Μπαγιώτης: Μη βρεθούμε κατηγορούμενοι….δεν είμαι αντίθετος στους κτηνοτρόφους!!!!

Για να μην παραπλανούν με θράσος τους δημότες, για την θέση του επικεφαλής του συνδυασμού  της αντιπολίτευσης «Νέο ξεκίνημα» κ. Μιχάλη Μπαγιώτη, αναφορικά με το θέμα της  εκμίσθωση δημοτικής έκτασης με ανάθεση για την ανέγερση πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων στην Τ.Κ Ταξιαρχών του Δήμου Φαρκαδόνας, δημοσιεύουμε την εισήγηση του κατά τη σημερινή συνεδρίασή του Δημοτικού Συμβουλίου.

Aκολουθεί η εισήγηση:

«Η απόφαση (21/2020) της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής: προσδιορίζει την χρήση της αναφερόμενης έκτασης ως κτηνοτροφική.

Τόσο εγώ όσο και  ο κ. Μέμηλας ψηφίσαμε θετικά με επιφύλαξη και κατόπιν της διαβεβαίωσης του δικηγόρου κ. Ευαγγέλου Νικολάου (Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου Φαρκαδόνας) ότι είναι νόμιμη η διαδικασία λόγω του ότι δεν υπάρχουν οριστικοί τίτλοι ιδιοκτησίας του Δήμου της αιτούμενης έκτασης.

Σε έγγραφό της η Τεχνική Υπηρεσία αναφέρει ότι για την παρούσα έκταση δεν έχει εκδοθεί κανένας τίτλος κυριότητας για τον Δήμο Φαρκαδόνας.

Το θέμα εισάγεται προς συζήτηση εκτός Η.Δ. στη δια ζώσης συνεδρίαση της 15/09/2020.

Η εισήγηση του κ. Γεωργολόπουλου για εισαγωγή των θεμάτων εκτός Η.Δ. δεν ευσταθούσε, καθώς δεν υπήρχε καμία προθεσμία για κανένα πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. ζητούσε να δεχτεί ο κ. Γεωργολόπουλος αναβολή, κάτι που δεν έγινε δεκτό  κατά πλειοψηφία και  δεν εγκρίνεται απ’ τους Μπαγιώτης Μιχαήλ, Βαΐου Κυριάκος, Χατζή Κωνσταντινιά, Μιχαλάκης Χρήστος, Κοκκινίδης Κωνσταντίνος, Μέμηλας Ιωάννης, Αναγνώστου Ιωάννης και Κοσμάς Κωνσταντίνος διότι δεν τεκμηριώνεται το κατεπείγον του θέματος και για την ανωτέρω δημοτική έκταση δεν έχει εκδοθεί κανένας τίτλος κυριότητας για το Δήμο Φαρκαδόνας και ζητείται εισήγηση από τη νομική υπηρεσία ότι η όλη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης της συγκεκριμένης έκτασης είναι νόμιμη.  Επίσης, ΛΕΥΚΟ ψηφίζουν οι Μπότη-Στεργίου Ελένη και Παπαγεωργίου Ανδρέας.

Παρόλα αυτά, επιχειρείται επανεισαγωγή του θέματος – χωρίς να έχει προκύψει κάποιο καινούριο στοιχείο τρεις φορές στέλνοντας  στους συμβούλους μόνο η ίδια εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας και το έντυπο προσωρινής καταχώρησης στο κτηματολόγιο (όχι απόφαση Ποιότητας Ζωής, έγραφα Τεχνικής κλπ.) και φυσικά δεν γίνεται καμία αναφορά ότι το θέμα συζητήθηκε και δεν εγκρίθηκε.

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν συμμετείχαν στη δια ζώσης συνεδρίαση της 15/09/2020 (Μπλέτσας Δημήτριος , Χαλβατζά Ελένη, Γεωργίου Αθανασία-Σοφία, Καραμάνος Χρήστος, Τσιακάρας Ευάγγελος, Στεργίου Ευαγγελία, Βανακάρα Αφροδίτη) είχαν ελλιπή ενημέρωση για το θέμα και δεν γνώριζαν για την μη έγκρισή του με την 76/2020 απόφαση ούτε φυσικά τους λόγους μη έγκρισης.

