Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας… απεφάνθη!!

Κίνδυνος Πυρκαγιάς - Απαγόρευση κυκλοφορίας εκδρομέων στα δάση του Δασαρχείου Καλαμπάκας

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Σε συνέχεια της επικαιροποίησης απόφασης Σ.Ο.Π.Π με αρ. πρωτ. 305796/4-8-2021

για προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ευθύνης δασαρχείου Καλαμπάκας της ΠΕ Τρικάλων και του συνημμένου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για την Πέμπτη 5/8/2021, να εκτιμάται ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 4) και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σ.Ο.Π.Π. για την αντιπυρική περίοδο του έτους 2021 και κατόπιν προτάσεων των Δασαρχείων στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, στις 7-06-2021,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

να θέσουμε σε ισχύ την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές ευθύνης Δασαρχείου Καλαμπάκας, για την Πέμπτη 5/8/2021 και για όσο υπάρχει ο Πολύ υψηλός Κίνδυνος κατηγορίας 4, σε όλους τους δασικούς δρόμους των παρακάτω δασών του νομού:


Επισημαίνεται ότι ο σχετικός χάρτης πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Επιπλέον, σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη επισυνάπτεται χάρτης με τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας τρικάλων, όπου εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο χάρτης σε πλήρη ανάλυση θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (www.thessaly.gov.gr).

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Επιπλέον, απαιτείται μεγάλη προσοχή σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων , προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Το γενικό μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές» με απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε περιοχή ευθύνης, σε κάθε περίπτωση, αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος.

Παρακαλούνται οι αποδέκτες να ενεργήσουν σύμφωνα με την αρμοδιότητά τους για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης με την κατάλληλη σήμανση οδών και με τον έλεγχο των προαναφερθέντων δρόμων – περιοχών, καθώς και την σχετική ενημέρωση των κατοίκων.

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης
Κωνσταντίνος Μπάρδας