Μερικά 24ωρα πριν από το φινάλε της προεκλογικής περιόδου επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως την πιο δύσκολη – συνολικά για την κυβερνώσα παράταξη – επίσκεψη. Το πρόγραμμά του ανοίγει με τα εγκαίνια του επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας, απ’ όπου αναμένεται και η ομιλία του και στη συνέχεια είναι προγραμματισμένη σύσκεψη για τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».
Αυτή τη φορά ανοιχτή συγκέντρωση και ομιλία σε πολίτες δεν έχει προβλεφθεί. Η προσέγγιση της συγκεκριμένης περιοδείας είναι περισσότερο «τεχνοκρατική». Στόχος, να εκπεμφθεί εικόνα «προσπάθειας» για λύσεις στα προβλήματα με τα οποία ακόμα παλεύουν οι πλημμυροπαθείς.
Είναι σαφές ότι στο «εγχειρίδιο» της γαλάζιας εκλογικής στρατηγικής, ο Κάμπος έχει το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο.
Στελέχη που προηγήθηκαν άλλωστε στον θεσσαλικό Κάμπο, στρώνοντας ουσιαστικά τον δρόμο για τη μετάβαση του πρωθυπουργού, πρόταξαν τις λέξεις «ακούμε», «διορθώνουμε» και «κατανοούμε». Επιπλέον όλες αυτές τις εβδομάδες κινούνται προεκλογικά τα (τρία) πρόσωπα με αναφορές στη Θεσσαλία, τα οποία ο Μητσοτάκης επέλεξε να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ: ο καθηγητής Ορθοπαιδικής και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστήμων Υγείας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θεόφιλος Καραχάλιος (ήταν υποψήφιος βουλευτής Λάρισας το 2019), ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ, πτέραρχος ε.α Γιώργος Μπλιούμης από την Ελασσόνα και ο καρδιτσιώτης δημοσιογράφος Ανδρέας Ζαμπούκας, συνεργάτης από το 2019 του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου.
Ειδικό κεφάλαιο
Είναι σαφές ότι στο «εγχειρίδιο» της γαλάζιας εκλογικής στρατηγικής, ο Κάμπος έχει το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο. Μπορεί η παράταξη να έγραψε στη Θεσσαλία υψηλά ποσοστά στις εθνικές εκλογές, ξεπερνώντας τοπικά και το πανελλαδικό της (43,09% στην Καρδίτσα), ωστόσο οι δυσκολίες υπήρχαν έτσι κι αλλιώς στον μεγαλύτερο νομό, τη Λάρισα (39,35%).
Και τελικά οι καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου άλλαξαν όλα τα δεδομένα. Κυβερνητικά και κομματικά κλιμάκια πηγαινοέρχονται τακτικά στην περιφέρεια – στόχο της ΝΔ, που θεωρείται ότι δίνει (και) σήμα επόμενης μέρας πανελλαδικά και η οποία χάθηκε στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
Κασσελάκης και Ανδρουλάκης
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξέλεξαν περιφερειάρχη τον Δημήτρη Κουρέτα στον απόηχο της καταστροφής και θεωρούν διεκδικήσιμους κάποιους νομούς στηριζόμενοι (και) στους μη νεοδημοκρατικούς αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς.
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει σηκώσει εκεί τη «σημαία» ενσυναίσθησης. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στη θεσσαλική πρωτεύουσα προ ημερών μαζί με τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νίκολας Σμιτ, επιδιώκοντας μια δέσμευση ότι θα συνεχίσει να φέρνει τα προβλήματα της περιφέρειας στην Ευρώπη.
Νέο «μέτωπο»
Στον Κάμπο άνοιξε επιπλέον νέο «μέτωπο», που προκαλεί αναβρασμό: το Ογκολογικό Κέντρο. «Η Λάρισα έχει μεγάλη εξειδίκευση στον ογκολογικό τομέα και είναι στις προθέσεις μας να δημιουργήσουμε υποδομή για ένα μικρό και ευέλικτο ογκολογικό κέντρο από το ΠΕΠ Θεσσαλίας» έχει πει ο Κουρέτας, δηλώνοντας «έκπληκτος» για την απόφαση δημιουργίας ογκολογικού Κέντρου στη Λαμία και καλώντας την κυβέρνηση να μπλοκάρει τον σχεδιασμό.
Δεν είναι μόνο ο περιφερειάρχης ανάμεσα στους αντιδρώντες, αφού μεταξύ άλλων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους ο – υποστηριζόμενος από τη ΝΔ – δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος και οι βουλευτές Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ).
Μάλιστα η τελευταία προτίθεται να υποβάλλει στον Μητσοτάκη υπόμνημα: «Τα πράγματα είναι απλά: Το πρότυπο ογκολογικό Κέντρο της Λάρισας είναι ένα αυτοτελές έργο, έχει σχεδιαστεί και έχει δεσμευτεί δημόσια γι’ αυτό η Κυβέρνηση και οφείλει να το πραγματοποιήσει. Το γεγονός ότι μεθοδεύτηκε η αντικατάσταση του πρότυπου ογκολογικού Κέντρου Λάρισας από την ογκολογική Κλινική Λαμίας, χωρίς καμία διαβούλευση και καμία απόφαση, καταδεικνύει την κραυγαλέα σκοπιμότητα των παραγόντων που συνήργησαν στην κατεύθυνση αυτή».