Γιατί έγινε αυτό; Γιατί αποκρύφτηκε; Γιατί δεν υπήρξε πλήρης ενημέρωση;

Παράβλεψη ή σκόπιμη; Απόκρυψη για υφαρπαγή ψήφου; αφού η συνεδρίαση γινόταν δια περιφοράς και δεν ήταν δυνατόν να εκτεθούν και να ακουστούν απόψεις, τοποθετήσεις ή και ενστάσεις. 

Χωρίς δυνατότητα συζήτησης με την 112/2020 απόφαση εγκρίνεται κατά πλειοψηφία από συμβούλους που κάποιοι δεν γνώριζαν όλα τα στοιχεία με μειοψηφούντες ως εξής: οι Παπαγεωργίου Ανδρέας και Μπότη-Στεργίου Ελένη ψήφισαν ΛΕΥΚΟ λόγω του ασαφούς και αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εν λόγω έκτασης.

Επίσης, ο Παπαγεωργίου Ανδρέας ψήφισε με επιφύλαξη και στο συγκεκριμένο θέμα, όπως και σε όλα τα θέματα της Η.Δ., λόγω της φύσης του Συμβουλίου (δια περιφοράς). Ο κ. Κοσμάς Κωνσταντίνος ψήφισε ΟΧΙ οι Μπαγιώτης Μιχαήλ, Βαΐου Κυριάκος, Χατζή Κωνσταντινιά, Μιχαλάκης Χρήστος, Κοκκινίδης Κωνσταντίνος, Μέμηλας Ιωάννης και Αναγνώστου Ιωάννης ψήφισαν ΟΧΙ με την εξής τοποθέτηση: Η συζήτηση των θεμάτων 19-22 επανέρχεται χωρίς εισήγηση νομικού, όπως επανειλημμένα ζητήσαμε και ρητά αναφέρεται στις 76, 77, 78 και 79/2020 αποφάσεις Δ.Σ., οι οποίες ελήφθησαν στη συνεδρίαση της 15/09/2020, περί ύπαρξης τίτλων κυριότητας των προς εκμίσθωση εκτάσεων. Γνωρίζουμε ότι οι επίμαχες εκτάσεις δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο μόλις περί τέλους Αυγούστου 2020, ενώ τις ίδιες εκτάσεις διεκδικεί και το ελληνικό δημόσιο. Μια εισήγηση νομικού θα μας έδινε σαφή εικόνα για το αν έχουν ασκηθεί ενστάσεις κατά των δηλώσεων του Δήμου Φαρκαδόνας, αν έχουν ευδοκιμήσει ή ποια πιθανολογείται να είναι η τύχη τους και τί συνέπειες θα υπάρχουν για τον Δήμο σε περίπτωση που οι εκτάσεις μισθωθούν και στο Κτηματολόγιο εν τέλει αναρτηθεί το Δημόσιο ως κύριος των συγκεκριμένων ενστάσεων.

Είναι παρακινδυνευμένο να ληφθεί σήμερα μια απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε τι πιθανότητες υπάρχουν περί υποχρέωσής μας για αποζημίωση των ιδιωτών ή ενδεχομένως και του δημοσίου  σε περίπτωση που προβούμε σε εκμίσθωση των εκτάσεων που εν τέλει δεν είναι κυριότητας του Δήμου Φαρκαδόνας.

Επίσης εξίσου προβληματική διαφαίνεται και η έλλειψη εγγράφων της τεχνικής υπηρεσίας περί χαρακτηρισμού των εκτάσεων  ως βοσκοτόπων ή μη.

Τέλος μη νομίμως εισάγονται τα συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση εφόσον αυτά είχαν συζητηθεί και δεν είχαν εγκριθεί εντός του προηγουμένου διμήνου και επανέρχονται κατά παράβαση των διατάξεων παρότι δεν προέκυψαν νέα στοιχεία για την εισαγωγή τους προς συζήτηση.

