Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Τρικάλων: Η κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα

Τις μέρες του καύσωνα οι εργαζόμενοι του κλάδου μας δουλεύουμε σε ανυπόφορες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας σε χώρους-καμίνια, πραγματικά κολαστήρια.

Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, γιαπιά κτλ), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια κτλ) είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών, μηχανημάτων).

Η ζέστη και η υγρασία έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κτλ).

Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα, ενώ η προστασία της υγείας των εργαζομένων πάει περίπατο, μπροστά στο να «βγει η δουλειά», γι’ αυτό και δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα.

Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση. Απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων.

Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα. Πιο συγκεκριμένα. Η κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα:

Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση είναι υποχρέωση των εργοδοτών.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων  καλεί όλους τους συναδέλφους στον κατασκευαστικό κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας, να καταγγείλουν άμεσα στο Συνδικάτο τέτοια ζητήματα και ότι άλλο προκύψει.

Παράλληλα, παρακολουθώντας την εξέλιξη στο πύρινο μέτωπο όλες αυτές τις ημέρες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πληττόμενους κατοίκους και μπροστά στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς και στην περιοχή μας, δηλώνουμε ως Συνδικάτο ότι θα βρεθούμε όπου χρειαστεί συνδράμοντας έμπρακτα.

Είναι φανερό ότι ο λαός έχει αφεθεί στο έλεος των πυρκαγιών από την κυβέρνηση. Το μοναδικό επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν είναι το “τρεχάτε να σωθείτε”.

Για εμάς ως ταξικό Συνδικάτο είναι αυτονόητο, ότι θα υπερασπιστούμε με όσες δυνάμεις μπορούμε τον δασικό μας πλούτο, τις ανθρώπινες ζωές και την περιουσία του λαού μας. 

Για το Δ.Σ. του Συνδικάτου

Ο Πρόεδρος:  Γιώργος Μόκκας

Ο Γραμματέας:    Κώστας Γεραγόρης