Τα επιχειρήματα υπέρ των πρόωρων εκλογών
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που γιγαντώνει την ενεργειακή ακρίβεια και προκαλεί εφιαλτικές ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως και το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά για να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στους πολίτες, δημιουργεί το έδαφος για να στηθούν κάλπες, εκτιμούν όλο και πιο πολλά κομματικά και κυβερνητικά στελέχη.
Όσοι έχουν τη θέση ότι ο Μάιος είναι κατάλληλος μήνας για να γίνουν εκλογές, βασίζουν το σκεπτικό τους στα εξής επιχειρήματα:
- Αυτή τη στιγμή συντρέχουν και εθνικοί και οικονομικοί λόγοι που θα δικαιολογούσαν στροφή στη θέση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για εξάντληση της τετραετίας, χωρίς να κατηγορηθεί για τακτικισμό.
- Ακόμη και αν υπάρξει ευρωπαϊκή στήριξη στα κράτη – μέλη, μπορεί μεν να υπάρξει μια ανακούφιση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όμως η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές τους. Το φθινόπωρο θα βρει τους πολίτες “εξαντλημένους” και με αβεβαιότητα για τον χειμώνα που θα έρθει…
- Παράλληλα, εκτιμούν, ότι οι διεθνείς αβεβαιότητες και οι ισχυρές αναταράξεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην επηρεάσουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
- Η τουριστική περίοδος εκτιμάται μεν ότι θα είναι καλή από πλευράς αριθμού επισκεπτών, ωστόσο η κρίση δοκιμάζει όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο, και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί για διακοπές αναμένεται να είναι μειωμένοι. Άρα και τα έσοδα από τον τουρισμό.
- Στα επιχειρήματα υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες και η εκτίμηση ότι σε καιρούς μεγάλων απειλών και αβεβαιότητας οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση.
Τα «αντιεπιχειρήματα»
Την ίδια ώρα με τα επιχειρήματα υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, συγκρούονται… δύο αντιεπιχειρήματα:
Πρώτον, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν σε δύο – τρεις μήνες οι εξελίξεις θα είναι ευνοϊκές για να διεξαχθούν εκλογές.
Δεύτερον, λόγω της απλής αναλογικής, που «μηδενίζει» τις πιθανότητες αυτοδυναμίας, θα υπάρξει μια περίοδος ουσιαστικής ακυβερνησίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή για τη χώρα.