Τα μέτρα για την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου -Πότε και πώς θα γίνει η επαναλειτουργία

Σε ενημέρωση την Τετάρτη, ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για το υπουργείο Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, αναλύοντας εκτενώς τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύσουν, αλλά μίλησε και για το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής τους.

Η επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος Μαρτίου με ενισχυμένους κανόνες ασφαλείας, όπως:

Υποχρεωτικώς δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό.
Μείωση του μεταφορικού έργου (μείωση συρμών-δρομολογίων ή μείωση σταθμών).
Καλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων.
Άμεση παροχή τεχνογνωσίας και βοήθειας από την ΕΕ.
Ταχεία ολοκλήρωση του έργου της τηλεδιοίκησης, μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη γαλλική Alstom.
Ταχύτητες προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση του ΟΣΕ.
Μεγαλύτερες ποινές για όσους κλέβουν καλώδια και προκαλούν δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, ο υπουργός εκτίμησε ότι θα έχουμε επαναλειτουργία έως το τέλος του μήνα και μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις απόλυτης ασφάλειας θα ξεκινήσει ξανά η λειτουργία έως ότου ολοκληρωθεί η τεχνολογική αναβάθμιση. «Η επιθυμία μας είναι ο σιδηρόδρομος να επανεκκινήσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο, όμως να έχουμε εξασφαλίσει πριν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Όταν λέω αναγκαίο χρόνο, θα το δούμε προφανώς με όλους τους φορείς. Η επιθυμία μας είναι τον συντομότερο δυνατό χρόνο, ενδεχομένως και ως το τέλος του μήνα», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ανακοίνωσε επίσης πως θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες αντικατάσταση της διοίκησης ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ καθώς οι παραιτήσεις έχουν τεθεί στη διάθεση του πρωθυπουργού. Θα προχωρήσουμε με τις νέες διοικήσεις σε ταχεία επανέναρξη των δρομολογίων, είπε.