Ο Σταυρός Στήριγμα των Πίστων

του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου Δρ. Θ.

Την σημερινή Γ´ Κυριακή των νηστειών η Εκκλησία μας θέτει σε προσκύνηση ενώπιό μας τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας. Με την προσκύνη­ση του Τιμίου Σταυρού, η ση­μερινή ημέρα είναι γνωστή και φέρει το όνομα ως Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Πέραν τούτου η Εκκλησία θέλει να μας μεταδώσει πολλαπλά μηνύματα καθοδηγώντας μας στον δρόμο της σωτηρίας. Ας προσεγγίσουμε λοιπόν το θεολογικό νόημα της σημερινής ημέρας, εξετάζοντας τους λόγους για τους οποίους Αυτή σήμερα  προβάλει τον Σταυρό του Χριστού.

Βρισκόμαστε ήδη αδελφοί στα μισά της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Όσοι χριστια­νοί έχουν την αγιασμένη συνή­θεια να ακολουθούν πιστά την νηστεία, μπορούν να κατανοή­σουν τους λόγους του ιερού ψαλμωδού, που παρομοιάζει την Σαρακοστή με ένα μεγάλο πέλαγος το οποίο καλείται ο καθένας μας να διαπλεύσει, προκειμένου να φθάσει και να αντικρύσει την Ανάσταση του Κυρίου. Και όπως ακριβώς ένα καράβι για να ταξιδέψει με ασφάλεια στη θάλασσα έχει την ανάγκη από γερά πανιά και κατάρτια, έτσι και ο πιστός, που μπορεί στο μεταξύ να έχει αποκάμει από τον σκληρό πνευματικό αγώνα της Σαρακοστής, χρειάζεται ένα στήριγμα. Η Εκκλησία λοιπόν, που είναι ένα νοητό καράβι και διαπλέει το πέλαγος του κόσμου, προσφέρει στα πιστά τέκνα της πνευματικά πανιά και κατάρτια, το ζωηφόρο ξύλο του Σταυρού.   Στην  ασκητική μας γραμμα­τεία διασώζεται ο λόγος της Όσιας μητρός ημών Συγκλητικής, φημισμένης ασκήτριας, που παροτρύνει τους πιστούς να έχουν υπομονή στον πνευματικό τους αγώνα, στηριζόμενοι στον Σταυρό του Χρι­στού: «Τον Σταυρόν ως ιστίον ταννύσαντες», λέγει, «αδεώς τον πλουν εκτελέσωμεν».

Ο Σταυρός του Χριστού όμως, πέρα από «στηριγμός των πι­στών», είναι και το μέσον εκείνο που μας εξομοιώνει με τον Χριστό. Αυτή η πνευματική ομοιότητα με τον Χριστό δεν προ­έρχεται απ’ αυτό το ξύλο του σταυρού, αλλά προσγίνεται στους χριστιανούς «δια τον καταξιώσαντα παγήναι εν αυτώ». Ο Σταυρός είναι πρόξενος σωτηρίας γιατί είναι ο Σταυρός του Χριστού. Αυτή είναι μία ακόμη αλήθεια που θέλει να τονίσει σήμερα η Εκκλησία. Μέ­σω της νηστείας, της ασκήσεως, της προσευχής, της υπομονής στους πειρασμούς και τις θλί­ψεις, που τώρα την Μεγάλη Σαρακοστή είναι ιδιαιτέρως αισθητοί εξαποστέλλονται κατά των αγωνιστών του πνεύματος, ο πιστός καταξιώνεται να σηκώσει τον δικό του Σταυρό, καθότι εμπνέεται από τον Σταυρωθέντα Χριστό. Έτσι λοιπόν με Σταυ­ρικό φρόνημα ας πορευθούμε προς τις ημέρες των αχράντων παθών, προσδο­κώντας την κοινή ανάσταση.

Παράλληλα ο Σταυρός του Χρι­στού είναι και πρόξενος πνευ­ματικής χαράς. Αυτή την αλή­θεια θέλει να υπογραμμίσει η Εκκλησία με την πανέμορφη τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως, που τελείται σήμερα σε όλες τους Ιερούς Ναούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την προσκύνηση του Σταυ­ρού ο ιερεύς διανέμει άνθη στους πιστούς, και τα άνθη αυτά μαρτυρούν και συμβολίζουν την ζωή, τον παράδεισο που ανακτά ο άνθρωπος, παρά­δεισο που πηγάζει από τον Σταυρό. Πολλαπλά αισιόδοξο λοιπόν το μήνυμα της σημε­ρινής εορτής. Μήνυμα ελπί­δας, σωτηρίας και χαράς.