Οι φράουλες δεν είναι μόνο ένα δροσιστικό και γευστικό φρούτο, αλλά κάνουν καλό και στον εγκέφαλο, καθώς, σύμφωνα με νέα έρευνα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το αμερικανικό University of Cincinnati, οι οποίοι, σύμφωνα με τη «New York Post», μελέτησαν 30 εθελοντές 50-65 ετών. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι ήταν υπέρβαροι και είχαν παρουσιάσει τα πρώτα προβλήματα στη μνήμη τους, ζητήθηκε να καταναλώνουν καθημερινά μια σκόνη, την οποία θα διέλυαν σε νερό.
Οι ερευνητές τούς είπαν ότι η σκόνη αποτελείται από τα συστατικά φράουλας και αντιστοιχεί σε οκτώ μεγάλες φράουλες. Ωστόσο μόνο η σκόνη που έλαβαν οι μισοί περιείχε πράγματι συστατικά φράουλας, ενώ η άλλη ήταν μια ακίνδυνη σκόνη που χρησιμοποιήθηκε ως placebo. Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι ειδικοί κατέγραψαν την κατάσταση της μνήμης, της διάθεσης και της υγείας του μεταβολισμού των συμμετεχόντων.
Από την έρευνα, που διήρκεσε 12 εβδομάδες και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients», διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τη σκόνη φράουλας απέδιδαν καλύτερα στα τεστ μνήμης στα οποία υποβάλλονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα, είχαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε σχέση με όσους δεν είχαν καταναλώσει την πραγματική σκόνη φράουλας.
Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερου εύρους μελέτη, στην οποία θα λάβουν μέρος περισσότεροι εθελοντές.