Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ στον Παλαμά για άμεσες αποζημιώσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ θα πραγματοποιήσει η ΕΟΑΣΚ την ερχόμενη Δευτέρα (26/7), στις 10 πμ, στον περιφερειακό του Παλαμά και συγκεκριμένα στη διασταύρωση προς Μάρκο.

Η απόφαση πάρθηκε πριν λίγη ώρα, σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων Παλαμά.

Όπως δήλωσε στο KarditsaLive.Net, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας, η κατάσταση είναι δραματική με τις συνεχείς καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα στο Δήμο Παλαμά.

«Σκοπός της διαμαρτυρίας μας είναι να διατρανώσουμε την απαίτηση των αγροτών για καταβολή των αποζημιώσεων στο 100% των καταστροφών στους πληγέντες και στο χρόνο που θα πουλούσαν την παραγωγή τους, δηλαδή από τον Αύγουστο (σιτηρά) μέχρι και το Νοέμβριο (βαμβάκια). Δεν δεχόμαστε τις δικαιολογίες ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει χρήματα και ζητάμε από τη Διοίκηση του Οργανισμού να αλλάξει τον σημερινό αναχρονιστικό κανονισμό, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει μεταβάλλει τα μέχρι τώρα δεδομένα» τόνισε ο κ. Τζέλλας.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ πρόσθεσε ότι ο ΕΛΓΑ θα πρέπει επίσης να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μέσα για να ανταπεξέλθει και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων στις καλλιέργειες.

Επισήμανε δε πως η πρόσφατη χαλαζόπτωση δεν έπληξε τελικά μόνο Παλαμά, Καλυβάκια και Μάρκο, αλλά περισσότερες τοπικές κοινότητες όπως ο Κοσκινάς, γεγονός που αυξάνει την έκταση των αρχικά υπολογιζόμενων ζημιών που πρέπει να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ άμεσα.

Ο κ. Τζέλλας μετέφερε την απογοήτευση των πληγέντων παραγωγών διότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις εκτιμήσεις στις περιοχές που κατέστρεψε η προηγούμενη χαλαζόπτωση της 20ης Ιουνίου.

Η έντονη δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις και η απαίτηση για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, θα εκφραστούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ερχόμενης Δευτέρας και στον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Δούκα, εφόσον βέβαια αυτός επισκεφθεί τον Παλαμά όπως είναι πολύ πιθανό.

Να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη της ΕΟΑΣΚ συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα που «καίνε» τον αγροτικό κόσμο όπως είναι τα πολλά αρδευτικά προβλήματα και η ανάγκη κατασκευής σύγχρονων έργων στην περιοχή μας για την επίλυσή τους και την πρόληψη των πλημμυρών τους χειμερινούς μήνες. Παράλληλα, θίχτηκαν και χρόνια ζητήματα όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, το αγροτικό πετρέλαιο, η νέα ΚΑΠ κ.α.

Καραγιάννης Φώτης