Ο Έλληνας Ανθυποπλοίαρχος που η εικόνα του …Κοσμεί τους δρόμους της Σερβίας

Μαρίνος Ριτσούδης: Ο Έλληνας  ανθυποπλοίαρχος (ΠΝ) που αρνήθηκε το 1999 να Βομβαρδίσει τη Σερβία που έχει γίνει γκράφιτι στους δρόμους του Dorcel στο Βελιγράδι

Ο Μαρίνος Ριτσούδης το 1999 ήταν ανθυποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Σερβία διατάχθηκε να επιβιβαστεί στο αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής», προκειμένου να πλεύσει στην Αδριατική στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών υποχρεώσεων της Ελλάδας, που με αυτόν τον τρόπο θα βοηθούσε τα… σχέδια των βομβαρδισμών…

Ο  Ανθυποπλοίαρχος  (ΠΝ) Ριτσούδης αρνήθηκε να εκτελέσει την διαταγή επικαλούμενος λόγους συνειδήσεως.

Η άρνηση του αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την απόταξή του από το Πολεμικό Ναυτικό μετά από δίκη στο ναυτοδικείο και τη φυλάκισή του για 2 χρόνια και έξι μήνες με αναστολή.

Στην απολογία του στο ναυτοδικείο Πειραιά, είπε: «Είχα δύο δρόμους να διαλέξω. Επέλεξα αυτόν που έχετε πάνω από εσάς» δείχνονταν την εικόνα του Χριστού πάνω από το Προεδρείο «τον οποίο και εγώ βάζω πάνω από όλα, γιατί ο νόμος του Θεού είναι πάνω από όλους. Είναι η συνείδηση του καθενός».

Τον Ιανουάριο του 2018 τιμήθηκε από τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, με το μετάλλιο του Μεγάλου Κωνσταντίνου και δήλωσε έκπληκτος για αυτή την τιμή μετά από 18 περίπου χρόνια.

Πράξεις των Πολιτικών εκείνης της Εποχής που δεν πίστεψαν ποτέ στην Ελληνική Συνείδηση