Κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για τη στρατηγική πλεύση του ΠΑΣΟΚ αναμένουν στελέχη από την ηγεσία του κόμματος, εκτιμώντας ότι η αξιοποίηση του momentum με την ανάδειξη συγκεκριμένων κινήσεων μπορεί να στρώσει τον δρόμο για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.
Η μαζική ανταπόκριση στο κάλεσμα της Χαριλάου Τρικούπη για τον εορτασμό της 3ης του Σεπτέμβρη είναι -για τα περισσότερα στελέχη- μία ακόμη ένδειξη της δυνατότητας που διατηρεί το ΠΑΣΟΚ να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις κάθε φορά που υπάρχει σαφές διακύβευμα αλλά και σχέδιο ανακατάληψης του ζωτικού του χώρου. Ο τραυματισμός του Νίκου Ανδρουλάκη σε ένα «φιλικό» ματς μπάσκετ, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για την 3η του Σεπτέμβρη, δεν μεταβάλλει τον σχεδιασμό για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η πρόσφατη αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη είναι αναμφίβολα μια υπόθεση που όλο το στελεχικό δυναμικό θα επιδιώξει να μην κλείσει αν δεν διαλευκανθεί πλήρως και σύντομα. Δεν είναι όμως η μοναδική υπόθεση στην οποία η Χαριλάου Τρικούπη ρίχνει ιδιαίτερο βάρος προκειμένου να προετοιμάσει τις επόμενες πρωτοβουλίες.
Τα τελευταία 24ωρα στο επιτελείο Ανδρουλάκη, παρότι επικρατούσε συναγερμός για την έγκαιρη ανάλυση κάθε νέας πτυχής γύρω από το μείζον θέμα, τα βασικά στελέχη του προσπαθούσαν να αμπαλάρουν με ταχύτερους ρυθμούς το πακέτο προτάσεων που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει στην παρθενική του εμφάνιση στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις 14 Σεπτεμβρίου. Εκεί σχεδιάζει να περιγράψει τον «ανθό» του προγράμματος που ανέλαβε να συντάξει ως επικεφαλής της Επιτροπής ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.
«Δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε μονοθεματική αντιπολίτευση, αν και η “νόμιμη επισύνδεση”, όπως εξακολουθεί η κυβέρνηση να χαρακτηρίζει την παρακολούθηση του τηλεφώνου του αρχηγού μας, είναι ζήτημα δημοκρατίας – και το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει στην ιστορική του διαδρομή ότι είναι εγγυητής των δημοκρατικών θεσμών», υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος που συμμετέχει στις διαδοχικές συνεδριάσεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του εφεξής να εστιάζει στις «κυβερνητικές αντιφάσεις και τον καθεστωτισμό Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχθηκε με αφορμή την αποκάλυψη της υπόθεσης».
Μια αγαπημένη φράση της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει την άποψη πως «η αλληλουχία γεγονότων δείχνει ότι από το κράτος του κολλητού περάσαμε στο κράτος του ανιψιού και στη διατήρηση και τη διεύρυνση των παθογενειών που δημιούργησαν».
Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ., υπάρχει σαφής ιδεολογική διαφορά και όχι μόνο με την κυβερνητική παράταξη – και αυτό φαίνεται και από την προσέγγιση των πολιτικών για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ενεργειακής ακρίβειας, τη συγκρότηση πλάνου για τη στήριξη των νεότερων γενιών (πρόγραμμα φτηνής κατοικίας), των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης. Ειδική μνεία θα κάνει κάθε φορά για τους πλειστηριασμούς – μάλιστα έχει ανάψει το πράσινο φως για την παρουσίαση ειδικής καμπάνιας ενημέρωσης μέσα στις επόμενες ημέρες.
Κινητοποίηση υποψηφίων
Βουλευτές και στελέχη που στήριξαν την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος ζητούν και επενδύουν στην ενεργοποίηση όλου του δυναμικού και την άμεση συνεδρίαση των κεντρικών οργάνων, του Πολιτικού Συμβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής. Προς αυτή την κατεύθυνση κρίνουν ότι θα συμβάλει αποφασιστικά και η κινητοποίηση των υποψήφιων βουλευτών σε κάθε εκλογική περιφέρεια, ακόμη κι αν δεν έχει επισημοποιηθεί η κάθοδός τους στην προεκλογική αρένα.
Θετική στα δρώμενα χαρακτηρίζεται η συμβολή των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ: ο κ. Κώστας Σημίτης έχει τοποθετηθεί υπέρ του εγχειρήματος Ανδρουλάκη και της «μάχης του συγκεκριμένου», ενώ οι κύριοι Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος πήραν καθαρή θέση στο ζήτημα των υποκλοπών, περιγράφοντας τις κυβερνητικές ευθύνες αλλά και υπενθυμίζοντας τις διαφορές με τις πρακτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. Οπως με την προγραμματισμένη ομιλία του στο Ζάππειο, αλλά και σε κάθε επόμενη στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να κλείσει οριστικά τα σενάρια περί συνεργασιών, είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβλέπει διαρκείς κινήσεις εναγκαλισμού από την Κουμουνδούρου, ωστόσο πιστεύει ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη λάβει τις αναγκαίες απαντήσεις, «απλώς αποφεύγει να τις αξιολογήσει». Με το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» θεωρεί εν τω μεταξύ ότι σβήνει το σύνολο των σεναρίων που το ΠΑΣΟΚ έχει διαγράψει υλοποιώντας την απόφαση της αυτόνομης πορείας. Εχει πολιτικούς άσους στο μανίκι όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών; Για τον κ. Ανδρουλάκη, που δηλώνει ότι πίσω από την επίκληση του απορρήτου κρύβεται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οι λύσεις είναι δύο: ή θα ενημερωθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον λόγο παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. από την ΕΥΠ ή ο πολιτικός προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών, ο ίδιος πρωθυπουργός, θα εγκρίνει την άρση του απορρήτου βάσει του άρθρου 14 παρ. 4 ν. 3649/2008, όπως ήδη έγκριτοι συνταγματολόγοι υποστηρίζουν στον δημόσιο διάλογο.
Μέσα στον μήνα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα στραφεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών με σημείο αναφοράς το Ευρωκοινοβούλιο. Εχει προαναγγείλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ αναμένει το «απόσταγμα» της ειδικής συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα. Εχει επίσης προγραμματίσει σειρά επαφών με κορυφαίους παίκτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το βλέμμα της Χαριλάου Τρικούπη παραμένει στραμμένο και στο πεδίο της εξεταστικής επιτροπής, όπου διεκδικούν ταχύτατη ροή σημαντικών εξελίξεων όσον αφορά τη διερεύνηση των ευθυνών.