Συμβουλές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια

1ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

  1. Στόχοι

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Τρικάλων για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας  της βαμβακοκαλλιέργειας.

  1. Διαπιστώσεις

Η σπορά του βαμβακιού άρχισε στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου και ολοκληρώθηκε  το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, ήταν ιδανικές για το φύτρωμα του βαμβακιού χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα. Οι  χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου δεν ευνόησαν την βαμβακοκαλλιέργεια με αποτέλεσμα την οψίμηση της καλλιέργειας .

Την εποχή αυτή οι περισσότερες βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο σχηματισμού των χτενιών.

Από επιτόπιες επισκέψεις Γεωπόνων της Υπηρεσίας μας σε βαμβακοκαλλιέργειες παρατηρήθηκαν σε αρκετές φυτείες σημαντικές προσβολές από αφίδες και δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες . Σε περιπτώσεις με έντονη προσβολή αφίδων έγιναν ψεκασμοί.

  1. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Στο στάδιο αυτό οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση και άρδευση, προς αποφυγή υπερβολικής και τρυφερής βλάστησης, προκειμένου τα φυτά να μην είναι ελκυστικά για την ανάπτυξη επιβλαβών οργανισμών.

 Επίσης πρέπει να αποφεύγονται οι χημικές επεμβάσεις, επειδή την περίοδο αυτή αρχίζουν να εμφανίζονται τα ωφέλιμα έντομα που παρασιτούν τους επιβλαβείς οργανισμούς (πράσινο και ρόδινο σκουλήκι) του βαμβακιού.

Αυτή την περίοδο τα έντομα που προσβάλλουν το βαμβάκι είναι κυρίως: αφίδες, θρίπες  τετράνυχοι που προκαλούν συστροφές φύλλων, κατσάρωμα, φυλλόπτωση, σχισίματα κλπ.

Οι βαμβακοπαραγωγοί να παρακολουθούν 1-2 φορές την εβδομάδα τις φυτείες προκειμένου να διαπιστώνουν τις πυκνότητες των πληθυσμών και τις ζημιές των εντόμων, ώστε  να επεμβαίνουν όταν οι πληθυσμοί είναι κοντά στα όρια επέμβασης όπως παρακάτω:

Τετράνυχος: Επεμβαίνουμε όταν προκαλείται φυλλόπτωση και οι πληθυσμοί είναι υψηλοί.

Αφίδες: Επεμβαίνουμε μόνο εάν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για (7) ή περισσότερες μέρες, με κατώτερο όριο επέμβασης: 25 άτομα αφίδων κ.μ.ο. ανά φύλλο σε δείγμα 100 φύλλων.

Θρίπες: Γενικά δεν απαιτείται χημική επέμβαση, αφενός μεν διότι τα προσβεβλημένα φυτά ανακάμπτουν από την προσβολή, αφετέρου δε με την χρήση εντομοκτόνων εξολοθρεύονται τα ωφέλιμα έντομα.

Λύγκος: Το κατώτερο όριο επέμβασης είναι τα 5 άτομα ανά 100 φυτά κ.μ.ο.

  1. Εφαρμογή ψεκασμών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα (ΦΠ)

Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοφάρμακα στις βαμβακοφυτείες χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών εντόμων και τη διαπίστωση των παραπάνω ορίων, διότι  άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί επιβαρύνουν αρνητικά την καλλιέργεια, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Οι βαμβακοπαραγωγοί  είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τελική απόφαση να επέμβουν με φυτοπροστατευτικά προϊόντα και για κάθε επικείμενο ψεκασμό να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους και όπου κρίνεται αναγκαίο η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κατά τις απογευματινές κυρίως ώρες μετά τη δύση του ηλίου.

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται  αυστηρά οι οδηγίες χρήσης ΦΠ για τη δοσολογία, τη συνδιαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής  καθώς και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

 Για περισσότερες πληροφορίες, οι καλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προστασίας Φυτών,  Ποιοτικού  & Φυτοϋγειονομικού  Ελέγχου  της Υπηρεσίας μας στα τηλ. 24313-51603, 51604 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στο τηλ. 24210-66525.