυνσης. Στην περίπτωση της άτυχης γυναίκας στο Χοροστάσι Μαγνησίας, επειδή ήταν 7 συνολικά οικογένειες, είχαν ειδοποιηθεί και από την Αστυνομία για άμεση εκκένωση και όπως δήλωσε και ο δήμαρχος είχε επικοινωνήσει με όλες τις οικογένειες. Στην περίπτωση του άτυχου άνδρα είχε σταλεί και το 112 και είχε ειδοποιηθεί».