Tο μεταναστευτικό έχει εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία, τόνισε σήμερα ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, και πρώην διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Έβρου, Γεώργιος Καμπάς, κάνοντας μάλιστα λόγο για υβριδική απειλή με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα στην περιοχή.
Πίσω από τους μετανάστες στον Έβρο ήταν η τουρκική στρατοφυλακή, υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο απόστρατος αξιωματοκός: «Προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόκληση ώστε να μας εκθέσουν ότι δεν είμαστε σωστοί στη συμπεριφορά μας στους μετανάστες κάτι που είναι ψευδέστατο».
Ο Γεώργιος Καμπάς σχολίασε ότι στον Έβρο υπάρχουν πολλές αμφισβητούμενες νησίδες μετά τη χάραξη του 1926 οι οποίες δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου ανατολικά ή δυτικά του μέσου ρου και δεν υπήρχαν τότε. «Υπάρχουν πολλές νησίδες που δημιουργούνται και εξαφανίζονται ανάλογα των εποχών και του χρόνου, γι’ αυτό ανέβασαν σε μια από αυτές τους δυστυχισμένους ανθρώπους για να περάσουν απέναντι… (Οι νησίδες) μπορεί να μην ανήκουν και σε κανέναν» εξήγησε. «Μέχρι το 2016 υπήρχε κοινή ελληνοτουρική επιτροπή που αποφάσιζαν για αυτά τα θέματα, αυτό το διάστημα δυστυχώς έχει διακοπεί αυτό» σημείωσε.
Ο κ. Καμπάς επισήμανε ότι «μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις με το ΕΚΑΒ, την αστυνομία με τον Ερυθρό Σταυρό όχι με στρατό». « Να ανέβουμε πάνω (στη νησίδα) και να προβάλλουμε την κατάσταση που επικρατεί ακόμα πιο έντονα να εκθέσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στα fora».
«Συνεργασία»
Για συνεργασία δουλεμπορικών δικτύων – τουρκικών αρχών έκανε λόγο στον σταθμό μας και ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σωτήρης Σέρμπος. Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Σέρμπος δήλωσε ότι «πρόκειται για χώρα που λειτουργεί συναλλακτικά προσδοκώντας με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια».
Επισήμανε επίσης ότι οι μεταναστευτικές ροές συγκριτικά με πέρυσι έχουν υπερδιπλασιαστεί, με την Άγκυρα να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ικανοποιημένη με την υφιστάμενη κατάσταση στο μεταναστευτικό, αρκείται στο να δίνει κονδύλια στην Τουρκία, και απουσιάζει κοινή συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο στην ΕΕ.