Τριπλασιασμό των νεκρών από την πανδημία σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι καταγράφουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Πάνω από 100.000 τα κρούσματα και 314 θάνατοι σε μία εβδομάδα!
· Συνολικά 100.421 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν την εβδομάδα από 1η έως 8 Αυγούστου, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ.
· Οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των κρουσμάτων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 4.474.616, εκ των οποίων 51,8% γυναίκες.
· Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ήταν 2.343 ασθενείς, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.195 ασθενείς.
Η πραγματικότητα που βιώνουν ασθενείς και Υγειονομικοί στα Νοσοκομεία απέχει πολύ από αυτή που προσπαθούν να παρουσιάσουν. Τα προβλήματα, οι ελλείψεις και η ταλαιπωρία των ασθενών σε ΤΕΠ και ΤΕΠ COVID ξεπερνάει καθημερινά την ήδη μέχρι τώρα απαράδεκτη κατάσταση. Την ώρα που χιλιάδες υγειονομικοί ζουν με την αγωνία της απόλυσης, λόγω λήξης των συμβάσεών τους , τα μεγαθήρια της ιδιωτικής υγείας τρίβουν τα χέρια τους από τα κέρδη και η κυβέρνηση υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς τα σχέδια για το “νέο ΕΣΥ”..
Αν και εξαιτίας της ανύπαρκτης επιδημιολογικής επιτήρησης δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη νέα έξαρση του κορονοϊού, που σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικής προστασίας και τα «γονατισμένα» νοσοκομεία εκθέτει την υγεία του λαού σε νέες απειλές.
Είναι φανερό από τις τελευταίες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας ότι η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση έχει περάσει σε άλλη, ακόμα πιο επικίνδυνη «πίστα».
ü Αφού εξαφάνισε πρώτα τον ιό στις αρχές του καλοκαιριού, με το βλέμμα στραμμένο στα κέρδη του Τουρισμού, τώρα προσπαθεί να «κουκουλώσει» τις εγκληματικές συνέπειες της μεγάλης διασποράς, την ώρα που οι θάνατοι ξεπερνούν τους 50 σε καθημερινή βάση!
ü Προανήγγειλε αλλαγές στο «μοντέλο» προσδιορισμού των θανάτων από COVID. Όχι από επιστημονική ανάγκη να γίνουν ακριβέστερα τα κριτήρια μελέτης και καταγραφής των συνεπειών του ιού – άρα να προσαρμοστούν καλύτερα και τα αναγκαία μέτρα προστασίας – αλλά για να «μαγειρεύει» ευκολότερα τα στατιστικά της πανδημίας.
Επιβεβαιώνεται ξανά ότι τα όποια επιστημονικά δεδομένα και κριτήρια, υποτάσσονται στην πολιτική διαχείρισης της πανδημίας με όρους «κόστους – οφέλους», σε βάρος του λαού.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να παρουσιάζουν «μαγική εικόνα» και σε ό,τι αφορά την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με ευθύνη και της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Οι 8.000 εισαγωγές του τελευταίου μήνα δίνουν τη «χαριστική βολή» σε ένα σύστημα που αγκομαχάει να τα βγάλει πέρα, έχει τεράστιες και χρόνιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, ενώ τα 2,5 τελευταία χρόνια λειτουργεί σταθερά ως «μίας νόσου».
Όλα αυτά δικαιώνουν το επείγον αίτημα σωματείων και υγειονομικών να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και οι άλλες μονάδες Υγείας με μέσα και προσωπικό, για να αντιμετωπιστούν οι συσσωρευμένες ανάγκες. Το αίτημά τους όμως απορρίπτεται αδιάλλακτα από την κυβέρνηση όσον καιρό διαρκεί η πανδημία.
Ενόψει του δύσκολου Σεπτέμβρη, ο κρατικός μηχανισμός ξεκόβει κάθε συζήτηση για μέτρα προστασίας. Όλα φορτώνονται ξανά στην ατομική ευθύνη, στην αυτοπροστασία, στην αυτοδιάγνωση.
Ακόμα και στον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης, η προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων προκαλεί ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, βλέποντας ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα καθαριότητας να υποχωρούν, στο όνομα της μείωσης του «κόστους» για το κράτος, με την απασχόληση λιγότερων καθαριστριών.
Για να μη μιλήσουμε για τους υπόλοιπους κρίκους διασποράς, όπως οι μεγάλοι χώροι δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου προετοιμάζεται η επιστροφή στην «κανονικότητα» του συνωστισμού, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.
Η καραντίνα από την εργασία σε περίπτωση νόσησης έχει ήδη μειωθεί στο ελάχιστο, προσεγγίζοντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που την έχουν σχεδόν καταργήσει, για να μην επηρεάζεται η οικονομία από τα σκαμπανεβάσματα του κορονοϊού και τις απουσίες των εργαζομένων.
Έτσι η κυβέρνηση καλώντας τον λαό «να μάθει να συμβιώνει με τον ιό», τον εκβιάζει να μάθει να ζει: με την ατομική ευθύνη, το ρημαγμένο σύστημα Υγείας, την παντελή έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας & Πρόληψης, την πολιτική του «κόστους – οφέλους», την «κανονικότητα» των ελλείψεων και των ράντζων στα νοσοκομεία, τους θανάτους από τον κορονοϊό ή από τις συνέπειες του συστήματος «μίας νόσου».
Τον καλεί να αποδεχτεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που υπηρέτησαν με την ίδια συνέπεια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αφού ευαγγέλιό τους ήταν και είναι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τώρα μάταια προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τη ΝΔ στα «σημεία» της ίδια αντιλαϊκής στρατηγικής.
Θέλουν να πείσουν τον λαό ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος γι’ αυτόν και τις ανάγκες του. Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερο ψέμα.
Η ασφάλεια του λαού και η υγεία των ασθενών δεν μπορεί να είναι κόστος! Είναι δικαίωμα και ανάγκη
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μπορούν να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, την Π.Φ.Υ.
Γι΄αυτό προϋπόθεση είναι να δυναμώσει ο αγώνας για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις και κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Κόντρα στους σχεδιασμούς τους για το “νέο ΕΣΥ” το οποίο είναι τουλάχιστον παλαιολιθικό μπροστά στις ανάγκες της κοινωνίας. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ ο λαός να παλέψει για τη δική του εξουσία, για να πάψει η Υγεία να αποτελεί εμπόρευμα, που πουλιέται και αγοράζεται με σκοπό το κέρδος.
Μπακάση Βάσω , Νοσηλεύτρια, Περιφ. Σύμβ. Θεσσαλίας με την Λαϊκή Συσπείρωση