Νεκρός κολυμβητής από αμοιβάδα που τρώει των εγκέφαλο

Ένας κολυμβητής στη Τζόρτζια των ΗΠΑ πέθανε από μια σπάνια «εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα». Ο άνδρας πιθανότατα μολύνθηκε ενώ κολυμπούσε σε λίμνη γλυκού νερού στην περιοχή. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Υγείας της πολιτείας την περασμένη Τετάρτη.

Η «Naegleria fowleri» είναι μια σπάνια λοίμωξη που καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό, προκαλώντας εγκεφαλικό οίδημα και συνήθως θάνατο. Η αμοιβάδα ζει στο χώμα και τις ζεστές λίμνες γλυκού νερού, τα ποτάμια, τις λίμνες και τις θερμές πηγές.

Δεν βρίσκεται στο αλμυρό νερό και δεν βρίσκεται σε κατάλληλα επεξεργασμένο πόσιμο νερό και στις πισίνες. Οι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν πού μολύνθηκε το θύμα. Ούτε οι αξιωματούχοι έδωσαν πρόσθετες πληροφορίες για το θύμα. Αυτό είναι το έκτο κρούσμα μόλυνσης στην πολιτεία από το 1962.

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν όταν το νερό που περιέχει την αμοιβάδα ανεβαίνει στη μύτη ενός ατόμου. Δεν μπορεί να μολύνει ανθρώπους σε περίπτωση κατάποσης και δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Η αμοιβάδα εμφανίζεται φυσικά και δεν υπάρχει κανένα συνηθισμένο περιβαλλοντικό τεστ για το Naegleria fowleri σε υδάτινα σώματα και επειδή είναι πολύ συχνό στο περιβάλλον, τα επίπεδα των αμοιβάδων που εμφανίζονται φυσικά δεν μπορούν να ελεγχθούν», δήλωσαν αξιωματούχοι. «Η θέση και ο αριθμός των αμοιβάδων στο νερό μπορεί να ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου μέσα στο ίδιο σώμα νερού».

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης περιλαμβάνουν σοβαρό πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και έμετο και εξέλιξη σε άκαμπτο λαιμό, επιληπτικές κρίσεις και κώμα που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Τα συμπτώματα ξεκινούν περίπου πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά μπορούν να ξεκινήσουν οπουδήποτε από 1 έως 12 ημέρες μετά τη μόλυνση.