Να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία της Ουρολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης.
Αναλυτικά:
«Η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, έχει οδηγήσει στη χρόνια υπολειτουργία κλινικών και τμημάτων του ΓΝ Τρικάλων, με βαριές επιπτώσεις σε υγειονομικούς και ασθενείς. Η κατάσταση αυτή και εν μέσω πανδημίας συνεχίζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων με συγχωνεύσεως κλινικών, όπως η Ουρολογική Κλινική.
Τα προβλήματα και οι ελλείψεις στη σωστή και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου όλο το 24ωρο περιγράφονται χαρακτηριστικά σε ανακοινώσεις της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Τρικάλων (ΕΙΝΚΥΤ), καθώς και άλλων μαζικών φορέων των Τρικάλων.
Όπως αναφέρεται σε αυτές: “…οι εργαζόμενοι καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με πάρα πολλά προβλήματα, με άσχημες συνθήκες δουλειάς, αντιμέτωποι με το στρες, το άγχος, την καταπίεση, την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, την εξουθενωτική εργασία όπου δεν μπορούν να πάρουν την άδειά τους και τα ρεπό τους…”. Ενώ είναι “η υποστελέχωση του Νοσοκομείου σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, εμφανής και ίσως επικίνδυνη, αρκεί μια ματιά στα προγράμματα υπηρεσίας, όπου τα οφειλόμενα ρεπό, οι οφειλόμενες άδειες και οι ακάλυπτες βάρδιες καταμαρτυρούν την τραγικότητα της κατάστασης”.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κυριολεκτικά αποδυναμωμένη αποσπώντας τους λίγους γιατρούς του Νοσοκομείου για να καλύψει τις εκεί ανάγκες.
Από την αρχή της πανδημίας η Ουρολογική Κλινική συγχωνεύτηκε σε άλλες κλινικές. Αρχικά λειτουργούσε μαζί με τμήμα υπόπτων covid, στη συνέχεια μαζί με την Ορθοπεδική Κλινική, καταλήγοντας προ διμήνου να λειτουργεί μαζί με τη Χειρουργική Κλινική. Η Ουρολογική Κλινική έχει πλέον 2 γιατρούς Ουρολόγους, τον Διευθυντή και έναν Επιμελητή. Στην αρχή της πανδημίας είχε 4 Επιμελητές, εκ των οποίων οι δύο επικουρικοί, που ενδιάμεσα έληξε η σύμβασή τους, παραμένοντας κενές 2 θέσεις Ουρολόγων Επιμελητών, που ακόμα δεν καλύφθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τακτικό Ουρολογικό Ιατρείο δέχεται σε βδομαδιάτικη βάση πάνω από 50 περιστατικά με ένα μόνο τακτικό ιατρείο την εβδομάδα και τα περιστατικά να ξεπερνούν τα 300 το μήνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και ήδη καταγράφεται αύξηση των περιστατικών ο αριθμός και οι ανάγκες ουρολογικών περιστατικών στον νομό είναι πολύ μεγαλύτερες, αν υπολογιστεί ότι λειτουργεί μία ημέρα την εβδομάδα το Ουρολογικό Ιατρείο, λόγω έλλειψης Ουρολόγων.
Τα χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 80% και η εφημέρευση για το ΓΝ Τρικάλων από Ουρολόγους είναι μόνο για 14 ημέρες το μήνα, τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα τα ουρολογικά περιστατικά διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία της 5η ΥΠΕ και σε όποιο Νοσοκομείο υπάρχει Εφημερεύων Ουρολόγος.
Ερωτάται ο κ. υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση:
- Για την πρόσληψη 2 (δύο) Ουρολόγων για άμεση κάλυψη της λειτουργίας της κλινικής πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
- Για τη λειτουργία της Ουρολογικής Κλινικής ως αυτόνομης κλινικής με το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό, γιατρούς και για τον προγραμματισμό χειρουργείων ουρολογικών περιστατικών.
- Την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής».