Τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που αλλάζουν τη σχέση με τον πολίτη

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός στο Συνέδριο Smart Cities – City Connect Conference & Expo 2022

Τον στρατηγικό σχεδιασμό, τα έργα και τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας  στο πλαίσιο του ψηφιακού  μετασχηματισμού και της  μετεξέλιξής της σε  «ευφυή» Περιφέρεια παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στο υβριδικό Συνέδριο Smart Cities – City Connect Conference & Expo 2022. «Η σύγχρονη δημόσια διοίκηση είναι προϋπόθεση ανάπτυξης και όρος επιβίωσης, ταχύτητας, ρυθμού,  απλοποίησης, αυτοματισμού ενεργειών, συνέργειας, συνεργασίας  και αποτελεσματικότητας στην αναθεωρητική εποχή που ζούμε. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει  τη σχέση  του πολίτη με τη  δημόσια διοίκηση προσφέροντας ποιοτικές, αποτελεσματικές, ευέλικτες και γρήγορες υπηρεσίες που έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα» τόνισε ο Περιφερειάρχης. «Στόχος είναι η εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, ο χαμηλός περιβαλλοντικός αντίκτυπος, η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση της παραγωγικότητας. Προχωράμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον, η επιχειρηματικότητα και  ο τουρισμός,  με βραβευμένα από την Ευρώπη έργα, που δίνουν προστιθέμενη αξία, δημιουργούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και  προσφέρουν στήριξη της απασχόλησης. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τα προγράμματα που έχει σχεδιάσει και χρηματοδοτεί. Αλλά και για την ταχύτητα με την οποία λειτούργησε κατά τον Ιανό, με  την ψηφιακή πλατφόρμα που έδωσε στους πολίτες τη δυνατότητα να  καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους και να αποζημιώνονται άμεσα. Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που  απέδειξε ότι το κράτος είναι κοντά στον πολίτη όταν το χρειάζεται» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Με ευρωπαϊκά βραβεία και διακρίσεις  καινοτομίας,  τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας  αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Ενδεικτικά:

-Για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης:   σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων ΙΡΙΔΑ, προμήθεια πολυμηχανημάτων μεγάλης παραγωγής, οπτικοακουστική αναβάθμιση αίθουσας Περιφερειακού Συμβουλίου, εφαρμογή  ps.thessaly.gov. gr    αυτοματοποιημένης ενημέρωσης των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ηλεκτρονική ασφάλεια και προστασία δεδομένων (email anti-Phishing), επανασχεδιασμός του ιστοχώρου thessaly.gov.gr και υλοποίηση εφαρμογής για ηλεκτρονικά ραντεβού. Τα παραπάνω έργα ενσωματώθηκαν στο innovation.gov.gr του Υπουργείου Εσωτερικών ως  καινοτόμα έργα- καλές πρακτικές της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. 

-Στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης  έχουν εγκριθεί  προτάσεις για τον  ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Μεταφορών,  την κατάρτιση ψηφιακού χάρτη του  Διατροφικού Πλούτου της Θεσσαλίας και την Ανασύνταξη και Αναβάθμιση του συστήματος άμεσης κοινωνικής παρέμβασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας: Ψηφιακή πλατφόρμα  thessentaxis.gr  του Παρατηρητηρίου  Κοινωνικής Ένταξης  Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την  ενημέρωση και  επικοινωνία του πολίτη με όλες τις  Δομές Κοινωνικής Ένταξης  και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας: εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας ISPS στο λιμάνι του Βόλου, Πρόγραμμα «Ανάπτυξη και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και ηλεκτρονικών υποδομών των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας».  Στόχος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Επιμελητηρίων, ώστε να συγχρονιστούν με την εποχή, να αξιοποιήσουν τις νέες  τεχνολογικές δυνατότητες και να προσφέρουν ποιοτικότερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις- μέλη τους.

Στον τομέα του περιβάλλοντος: Σταθμός Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής  στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, ενίσχυση Εθνικού Δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα  και της λειτουργίας του συστήματος τηλεμετάδοσης των δεδομένων μέτρησης,  προμήθεια νέων Σταθμών Μέτρησης, ηλεκτρονική παρακολούθηση της λειτουργίας της λίμνης Κάρλα, «έξυπνα» συστήματα πυρανίχνευσης, Ενεργειακή Αναβάθμιση 83 δημοσίων κτιρίων,   αντικατάσταση του οδοφωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με 7.200 φωτιστικά τύπου Led, ηλεκτρονική παρακολούθηση του μεγάλου έργου ύδρευσης Ανατολικής πλευράς Π.Ε. Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου,  ολοκληρωμένα συστήματα τηλεελέγχου και  τηλεχειρισμού   δικτύων ύδρευσης.

Στον τομέα του πολιτισμού:  Στο Υποβρύχιο Μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ενσωματώνονται καινοτομίες αιχμής: σύστημα NOUS υποβρυχίων καμερών παρακολούθησης του ναυαγίου σε  real time, προηγμένο καταδυτικό σύστημα με  ειδικά  tablets, ειδική εγκατάσταση τρισδιάστατης, ψηφιακής  απεικόνισης για  εικονική κατάδυση στο ναυάγιο στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στη Χώρα Αλοννήσου (βραβείο καινοτομίας από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού). Δύο βραβευμένα  Μουσεία – «μίνι Πλανητάρια» Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και  του Πολιτισμού των Μετεώρων  στην Καλαμπάκα και του Ολύμπου  στην Ελασσόνα, παραγωγή βίντεο εικονικής πραγματικότητας VR-360  για την προβολή τουριστικών προορισμών της Θεσσαλίας,   σεμινάρια ψηφιακού μάρκετινγκ στον τουρισμό σε συνεργασία με τη Google.

Για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας covid-19:  δωρεάν  σύστημα τηλεϊατρικής Dr. Button,    διαδικτυακό νηπιαγωγείο kidoplanet, εφαρμογή SmartTimetable για τις  ανάγκες  της τηλεκπαίδευσης, δημιουργία του πρώτου Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας  Health Hub,   για τον ψηφιακό μετασχηματισμό πάνω από 300 μικρομεσαίων  επιχειρήσεων και φορέων του δημοσίου τομέα στον τομέα της υγείας και των φαρμάκων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  χρηματοδοτεί την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής σε όλα τα δημόσια σχολεία  κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης  και χρηματοδοτεί την εθνική συμμετοχή σε προγράμματα του e trikala.