«Μέρα Θεσσαλίας» θα είναι η σημερινή για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αλλεπάλληλα ραντεβού με θεσμικούς φορείς της περιοχής, αλλά και με αντιπροσωπεία αγροτών, στον απόηχο της έκθεσης της ολλανδικής εταιρίας HVA που παραδόθηκε προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου και προκρίνει μια σειρά παρεμβάσεων για την ανάταξη της περιοχής μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel.
Η άσκηση δεν είναι εύκολη για την κυβέρνηση, καθώς είναι σαφές ότι θα υπάρξουν τοπικές αντιδράσεις. Ήδη, ο πρώτος διαφωνών με τη στρατηγική που έχει ακολουθηθεί ως αυτή την ώρα είναι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος έχει εγείρει ενστάσεις για το ότι δεν εκλήθη προ ημερών στο Μαξίμου όταν πήγαν τα στελέχη της ολλανδικής εταιρίας, ενώ υποστηρίζει ότι θα έπρεπε η περιφέρεια να εκπροσωπείται και στον υπό ίδρυση οργανισμό για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας που θα είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Με δεδομένες τις δυσκολίες, λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να λειάνει τις ενστάσεις και να καταστήσει τους τοπικούς θεσμικούς φορείς συμμέτοχους στο σχέδιο που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, καθώς εκκρεμούν οι παρατηρήσεις των συναρμόδιων υπουργείων στο master plan των Ολλανδών. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την περασμένη Παρασκευή μια πρώτη συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, τους οποίους ενημέρωσε για τους βασικούς άξονες του σχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι Ολλανδοί που μελέτησαν για μήνες το ανάγλυφο της περιοχής, προκρίνουν την επέκταση της Λίμνης Κάρλας, τη δημιουργία πολλών μικρότερων φραγμάτων στα βουνά της περιοχής, αλλά και παρεμβάσεις για την «απελευθέρωση» της ροής του Πηνειού και των παραποτάμων του. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και παρεμβάσεις σε γέφυρες, ενώ στο τραπέζι είναι και η δημιουργία περιοχών «ελεγχόμενης πλημμύρισης», στις οποίες δεν θα πρέπει να υπάρχει ανθρωπογενής δραστηριότητα. Όπως λένε στελέχη της ολλανδικής εταιρίας, κάποιες παρεμβάσεις μπορούν να τρέξουν εντός μηνών, κάποιες άλλες είναι μεσοπρόθεσμα εφικτές και άλλες είναι πιο μακροπρόθεσμενες, ανάλογα και με την πορεία δημοπράτησης μεγάλων έργων υποδομής.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού με τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας, ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί και αντιπροσωπεία αγροτών από την περιοχή. Κάποιοι εξ αυτών είχαν έρθει και στο ραντεβού που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους όλων των μπλόκων της χώρας, αν και από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υπάρξουν νέες παροχές.
«Πρόβα» συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έχει και κομματικές υποχρεώσεις, καθώς το απόγευμα θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου στις 19:00 θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο προσυνέδριο του κόμματος που αποτελεί «πρόβα» για το γαλάζιο συνέδριο στις 5-6-7 Απριλίου.
Η κομματική συσπείρωση είναι εξαιρετικά κρίσιμη στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, καθώς, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αρκετοί ψηφοφόροι της ΝΔ το καλοκαίρι εντοπίζονται πλέον στην γκρίζα ζώνη του δεν ξέρω/δεν απαντώ, ενώ κάποιοι-λιγότεροι-λοξοκοιτούν και προς κόμματα στα δεξιά. Υπό αυτό το πρίσμα, η κομματική ενεργοποίηση είναι κρίσιμη, ενώ και ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει ενεργό προεκλογική εκστρατεία, ιδίως από τον Απρίλιο και μετά.
Ήδη, πάντως, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ορίστηκε η επιτροπή εκλογικού αγώνα του κόμματος, υπό τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο. Ενδιαφέρον είναι ότι στη σύνθεση της συμμετέχουν αρκετοί βουλευτές του κόμματος, από διαφορετικές περιοχές και με διαφορετικές ιδεολογικές αποχρώσεις και συγκεκριμένα οι: Κατερίνα Παπακώστα (Τρικάλων), Μίκα Ιατρίδη (Δωδεκανήσων), Μαρία Αντώνιου (Καστοριάς), Γιάννης Ανδριανός (Αργολίδας), Κώστας Κατσαφάδος (Α’ Πειραιώς), Μακάριος Λαζαρίδης (Καβάλας), Βασίλης Γιόγιακας (Θεσπρωτίας) και Σέβη Βολουδάκη (Χανίων).
Παράλληλα, ήδη έπιασε δουλειά και η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου υπό τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, με την πρώτη συνεδρίαση να λαμβάνει χώρα το Σάββατο στα γραφεία της ΝΔ.