Λίμνη Κάρλα: Ένα έργο ζωής – Συνεχίζονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα έργα για την δωρεάν άρδευση επιπλέον 20.000 στρεμμάτων

«Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας έφερε ξανά ζωή και ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας σε μια ολόκληρη περιοχή. Άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει τα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή, την ύδρευση το περιβάλλον, τον τουρισμό, τον πολιτισμό». Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου « η Κάρλα επιλέχτηκε ως έργο – εθνικός αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τιμήθηκε με διεθνές Βραβείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου σε αναγνώριση «της υποδειγματικής διαχείρισης φυσικών περιοχών και τοπίων εξαιρετικής ευρωπαϊκής σημασίας για τη διατήρηση της βιολογικής, γεωλογικής και τοπικής ποικιλομορφίας». Αυτή τη στιγμή 21.000 στρέμματα αρδεύονται δωρεάν από τη λίμνη. Είναι ένα πρωτοποριακό έργο που ενισχύει το λαϊκό εισόδημα» είπε ο Περιφερειάρχης ευχαριστώντας «τον ΤΟΕΒ Πηνειού και τον πρόεδρο Τ. Τσουρή για τη συνεργασία και τη συνεισφορά στην ορθή διαχείριση του νερού». Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζει τα έργα στη λίμνη ώστε επιπλέον 20.000 στρέμματα αγροτικής γης να αρδεύονται χωρίς κόστος για τους αγρότες. Το οικολογικό όριο της λίμνης είναι 46,4 μέτρα. Αυτή τη στιγμή η στάθμη του νερού βρίσκεται στα 47,1 μέτρα, με διαθέσιμα 22 εκατ. κ. μ. νερού πάνω από το όριο. Η συντήρηση του πρωτοποριακού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της λίμνης διασφαλίζει την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του έργου. Τα έργα υποδομής για την ύδρευση του Βόλου έχουν ολοκληρωθεί και γίνονται αναλύσεις ποιότητας νερού που θα παραδοθούν στον Δήμο. Τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν μειωθεί δραστικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που ολοκληρώθηκαν στην περιοχή και μελετάται η αντιμετώπιση του προβλήματος που εντοπίζεται στην περιοχή του Καλαμακίου. Οι καθιζήσεις στα χωριά του άξονα της π.ε.ο. Λάρισας- Βόλου σταμάτησαν. Το αναγεννημένο οικοσύστημα με 14 είδη ψαριών και 181 είδη πουλιών που επέστρεψαν στη λίμνη, το Μουσείο που κατασκεύασε η Περιφέρεια στα Κανάλια και το Κέντρο Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο, αποτελούν πόλο έλξης και περιβαλλοντικό προορισμό για ειδικούς επιστήμονες, δημοσιογράφους, σχολεία, παρατηρητές πουλιών και φυσιολάτρες.

Αυτό αποδεικνύει τον μεγάλο αντίκτυπο, περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό, οικολογικό και τουριστικό που έχει το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη ζωή πολλών ανθρώπων» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε την αρμοδιότητα για την κατασκευή των έργων της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας τον Μάιο του 2014.

-Σχετικά με την κατασκευή των υποδομών-ευκολιών οικοτουριστικής ανάδειξης της περιοχής όπως θέσεις θέας και ξεκούρασης, μονοπάτια, χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διαμόρφωση χώρων για αθλοπαιδιές και θέσεις στάθμευσης που προέβλεπε η μελέτη του ταμιευτήρα της Κάρλας, αυτά έχουν ολοκληρωθεί και παραληφθεί διοικητικά προς χρήση με προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου-Δέλτα Πηνειού (Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη.) και του Δήμου Ρήγα Φεραίου στις 5-9-2018. Δεν έχουν υλοποιηθεί οι ποδηλατόδρομοι για τους οποίους η μελέτη δεν ήταν πλήρης.

– Στα πλαίσια της εργολαβίας «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ (Α΄ΦΑΣΗ)» κατασκευάστηκαν αρδευτικά δίκτυα για την άρδευση περίπου 20.000 στρεμμάτων. Το έργο περαιώθηκε στις 31-3-2016 και παρελήφθηκε οριστικά στις 13-12-2017.

Στις 20-5-2022 υπογράφηκε σύμβαση για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ,ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ Α΄ ΦΑΣΗΣ (ΖΩΝΗ 3 ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΖΩΝΗΣ 6)», το οποίο είναι υπό εξέλιξη για την άρδευση περίπου 20.000 στρεμμάτων με προθεσμία περαίωσης 20-11-24.

Σε ό,τι αφορά στην άρδευση των υπόλοιπων εκτάσεων η υπηρεσία διαθέτει προμελέτη η οποία θα οριστικοποιηθεί με την προϋπόθεση της εφικτής υλοποίησης του έργου, η οποία εξαρτάται από το ύψος της στάθμης του νερού της λίμνης για το σκοπό αυτό.

– Οι προβλεπόμενες από τη μελέτη γεωτρήσεις καθώς και τα δυο αντλιοστάσια της ύδρευσης έχουν ολοκληρωθεί στις 30-4-2016.

-Σε ότι αφορά στο Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κάρλα, στα πλαίσια του Κανονισμού Ασφαλείας Φραγμάτων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αναθέσει μελέτη η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τον καθορισμό Φορέα Λειτουργίας Φράγματος».