Προβληματίζονται οι ειδικοί για τις μεταλλάξεις – Ανησυχία και για την «αθηναϊκή»

Πληθαίνουν οι φωνές επιστημόνων που στρέφουν την προσοχή τους σε μορφές μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά ισχυρές, ακόμη και μπροστά στο τείχος ανοσίας που χτίζουν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Η δήλωσή του έρχεται να ενωθεί με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής των ειδικών που μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή τους κινδύνους της μετάλλαξης Β 1.1.318, δηλαδή της λεγόμενης “αθηναϊκής” μετάλλαξης.

Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες, “αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών”.

Το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος του οποίου η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία. “Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή” διευκρίνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωσή του στις 7 Μαΐου. Δηλαδή πρόκειται για μια μετάλλαξη που μπορεί να διαφεύγει από την προστασία των διαθέσιμων έως τώρα εμβολίων.

“Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική. Δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος και το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση” είχε πει.

Μάλιστα αναφερόμενος στα ποσοστά που εμφανίζει η διάδοση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ο κ. Μαγιορκίνης είχε ξεκαθαρίσει ότι τα ποσοστά αναφέρονται σε διάφορα σημεία: “Δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων” είχε πει.

“Δεν είναι δηλαδή ότι το 10% των κρουσμάτων στην Αττική αποδίδεται σε αυτό το στέλεχος, αλλά έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, γιατί γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Real Fm 107,1, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων αλλά και περιορισμού της διασποράς της μετάλλαξης που έχει εντοπιστεί σε συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

“Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα” είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών ομάδων στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της “αθηναϊκής” μετάλλαξης.

Στο ίδιο μήκος και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος μιλώντας στα ΣΚΑΙ, τόνισε ότι υπάρχουν μεταλλάξεις που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα ένα στέλεχος που φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση του.

“Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων” είπε, αλλά επεσήμανε ότι θα πρέπει να προσέξουμε ώστε στο μέλλον να μη δούμε υπερμεταλλάξεις.

Source: real.gr

Πρόσφατα Άρθρα

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κοιλάδα των Τεμπών, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης μέτρων βραχοπροστασίας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, ύστερα από απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης...

Read more
Next Post