Τέσσερα χρόνια μετά, οι 70 καλλωπιστικές κερασιές ανθίζουν και προσφέρουν τα υπέροχα χρώματά τους στον Ληθαίο ποταμό. Τέσσερα χρόνια πριν, ο Δήμος Τρικκαίων (το αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος και Αστικού πρασίνου) φύτευσε αυτό το συγκεκριμένο καλλωπιστικό είδος σε τμήμα του ποταμού που στολίζει την πόλη. Και τα δέντρα με τη σειρά τους στολίζουν τον Ληθαίο, προσφέροντας το εξαιρετικό αυτό χρώμα, το τόσο αγαπητό στη μακρινή Ιαπωνία (η περίφημη Sakura και οι συνακόλουθες γιορτές Hanami).
Τόσο όμορφη εικόνα, που ο Δήμος Τρικκαίων τη μεταφέρει και σε ένα ακόμη σημείο του Ληθαίου, ανάμεσα στις γέφυρες οδού Αρριανού και Καρδίτσης. Εκεί, θα φυτεύσει άλλες 30 κερασιές που, μάλιστα, είναι δωρεά συμπολίτη. Οι καλλωπιστικές κερασιές είναι πλέον ένα ακόμη δείγμα για τον ερχομό της Ανοιξης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις πρόωρες αμυγδαλιές, μαζί με τις εορταστικές πασχαλιές.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η όμορφη εικόνα, με την οποία ο Δήμος Τρικκαίων “ντύνει” τη φύση των Τρικάλων. Είναι και τα 1.300 δέντρα που θα φυτευθούν στις όχθες του Ληθαίου και του Αγιαμονιώτη ποταμών, στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση ζώνης πρασίνου στους ποταμούς Ληθαίο και Αγιαμονιώτη του Δήμου Τρικκαίων» με προϋπολογισμό 366.000 € από το “Πράσινο Ταμείο”.
Ηδη υπογράφτηκε η σύμβαση με τον εργολάβο και σύντομα αναμένεται η φύτευσή τους.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για
1. Δένδρα (800) σφενδάμου, μουριάς, ιτιάς, καστανιάς, καρυδιάς, κουτσουπιάς, σοφόρας, κυπαρισσιού Αριζόνας, λιγούστρου, φτελιάς, ροβίνιας, λικιδάμβαρης, βελανιδιάς, ιτιάς κλαίουσας, κέλτις, τίλιου, μαύρης πεύκης, μοσχοϊτιάς, παυλώνιας, φράξου μεγάλου, σορβιάς, ιπποκαστανιάς, ταξόδιου, πλατάνου Ανατολικού, σκλήθρου, κέδρου ντεοντάρα
2. Θάμνους (500) κυδωνίαστρου αειθαλούς, λαγκεστρέμιας, κάννας, μυρτιάς, λυγαριάς, μαόνιας, κουμαριάς, βιγόνιας, γιασεμιού κίτρινου.
Κι όλα αυτά, την ώρα που ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Εξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030. Αποστολή στην οποία ο Δήμος Τρικκαίων θα χαράξει μεε τις άλλες 99 ευρωπαϊκές πόλεις μια σαφή πολιτική για το περιβάλλον και την κλιματική ουδετερότητα, τμήμα των οποίων αποτελούν ήδη οι δενδροφυτεύσεις.