Σε μητρόπολη της Θεσσαλονίκης το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Σε δηλώσεις για τη νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη που εντοπίστηκε σε μητρόπολη της Θεσσαλονίκης προχώρησαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σε ένα στέλεχος της Μητρόπολης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως εντοπίστηκε η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιας.

Στα γραφεία της Μητρόπολης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σύσκεψη για το θέμαπαρουσία του μητροπολίτη Βαρνάβα, του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, του δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού, του Περιφερειάρχη Αποστόλου Τζιτζικώστα, του λοιμωξιολόγου και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Συμεών Μεταλλιδη, καθώς και ιχνηλατων της Πολιτικής Προστασίας.

«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή. Δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση και με την εξαιρετική συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών high και low risk και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους για προσοχή, για τήρηση των μέτρων. Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ερώτηση αν γνωρίζουν από πού προήλθε η μετάλλαξη, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι ακόμη δεν είναι γνωστόκι ότι γίνεται ιχνηλάτηση.