Απάντηση σε όσα αναφέρθηκαν σε πρόσφατη ανακοίνωσή της Επιτροπής του ΚΚΕ της περιοχής Θεσσαλίας για θέματα που αφορούν, γενικά, την Πολιτική Προστασία και όχι μόνο, δίνει ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηλίας Λεοντάρης.
Αναλυτικότερα: Η Διοίκηση της Περιφέρειας κρίνει απαραίτητο να σχολιάσει τις θέσεις εκείνες που άπτονται των αρμοδιοτήτων της. Είναι τουλάχιστον ανακριβές να περιγράφεται ως «δραματική» η κατάσταση των υποδομών πολιτικής προστασίας, εκτός κι αν αποσκοπούμε στον εντυπωσιασμό και μόνο. Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή έχει καταθέσει πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας, έχει εκπονήσει σχέδιο και έχει λάβει σαφείς πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία. Η προσπάθεια αν και μετρά μόνο μερικούς μήνες φαίνεται να αποδίδει και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια πρότεινε την μετεγκατάσταση της Διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας στο νέο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα. Με την παραχώρηση χώρου και τη μετεγκατάσταση της περιφερειακής διοίκησης στο χώρο μας, ο συντονισμός όλων των ενεργειών που αφορούν στην πολιτική προστασία θα είναι πιο άμεσος.
Μέλημά μας υπήρξε επίσης η ανασύσταση και η τακτική σύγκληση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου. Συγκροτήσαμε το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο και αποφασίσαμε να συνεδριάζει τακτικά και όχι μόνο όταν θα υπάρχει φαινόμενο φυσικής καταστροφής. Ακολούθως σχεδιάσαμε τη σύσταση/δημιουργία του Συντονιστικού /Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας όπου με τη χρήση νέων τεχνολογιών και αξιοποιώντας το ελάχιστο διαθέσιμο προσωπικό συγκροτήσαμε μια νέα εγκατάσταση όπου συγκεντρώνονται πληροφορίες από διάφορες πηγές τις οποίες επεξεργάζεται, προβαίνοντας σε εκτιμήσεις που αποτελούν τη βάση για την καλύτερη οργάνωση όλων των φάσεων του κύκλου της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και την πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση και άμεση επέμβαση.
Στο θέμα των δασικών πυρκαγιών η Θεσσαλία δεν είναι, ίσως, η περιοχή με τις περισσότερες ή μεγαλύτερες πυρκαγιές, για εμάς όμως και η απώλεια ενός δένδρου, χωρίς λόγο, είναι σημαντική. Ιδιαίτερα τώρα για την αντιπυρική περίοδο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι με τη βοήθεια των ραδιοερασιτεχνών και πτήσεις δασοπραστασίας από τις αερολέσχες της Θεσσαλίας επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα άμεσου εντοπισμού και αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς. Δε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την πυρκαγιά, θέλουμε όμως να έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε κατά το δυνατόν ΑΜΕΣΑ ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες. Επιπλέον στην προσπάθεια μας να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας ήρθαμε σε επαφή με τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία και αναπτύξαμε το πλαίσιο της συνεργασίας αυτής. Έχουμε αναθεωρήσει το σχέδιο “ΙΟΛΑΟΣ” που αφορά στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Σ’ ότι αφορά ειδικά στον καθαρισμό των χόρτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχουμε εργολαβίες σ’ εξέλιξη που ασχολούνται με το έργο.
Η επιτροπή του ΚΚΕ σε άλλο σημείο αναφέρεται στην πυρκαγιά στη συνοικία του Αγίου Θωμά, ως «παρ’ ολίγον τραγωδία», μηδενίζοντας την προσπάθεια των Πυροσβεστών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, των εθελοντών και άλλων φορέων όταν η αντιμετώπιση υπήρξε άμεση, συντονισμένη και καίρια, ενώ υπήρξε και ενεργοποίηση του 112. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε και δεύτερο περιστατικό πυρκαγιάς σε περιοχή του Δήμου Τυρνάβου. Σε ότι αφορά στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Βόλο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναγνωρίζοντας το ρόλο και την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει δεσμεύσει πίστωση ύψους € 6.000.000,00 για την ανέγερση νέου κτιρίου. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της μελέτης και εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί το Φθινόπωρο.
Σε ότι αφορά το προσωπικό Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είναι γεγονός ότι είναι περιορισμένο. Η Περιφερειακή Αρχή έχει κάνει σχετικές ενέργειες για την πρόσληψη και εκπαίδευση προσωπικού στα θέματα Πολιτικής Προστασίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύνολο με νοοτροπία Πολιτικής Προστασίας.
Για τον εξοπλισμό και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, η Περιφέρεια αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης. Ωστόσο κρίνεται σκόπιμο να επαναλάβουμε, ότι η Περιφέρεια δεν υποκαθιστά το κράτος και η Πολιτική Προστασία δεν υποκαθιστά καμία άλλη υπηρεσία και οργανισμό. Επισημαίνεται όμως ότι με βάση τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης όλοι οι φορείς έχουν ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα και είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ της Κυβέρνησης και ήδη οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Δήμοι υποβάλλουν τις απαιτήσεις τους. Βέβαια δεν είναι κάτι που θα υλοποιηθεί σε σύντομο χρόνο, αλλά έχει δρομολογηθεί η διαδικασία, ώστε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση τον επόμενο χρόνο. Κλείνουμε όμως υπογραμμίζοντας ότι το να βγαίνεις να καταγγέλλεις γενικώς και αορίστως είναι πολύ εύκολη υπόθεση, ιδίως όταν γίνεται εκ του ασφαλούς από την «μόνιμη» θέση της αντιπολίτευσης. Το δύσκολο είναι να έχεις ένα πρόγραμμα δράσης, να προτείνεις λύσεις και να τις προσδιορίζεις επακριβώς, με σαφή μέσα, πόρους, διαδικασίες. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει και πρόγραμμα και σχέδιο και μέσα στις δυνατότητες των οικονομικών της θα βελτιώνει συνεχώς την εικόνα, τη δομή και τις δυνατότητες της Πολιτικής Προστασίας.
Τέλος σ’ οτι αφορά στην εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που καθιστά “ατομική ευθύνη” των κατοίκων την προστασία των σπιτιών τους, σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, η Περιφέρεια θεωρεί ότι η ευθύνη για την προστασία του δάσους και του περιβάλλοντος, γενικά, ξεκινά από το άτομο και ασφαλώς καταλήγει στην Κυβέρνηση ως οργανισμό και αλλά και ως άτομα, με την έννοια των υπηρεσιακών καθηκόντων του καθενός που εμπλέκεται στη διοίκηση του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης.