Υλικά για 3 τσουρέκια περίπου
1 κιλό αλεύρι, 80γρ. μαγιά, 200γρ. Χωριό Βούτυρο Αγελάδος, 250γρ. ζάχαρη, 4 αβγά, 1 ποτήρι γάλα, 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη, 2 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα βανίλια, 1 αβγό για το άλειμμα των τσουρεκιών, 1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ετοιμάζετε το προζύμι: Σε ένα μπολ αδειάζετε τη μαγιά, μισό ποτήρι χλιαρό νερό και 150γρ. αλεύρι κοσκινισμένο. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος.
- Χτυπάτε στο μίξερ 100γρ Χωριό Βούτυρο Αγελάδος, 220γρ. ζάχαρη, τα αβγά, το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι και τη βανίλια, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
- Ρίχνετε μέσα το προζύμι που ετοιμάσατε και σιγά σιγά προσθέτετε το αλεύρι κοσκινιστό.
- Χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε και το υπόλοιπο βούτυρο μέσα στη ζύμη. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.
- Αδειάζετε τη ζύμη μέσα σε μια μεταλλική λεκάνη, τη σκεπάζετε με 2-3 πετσέτες και τη βάζετε στο φούρνο να φουσκώσει στους 40ο για 1 ώρα.
- Τη βγάζετε, την ξαναζυμώνετε για 2΄-3΄ και την ξαναβάζετε στο φούρνο για άλλη ½ ώρα.
- Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο και την κόβετε σε 9 μπαλίτσες.
- Λαδώνετε μια λεία επιφάνεια και πλάθετε κάθε μπαλίτσα σε μακριά λεπτά ρολάκια.
- Πλέκετε 3 ρολά σε κοτσίδα και στην άκρη της βάζετε 1 κόκκινο αβγό.
- Τα ακουμπάτε σε καλά λαδωμένο ταψί στο οποίο έχετε βάλει λαδόκολλες.
- Χτυπάτε 1 αβγό με λίγο νερό και αλείφετε τα τσουρέκια. Αν θέλετε τα πασπαλίζετε και με αμύγδαλα φιλέ.
- Ψήνετε για 1 ώρα στους 170ο μέχρι να φουσκώσουν καλά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.