Κάλεσμα στη σύσκεψη της Πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων “η Άνοιξη” καλεί τους αγροτικούς συλλόγους του νομού, όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή 19-12 και ώρα 12:00, στη Νίκαια της Λάρισας. Καλούμε τους αγρότες να συζητήσουμε για τα προβλήματα που μας απασχολούν:

— Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που επιβάλλουν τα μονοπώλια, αλλά και το ίδιο το κράτος με τον υψηλό ΦΠΑ, που μας οδηγούν όχι μόνο να μην έχουμε ικανοποιητικό εισόδημα αλλά πολλές φορές να μην μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας.

— Η απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα! Χαρακτηριστικά, εκατοντάδες αγρότες δεν έχουν πάρει ούτε την προκαταβολή για τους παγετούς του Απρίλη. Την ίδια ώρα δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα προστασίας της παραγωγής.

— Οι χαμηλές τιμές σε μια σειρά από προϊόντα.

— Η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, που πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.

Διεκδικούμε:

  • Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Καμιά διακοπή ρεύματος σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.