Τέλος τα μέτρα στην Ευρώπη: Ποιες χώρες τα τερμάτισαν

Xώρες οδεύουν σταδιακά προς την άρση όλων των περιορισμών της πανδημίας, μερικές κρατούν ακόμη τις μάσκες, οι πολίτες γενικά έχουν κουραστεί και όλοι περιμένουν ένα πιο φυσιολογικό καλοκαίρι. Θα είναι όμως;

Σουηδία και Βρετανία αποφάσισαν αυτήν την εβδομάδα να άρουν τους περισσότερους περιορισμούς. Η Ισπανία πέταξε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους – συνεχίζει να ισχύει υποχρεωτικά για κλειστούς και χώρους με συνωστισμό – ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ζει «ελεύθερη». Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση αφού έχει αρχίσει εδώ και μέρες να συζητείται η χαλάρωση των μέτρων, στην εστίαση για παράδειγμα, με τους ειδικούς ωστόσο να κρούουν ακόμα καμπανάκι κινδύνου.

Βρετανία

Τέλος σε όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού αποφάσισε να βάλει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό.

Ο Τζόνσον ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θα δημοσιοποιήσει το πλήρες σχέδιο για την κατάργηση των μέτρων στις 21 Φεβρουαρίου, αλλά πρόσθεσε ότι εφόσον η «ενθαρρυντική» τάση συνεχίσει, οι περιορισμοί μπορούν να καταργηθούν στην Αγγλία τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

«Εφόσον η παρούσα ενθαρρυντική τάση στα δεδομένα [της πανδημίας] συνεχιστεί, η προσδοκία μου είναι ότι θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα τέλος στους τελευταίους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρεωτικής καραντίνας, έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα», είπε ο ίδιος.

Στην ανακοίνωση αυτή, η Βουλή των Κοινοτήτων ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό, ενώ η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» μεταδίδει ότι πολλά μέλη των Συντηρητικών πανηγύρισαν με ζέση.

Σουηδία

Την ίδια στιγμή, η Σουηδία κατήργησε από την Τετάρτη σχεδόν όλους τους λίγους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19, παρόλο που η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παραμένει υψηλή και ορισμένοι επιστήμονες απηύθυναν έκκληση για περισσότερη υπομονή στην μάχη κατά της νόσου.

«Όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Δεν έληξε, αλλά όπως την γνωρίζουμε όσον αφορά τις γρήγορες αλλαγές και τους περιορισμούς έληξε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Covid δεν θα κατηγοριοποιείται πλέον ως κίνδυνος για την κοινωνία.

Ωστόσο, τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να τελούν υπό πίεση. Περίπου 2.200 ασθενείς με τη νόσο νοσηλεύονται, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το τρίτο κύμα την άνοιξη του 2021.

Δανία

Η Δανία έχει προχωρήσει σε πλήρη άρση των περιορισμών από την 1η Φεβρουαρίου. Η απόφαση ελήφθη καθώς η χώρα έχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και στην μικρότερη σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον.

Έτσι η Δανία πετά τις μάσκες, καταργεί τα υγειονομικά πιστοποιητικά και κάθε περιορισμός στη λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων παύει να υπάρχει.

Τα μοναδικά που παραμένουν σε ισχύ είναι ελάχιστα περιοριστικά μέτρα για την είσοδο στη χώρα, μόνον για τους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία από μια χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως τα κρούσματα κορονοϊού στη Δανία δεν είναι μηδαμινά, αλλά σε καθημερινή βάση πλησιάζουν τα 40.000 με 50.000, ήτοι ανέρχονται σε ένα επίπεδο ρεκόρ που φτάνει σχεδόν το 1% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της σκανδιναβικής χώρας.

Επίσης, σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου την έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Δανών. Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, η στρατηγική αυτή υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών της χώρας. Το 64% των Δανών εμπιστεύεται την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Politiken.

Η χρήση μάσκας και το υγειονομικό πιστοποιητικό εξακολουθούν επίσης να συνιστώνται για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία.