Μια εξαιρετική δημιουργική δράση τρικαλινών μαθητών/τριών φιλοξενεί ο εκθεσιακός χώρος του πρ. διοικητηρίου των παλιών φυλακών, στο Μουσείου Τσιτσάνη. Πρόκειται για την έκθεση με τις δημιουργίες των μαθητών/τριών του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων και των τμημάτων Α1, Α2 και Α3 του Προτύπου ΕΠΑΛ Τρικάλων, με θέμα «Η ελληνικότητα στην γραφιστική των σουβενίρ».
Οι μαθητές/τριες παρουσιάζουν τις εργασίες από τη φετινή τους συμμετοχή στο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης του έργου «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ», καθώς και έργα τους από τα μαθήματα του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Την έκθεση επισκέφθηκε η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων, Εφη Λεβέντη, και ξεναγήθηκε στα εκθέματα, εκφράζοντας τη χαρά της για «τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την αγάπη που μεταδίδουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Τομέα, μέσω των έργων και των εργασιών τους».
Ο ακριβής τίτλος του σχεδίου δράσης είναι «Η ελληνικότητα στη γραφιστική. Μελέτη και σχεδιασμός τουριστικών προϊόντων, συνδέοντας την αγορά εργασίας με τον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών».
Επομένως στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της προσπάθειας
– να διερευνηθεί η ελληνικότητα και να δομηθεί το νόημά της,
– να λειτουργήσει η γραφιστική ως φορέας επικοινωνίας που «διαδίδει» αυτή την ελληνικότητα με σαφήνεια,
– να εκπαιδευτούν οι μαθητές/τριες στη χρήση κατάλληλων τεχνικών και προγραμμάτων σχεδιασμού σε Η/Υ
– να μελετηθούν τα εμπορικά δεδομένα ανάλογων προσπαθειών.
Οι παραπάνω εκπαιδευτικοί στόχοι ανταποκρίνονται πλήρως σε μια έκθεση με κούπες, τσάντες, μπλουζάκια, σχέδια, εικόνες, με θέματα κυρίως από τα Τρίκαλα και την ιστορία ή την καθημερινότητα.
Στο δεύτερο τμήμα της έκθεσης, παρουσιάζονται εργασίες των μαθητών/τριων της Β και της Γ τάξης του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων. Αυτό το τμήμα εντυπωσιάζει με τα σχέδια, τις δυνατότητες έκφρασης με τα εργαλεία της χαρακτικής, τις νέες τεχνικές και μεθόδους, τις εμπνεύσεις που δημιουργήθηκαν σε επίπεδο σκίτσων και απεικονίσεων.
Την ευθύνη της διδασκαλίας και της έκθεσης είχαν οι εκπαιδευτικοί του τομέα, κ. Αικατερίνη Καλογεράκη, Αλεξάνδρα Πιτυρίγκα και Ευτυχία Σπαθή.
Η έκθεση λειτουργεί στο κτήριο του πρ. Διοικητηρίου των παλιών φυλακών στο Μουσείο Τσιτσάνη, από την Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 8 Μαΐου 2022, τις ώρες 9:00-14:00 και 18:00-21:00.