Η Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Θανάση Λιούτα στον ΥΠΑΑΤ με θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις επιδρομές των αγριόχοιρων σε καλλιέργειες παραγωγών μας.
Άμεση πρωτοβουλία έλαβε ο Βουλευτής Τρικάλων, Θανάσης Λιούτας, διατυπώνοντας συγκεκριμένα Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, με θέμα το κρίσιμο ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με την ανάγκη να αποζημιώνονται οι παραγωγοί μας για τις εκτεταμένες ζημιές που προκαλούν στις καλλιέργειές τους, οι επιδρομές των αγριόχοιρων.
Ειδικότερα ο Θανάσης Λιούτας ζητά την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με σκοπό οι ζημιές από αγριόχοιρο να γίνουν επιλέξιμες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, και επίσης προτείνει στο Υπουργείο να εξετάσει και τη λύση των ηλεκτροφόρων περιφράξεων – να επιδοτούνται μέσω ΕΛΓΑ όπως η αντιχαλαζιακή προστασία – με σκοπό να απωθούνται οι αγριόχοιροι και να προστατεύονται οι καλλιέργειες και οι παραγωγοί μας.
Την ερώτηση του κ. Λιούτα, υπογράφει και ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Γεώργιος Κωτσός, καθώς το ζήτημα απασχολεί έντονα και σοβαρά και τον γειτονικό Νομό Καρδίτσας.
Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι πριν λίγες ημέρες, ο κ. Λιούτας με δελτίο τύπου μας ενημέρωσε ότι σε συνάντηση εργασίας του με τον κ. Γεωργαντά, στο περιθώριο των συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, είχε περιγράψει στον κ. Υπουργό το ζήτημα αυτό. Σε συνέχεια της συζήτησης αυτής, ο Θανάσης Λιούτας θέτει και κοινοβουλευτικά τη σχετική ερώτηση, η οποία αφορά μια πάρα πολύ μεγάλη μερίδα παραγωγών του τόπου μας.
Ακολουθεί η Ερώτηση του κ. Λιούτα:
Αξιότιμε κε. Υπουργέ,
«Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός του πληθυσμού των αγριόχοιρων αποτελεί ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών, το οποίο τείνει να αποτελεί μια πάρα πολύ σοβαρή απειλή σε βάρος των αγροτών, σε ολόκληρη την Επικράτεια, καθώς αγέλες αγριόχοιρων εφορμούν σε αγροτικές καλλιέργειες, σε ημιορεινές συνήθως περιοχές και χωριά, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.
Ειδικότερα την τρέχουσα περίοδο, οι ζημιές που προκαλούνται σε καλλιέργειες αραβόσιτου και γενικότερα δημητριακών, καθώς και κηπευτικών, είναι εκτεταμένες.
Με δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές που προκαλούνται από αγριόχοιρους σε μη προστατευόμενες περιοχές (στις περιοχές δηλαδή εκτός της Συνθήκης RAMSAR), οι αγρότες επιφορτίζονται με μια πρόσθετη, πάρα πολύ μεγάλη οικονομική συνέπεια.
Η πρόσθετη αυτή οικονομική συνέπεια, σήμερα, την κρίσιμη αυτή περίοδο, κατά την οποία το σύνολο της πρωτογενούς μας παραγωγής, γεωργία και κτηνοτροφία, δοκιμάζονται σοβαρά από τα ύψη στις τιμές των ζωοτροφών και της ενέργειας, λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, δυσχεραίνει αδιαμφισβήτητα περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των παραγωγών μας.
Με βάση όσα προηγήθηκαν ανωτέρω, κε. Υπουργέ, ερωτάσθε:
Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επανεξετάσει τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, προκειμένου η ζημιά που προκαλείται από τις επιδρομές των αγριόχοιρων να ενταχθεί στις επιλέξιμες αποζημιώσεις του φυτικού κεφαλαίου;
Παράλληλα, προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει τη λύση της επιδότησης σε ηλεκτροφόρες περιφράξεις, με σκοπό να προστατευθούν οι καλλιέργειες από τον αγριόχοιρο; Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την αντιχαλαζική προστασία. Μια λύση που δομικά μπορεί να προστατεύσει τους αγρότες από την εν λόγω απειλή και συγχρόνως να καταστεί βιώσιμη μακροχρόνια δημοσιονομικά;».