Με την Κεντρική της Εισήγηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στην συζήτηση για την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, η Εισηγήτρια της Πλειοψηφίας κα. Παπακώστα, τόνισε πως για την Παιδεία και την μεταρρύθμιση στον χώρο της, απαιτείται κομματική συναίνεση και απαλοιφή των ιδεοληπτικών αντιλήψεων.
Σε ένα από τα πιο εμβληματικά, κρίσιμα και πολυσυζητημένα Νομοσχέδια της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναμφισβήτητα αποτέλεσε την μετουσίωση των προεκλογικών θέσεων του κόμματος, σε μετεκλογικό έργο, ρυθμίζονται δύο βασικοί άξονες: η Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η Αναβάθμιση και Προστασία του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος.
Όλος ο πρώτος άξονας του νομοσχεδίου, δημιουργεί ένα προστατευτικό πλέγμα για τους υποψηφίους φοιτητές, ενισχύει τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, υπογραμμίζει παράλληλες εναλλακτικές διαδρομές και δυνατότητες επιλογής και σε κάθε περίπτωση δίνει κίνητρα στους φοιτητές που πραγματικά επιθυμούν ,να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να το πράξουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, που δεν απαξιώνει το πτυχίο τους και το μόχθο που έχουν καταβάλλει. Και όλα τα ανωτέρω, δίνοντας, για πρώτη φορά, την αυτονομία στα Πανεπιστήμια, να καθορίσουν το ακαδημαϊκό προφίλ των υποψηφίων.
Όσον αφορά τον δεύτερο άξονα του Νομοσχεδίου και την ασφάλεια των Πανεπιστημίων, η κα. Παπακώστα ανέφερε εμφατικά, πως οι Συνταγματικά κατοχυρωμένες ατομικές ελευθερίες των Πρυτάνεων, των Καθηγητών, του διδακτικού προσωπικού, των φοιτητών, αλλά και του διοικητικού προσωπικού, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο, δεν είναι δυνατόν να παραμερίζονται.
Κλείνοντας, η Εισηγήτρια της ΝΔ, δήλωσε: «Η ασφάλεια αποτελεί θεμέλιο για την ελευθερία και το Πανεπιστήμιο είναι χώρος απρόσκοπτης άσκησης της ελευθερίας ιδεών, γνώσεων και επιστήμης, γι΄αυτό νομοθετούμε σήμερα».