Για το λόγο αυτό σας καλώ όπως αποσύρετε ή αναβάλλετε τα συγκεκριμένα θέματα προκειμένου να προσκομιστούν: α) νομική εισήγηση για την πιθανολόγηση της κυριότητας του Δήμου Φαρκαδόνας επί των εκτάσεων, ύστερα από άσκηση ή μη ενστάσεων επί των σχετικών δηλώσεων, β) βεβαίωση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Φαρκαδόνας περί του χαρακτήρα της συγκεκριμένης έκτασης (βοσκήσιμη γη, αγροτεμάχιο κλπ). Σε περίπτωση μη αναβολής των συγκεκριμένων θεμάτων, ψηφίζουμε ΟΧΙ.

 Τα ζητήματα και τα ερωτήματα πολλά.

Συνοψίζοντας θα αναφερθώ στα εξής, τα οποία θεωρώ ότι  πρέπει να λάβει υπόψιν του το Σώμα,  την 112 απόφαση με τις επισημάνσεις των διαφωνούντων συμβούλων την ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης  – ορίζεται ρητά δημοπρασία, προτείνω αναβολή και διευκρινίσεις – ξεκαθάρισμα.

Εισήγηση νομικού εμπεριστατωμένη για ιδιοκτησιακό καθεστώς, ύπαρξη ή μη ενστάσεων, συνέπειες για τον Δήμο – και για τους συμβούλους-  σε περίπτωση που οι εκτάσεις μισθωθούν και  στο Κτηματολόγιο εν τέλει αναρτηθεί το Δημόσιο ως κύριος των συγκεκριμένων εκτάσεων,   πιθανότητες υπάρχουν περί υποχρέωσής μας για αποζημίωση των ιδιωτών ή ενδεχομένως και του δημοσίου, σε περίπτωση που προβούμε σε εκμίσθωση των εκτάσεων,  που εν τέλει δεν είναι κυριότητας του Δήμου Φαρκαδόνας, βεβαίωση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Φαρκαδόνας περί του χαρακτήρα της συγκεκριμένης έκτασης (βοσκήσιμη γη, αγροτεμάχιο κλπ)

Αλλά και αν παραβλέψουμε το αμφισβητούμενο  ιδιοκτησιακό καθεστώς ζητάμε ξεκάθαρη θέση της Οικονομικής Υπηρεσίας – ή  νομικού: αν η  μίσθωση των επτά ετών (όταν θα γίνουν εγκαταστάσεις) και μάλιστα  με προαποφασισμένο  δικαίωμα  παράτασης, είναι βραχυχρόνια μίσθωση ή μακροχρόνια. Βάσει ποιας νομοθεσίας. Νομιμοποιούμαστε να προβούμε σε απευθείας ανάθεση και μάλιστα με τέτοιους όρους (παράταση).  Πώς  υπογράφουν εισήγηση οι υπάλληλοι – οι όροι διαμορφώνονται βάσει νομοθεσίας ή κατόπιν απαιτήσεων – πιέσεων κάποιων

Η λήψη αποφάσεων με τέτοιο τρόπο – ελλιπή ενημέρωση – απόκρυψη, διφορούμενα, στρεβλώσεις, μικροπολιτικές σκοπιμότητες, δεν ωφελεί κανέναν. Μη βρεθούμε κατηγορούμενοι ,δεν είμαι αντίθετος στους κτηνοτρόφους όπως διατείνονται κάποιοι και με κατηγορούν, να γίνει όμως σωστά και όχι  για σκοπιμότητες,  εντυπωσιασμούς,  επίδειξη κακώς εννοούμενης δύναμης μέσω εκβιαστικών διλημμάτων, εξαναγκασμών, υφαρπαγής, για να είναι και οι ίδιοι καλυμμένοι διότι θα επενδύσουν χρόνο και χρήμα, να μη γίνουν όχημα για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».