Λιούτας:Αποφάσεις για μέτρα στήριξης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας

Για ακόμη μια φορά με τις δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέδειξε ότι η ευημερία, η στήριξη και η ανάπτυξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, αποτελεί βασικό στόχο και μεγάλη ευθύνη της Κυβέρνησής μας. Ο ίδιος ανακοίνωσε αύξηση της πρώτης αρωγής για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους μας, έως 10.000 ευρώ. Επιπρόσθετα ο Πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε ότι, ανοίγει η σχετική πλατφόρμα για την πρόσθετη αρωγή για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας.

Την ίδια στιγμή έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση για τη χρηματοδότηση και των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων μας, όπως είναι οι εκτροφείς χοίρων και πουλερικών, για καλλιέργειες ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων, μανιταριών, καθώς και για άλλες καλλιέργειες, για τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.

Οι δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης της παρούσας απόφασης θα πρέπει να έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023 και δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ.

Βάσει ενημέρωσης του Βουλευτή Τρικάλων, Θανάση Λιούτα, και βάσει όσων ορίζονται στο σχετικό ΦΕΚ, οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών (όρνιθες, πτηνά, ινδιάνοι, πάπιες, φραγκόκοτες, χήνες, φασιανοί), πρέπει να έχουν υποβάλει:

α) στοιχεία για τον αριθμό των χοίρων για τα έτη 2021 ή 2022 στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που τηρείται στη Γενική Διεύθυνση της Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σύμφωνα με την υπ’ αρ. 297286/2005 (Β’ 1170) απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,


β) στοιχεία για τον αριθμό και την παραγωγική κατεύθυνση των πτηνών που διαθέτουν στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εμπορικών Εκμεταλλεύσεων Πουλερικών, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1824/332840/24-11-2021 (Β’ 5718) απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έως την 23η-01-2024


γ) δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ και ή στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου.

Όσοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού και στον Νομό Τρικάλων, πρέπει να είναι ενεργοί μελισσοκόμοι και να διατηρούν κατεχόμενες κυψέλες, σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου για το έτος 2022, όπως προβλέπεται στην υπ’ αρ. 140/106513/16-4-2021 (Β’ 1560) απόφαση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι μελισσοκόμοι θα εισπράξουν ενίσχυση 15 ευρώ ανά κυψέλη.

Η αποζημίωση χορηγείται σύμφωνα με τις δηλωθείσες ζημίες των γεωργών ανά στρέμμα για τις καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, ανά ζώο για τη ζωική παραγωγή και ανά κυψέλη για τους παραγωγούς μελιού.

Επιπρόσθετα, με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 2024, ορίζεται ότι, για τα έτη 2024 και 2025, αναστέλλεται η είσπραξη των απλήρωτων οφειλών των πληγέντων από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης, που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου του 2023. Μάλιστα από 1ης Ιανουαρίου 2026, οι οφειλές αυτές δύναται να υπαχθούν σε ρύθμιση έως την 31η Δεκεμβρίου του 2030 με μηδενικό επιτόκιο για τους πληγέντες. Δικαιούχοι της ρύθμισης, βάσει της τροπολογίας, είναι οι αγρότες που κατά την 4η Σεπτεμβρίου του 2023 είχαν παροχή αγροτικής χρήσης, ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, οργανισμοί άρδευσης και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για παροχές για σκοπούς άρδευσης των περιοχών που επλήγησαν από της πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.