«Δεν λύθηκε το πρόβλημα της ακρίβειας, ούτε είπαμε ότι μπορεί μια χώρα να αντιμετωπίσει το 100% των τιμών της ακρίβειας»
«Η οικονομία μας είναι σταθερή, έχουμε δημοσιονομικό στόχο που τον τηρούμε και είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και σοβαροί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Παπαθανάσης στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο αναφορικά με το αν και πόσο μας επηρεάζει η γεωπολιτική κρίση στο Σουέζ και αν θα υπάρξει κάποια έκρηξη ανατιμήσεων.
«Προφανώς όποια ανατάραξη έρχεται στην περιοχή ή γενικά στις μεταφορές επηρεάζει και το κόστος. Προφανώς λοιπόν, όπως η Γάζα δημιουργεί μια αστάθεια, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας νομίζω ότι αυτό το ζήσαμε και το βιώνουμε ακόμα σήμερα με την εισαγόμενη ακρίβεια. Επομένως και αυτό το γεγονός επηρεάζει και την παγκόσμια διακίνηση των εμπορευμάτων διότι είναι κρίσιμο το σημείο αυτό και ταυτόχρονα προφανώς και θα σημάνει και κάτι παραπάνω κόστος. Εκείνο που έχει σημασία όμως, είναι ότι η οικονομία μας εδώ είναι σταθερή, έχουμε δημοσιονομικό στόχο που τον τηρούμε και είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και σοβαροί. Άλλωστε το έχουμε αποδείξει. Για αυτό και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα παράδειγμα σημαντικό που πολλοί ξένοι οίκοι αναδεικνύουν ως ένα επίτευγμα.
«Η γεωπολιτική κρίση ίσως να αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα»
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στο δημοσιογράφο «ίσως υπάρχει και ένα παράθυρο, θα έλεγα ευκαιρίας για την Ελλάδα, γιατί αρκετές εταιρείες μπορεί να σκεφτούν ότι η Ελλάδα είναι ένα σημείο καλό να δημιουργήσουν μια μεταποιητική δραστηριότητα. Ήδη βλέπουμε ότι η Ελλάδα υποδέχεται επενδύσεις ως ένα σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, εμείς θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ακόμα και αυτό, αυτή τη θέση που έχουμε, που είναι μια θέση στρατηγικής και για το κομμάτι το ενεργειακό, αλλά μπορεί να είναι και μια θέση στρατηγική για μια είσοδο χωρών από την Ανατολή προς την Ευρώπη (…). Η αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι ριζική. Έχει αλλάξει πολύ. Έχουμε γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα. Είναι το DNA της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέλει επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αυτό συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και για αυτό μειώνεται η ανεργία. Έχει πέσει δηλαδή, κάτω από το 10 και θέλουμε να μειωθεί πολύ περισσότερο ώστε κάθε Έλληνας να έχει δουλειά όπως και τα νέα παιδιά. Έπειτα, βλέπουμε επίσης, να δημιουργείται ένα ενδιαφέρον εγκατάστασης στη χώρα μας. Έχουμε δει επιχειρήσεις, φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες έχουν εγκατασταθεί εδώ στην Ελλάδα από επιχειρηματίες που έρχονται από την Ανατολή και θεωρούμε ότι είναι μια καλή χώρα η Ελλάδα, πολύ σταθερή, με σταθερό πολιτικό περιβάλλον, γενικά και δημοσιονομικά πειθαρχημένη και θέλουμε να το ενισχύσουμε αυτό. Για αυτό και είχαμε και ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2022 και το 2023. Θα πρέπει όλα αυτά να τα λάβουμε υπόψη και βεβαίως να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική. Νομίζω στο Νταβός τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει και πάλι τη σημασία που δίνουμε στη σταθερότητα και στην οικονομική πολιτική μας. Και κυρίως θα ζητήσει και πάλι και θα πει ότι η Ελλάδα θέλει να υποδεχθεί και άλλες επενδύσεις».
«Δεν θα έχουμε αύξηση των επιτοκίων-Μάλλον αναμένεται μια μείωση των επιτοκίων και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Παπαθανάσης ερωτηθείς για το αν η κρίση επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάπτυξη συμπληρώνοντας παράλληλα το εξής «αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι σταθερός. Προφανώς αναμένουμε και μια αποκλιμάκωση. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω και θα μείνω σε αυτή τη σκέψη ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να δούμε τις εξελίξεις. Άλλωστε έχουν εμπλακεί και αρκετά μεγάλες δυνάμεις εκεί προκειμένου να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Ο χρόνος θα δείξει το αποτέλεσμα, διότι αν το θέμα λυθεί σύντομα δε θα επηρεάσει».
«Δεν λύθηκε το πρόβλημα της ακρίβειας, ούτε είπαμε ότι μπορεί μια χώρα να αντιμετωπίσει το 100% των τιμών της ακρίβειας»
«Έχουμε πει την αλήθεια και το είπαμε και μάλιστα σε μια κρίσιμη εποχή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν αναχώματα με τις αυξήσεις αυτές που λόγω του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε, προχωράμε με τους μισθούς, τους συνταξιούχους, τις αυξήσεις και γενικά, την αύξηση του αφορολόγητου και με τους ελέγχους που δεν είχαμε ξαναδεί εδώ τέτοιους ελέγχους και τέτοια επιβολή προστίμων. Και θέλω να σας πω ότι είμαστε η μόνη χώρα που δεν είπαμε ότι τα λύσαμε όλα. Είπαμε ότι το πρόβλημα υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να πει κάποιος ότι η κυβέρνηση κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Συνεχώς, βλέπετε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες, συνεχώς έχουμε ελέγχους και επιβάλλουμε πρόστιμα, αλλά ανακοινώνουμε και τις αλυσίδες και έχουμε βάλει και έναν περιορισμό στο ποσοστό κέρδους. Είναι μια μάχη συνεχιζόμενη, η οποία δεν θα σταματήσει έως ότου λυθεί το πρόβλημα. Δεν είπαμε ότι λύθηκαν όλα. Ούτε ότι είναι εύκολα να λυθούν αυτά».
«Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν το 2024, όπως δημιουργήθηκαν και το 2023»
«Όπως παραλάβαμε την ανεργία στο 17,5% το 2019 και σήμερα είναι κάτω από το 10%, θα πρέπει να πούμε ότι αυτό συμβάλλει στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, επίσης, διότι όταν ένας συμπολίτης μας βρίσκει δουλειά ή όταν ένας συμπολίτης μας λόγω του ότι έχει μια εξειδίκευση, δημιουργείται μια κατ’ ουσία ζήτηση που συμβάλλει στην αύξηση του μισθού. Άλλωστε έχουμε πει ότι θα πάμε στα 950 ευρώ κατώτατο μισθό και 1.500 αναμένουμε ότι θα είναι ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό να ξέρετε, δεν γίνεται με κάποιο φιρμάνι. Τα 1.500 ευρώ είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας με το επενδυτικό πρόσημο για το οποίο έχουμε μιλήσει».