Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

Σε περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας θα οδηγήσει το σχέδιο νόμου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που δόθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Υγείας και θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Το νομοσχέδιο ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή τους στο ΕΣΥ.

Α. Η κατάργηση αυτή δεν αφορά όμως μόνο τους γιατρούς αλλά όλο το λαό, αφού οδηγεί σε επιδείνωση των όρων περίθαλψης και σε αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας.

Με το νομοσχέδιο μεταφέρονται επίσης αρμοδιότητες από το Υπουργείο στις διοικήσεις των νοσοκομείων, όπως για την πρόσληψη και την εξάμηνη άσκηση ειδικευομένων στο εξωτερικό, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει την αυτόνομη λειτουργία των νοσοκομείων (με ίδια έσοδα από τους ασθενείς), ενώ ενισχύονται έτσι και οι πελατειακές σχέσεις, αποτρέποντας τους νέους γιατρούς από συγκρούσεις με τις διοικήσεις.

Β. Επιπλέον με το νομοσχέδιο,  υπηρεσίες που δεν τις παρέχει το δημόσιο σύστημα υγείας -λόγω υποχρηματοδότησης- παραδίδονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Τα σχέδια αυτά υπηρετεί η επέκταση του συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας και η μετατροπή νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Την αξιολόγηση της υλοποίησης των σχεδίων αυτών αναλαμβάνει ο ΟΔΙΠΥ, εκπρόσωπος του οποίου θα συμμετέχει (σύμφωνα με το νομοσχέδιο) στη Διοικούσα Επιτροπή του ΚΕΣΥ.

Στόχος είναι τελικά το κράτος να καλύπτει ένα ελάχιστο «πακέτο» παροχών (κυρίως τα επείγοντα και τα πολύ βαριά περιστατικά) και να ενισχυθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της υγείας, με τους ασθενείς να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και γνωρίζουν ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, αναπνευστικά νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από την επιδημία και χρειάζεται να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση και υγειονομική τους κάλυψη από τα Κέντρα Υγείας, μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το 2021 κατά 96 εκατ. ευρώ.

Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Διεκδικούμε επαρκή στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και Κ.Υ.(κέντρων υγείας) με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των πληρωμών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Διεκδικούμε την πλήρη ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να καλύπτει καθολικά τις ανάγκες σε πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης.

 ΜΠΑΚΑΣΗ ΒΑΣΩ

Νοσηλεύτρια στο Γ.Ν.Τρικάλων, μέλος του ΔΣ Συλλλόγου Εργαζομένων ΓΝΤ

Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»