Ο παγετός έφερε μείωση της γαλακτοπαραγωγής

Μεγάλο μέρος της παραγωγής γάλακτος φαίνεται πως χάθηκε εξαιτίας του παγετού, ειδικά στις ορεινές περιοχές της ΠΕ Λάρισας, όπως ανέφεραν αρκετοί κτηνοτρόφοι στο larissanet.gr και εξήγησαν πως δύσκολα θα καλύψουν το χαμένο αυτό έδαφος παρά την όποια βελτίωση του καιρού στη συνέχεια.

Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκου Παλάσκα που μιλώντας στην ΕΡΤ από τη Συκέα, τόνισε πως δεν είχαν πρόβλημα με το χιόνια έχοντας την υποστήριξη τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου.

Στάθηκε ωστόσο στο θέμα του παγετού και το -15 με αποτέλεσμα να χάνεται μια μεγάλη παραγωγή του γάλακτος. «Αυτό είναι επειδή είμαστε πάνω στην παραγωγή και δεν επανέρχεται εύκολα όταν φτιάχνει ο καιρός. Αν το χάσει το γάλα το πρόβατο δύσκολα το επαναφέρει».

Για το θέμα της αποζημίωσης πρόσθεσε ότι αν και από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνεται, ζήτησε από το υπουργείο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποζημιώσει βάσει της απώλειας των εισοδημάτων.

Τέλος ο κ. Παλάσκας αναφέρθηκε και στην αύξηση της ζωοτροφής που χρησιμοποιούν λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών σε ποσοστό 20-30%, με στόχο να μην έχουν μεγαλύτερες απώλειες στο μέλλον. Πρακτική αναπόφευκτη αλλά ανεβάζει το κόστος παραγωγής και ζημιώνονται περισσότερο οι κτηνοτρόφοι.