Ενίσχυση της εξουσίας του ομοσπονδιακού κράτους έναντι των κρατιδίων επιδιώκει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας με κανόνες ομοιόμορφους σε όλη τη χώρα.
Στην προσπάθεια αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας, η καγκελάριος φαίνεται ότι έχει τη στήριξη των επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας από λοιμώδη νοσήματα, τα αναγκαία μέτρα αποφασίζονται και λαμβάνονται από τα ομόσπονδα κρατίδια. Σε αυτό, το τρίτο κύμα της πανδημίας ωστόσο η εικόνα θεωρείται απογοητευτική, καθώς κάθε κυβέρνηση εκτιμά διαφορετικά την κατάσταση και αποφασίζει διαφορετικά, ενώ οι πολίτες δυσκολεύονται πλέον να παρακολουθήσουν τις αλλεπάλληλες αλλαγές των κανόνων.
Στόχος της καγκελαρίας, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, είναι να τυποποιηθούν τα μέτρα για την πανδημία σε εθνικό επίπεδο – εν ανάγκη και με την έκδοση σχετικού διατάγματος, το οποίο θα προβλέπει ότι τα κρατίδια θα υποχρεώνονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.
Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για την προώθηση της αντίστοιχης αλλαγής νομοθεσίας, η οποία φέρεται να έχει τις ευλογίες και των επικεφαλής της ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης Ραλφ Μπρινκχάους και των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Αλεξάντερ Ντόμπριντ.
Οι βουλευτές Ρόρμπερτ Ρέτγκεν, Γιόχαν Βάντεπουλ και Ιβόνε Μάγκβας απέστειλαν επιστολή σε όλους τους βουλευτές της Ένωσης, ζητώντας τη στήριξή τους για την τροποποίηση του νόμου περί προστασίας από λοιμώδη νοσήματα.
«Είμαστε της άποψης ότι εκτός από τις κρατιδιακές κυβερνήσεις, θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να αποφασίζει σχετικά», γράφουν οι βουλευτές και τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή η δικαιοδοσία βρίσκεται στις κυβερνήσεις των κρατιδίων ωστόσο δεν υπήρχε συντονισμός και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει κανέναν έλεγχο.
Εν τέλει ήταν συνεχώς ανέφικτη μια συμφωνία για κοινή δράση», γράφουν οι βουλευτές και επισημαίνουν ότι αυτό αποτελεί «αδυναμία του νόμου περί προστασίας από λοιμώδη νοσήματα».
Εναπόκειται λοιπόν στους βουλευτές, συνεχίζουν, να δώσουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ίδιες δυνατότητες με τα κρατίδια. Οι συντάκτες της επιστολής αναφέρουν ακόμη ότι «ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας» και ζητούν τα σχόλια των συναδέλφων τους μέχρι σήμερα το απόγευμα.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Spiegel, δεν είναι βέβαιο ότι μια τέτοια διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως προκειμένου να καταστούν εφικτές οι σχετικές αποφάσεις για την πανδημία.
Πολλοί, επισημαίνει το περιοδικό, θεωρούν ότι θα ήταν προτιμότερο να επιδιωχθεί η συναίνεση των Πρωθυπουργών στην διάσκεψη που θα έχουν τη Δευτέρα με τη Μέρκελ, η οποία πάντως δεν φαίνεται ότι θα είναι εύκολη υπόθεση.
Η BILD γράφει σήμερα ότι μεταξύ των Πρωθυπουργών υπάρχει μεγάλη διχογνωμία, ενώ κάποιοι αντιδρούν στα σχέδια της Καγκελαρίου για ενίσχυση των εξουσιών της.
Για «αυθαίρετες ενέργειες με την ψυχή στο στόμα», κάνουν λόγο πολλοί Πρωθυπουργοί, μεταδίδει η εφημερίδα, ενώ ο Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο εκτιμά ότι, αντί να γίνουν πιο απλές, οι διαδικασίες θα γίνουν πιο περίπλοκες.